DOSAD NEZABILJEŽENO

Ovo je najveći aligator ikad ulovljen! Lovci opisali kaotičnu borbu s golemom nemani: ‘Potpuni kaos!‘

On je prvi put ulovljen i označen prvi put 2005. godine, kada je i pušten na slobodu, a tada je imao najmanje 20 godina
 Mississippi Department of Wildlife, Fisheries, and Parks Facebook

Tik pred zoru tim lovaca američke savezne države Mississippi krenuo je u odvažnu potragu - obračun s nedostižnim stvorenjem koje vreba u dubinama rijeke Yazoo. Veličina i snaga zvijeri doveli su ih do krajnjih granica u sedmosatnom dvoboju.

Grabežljivac težak 360 kilograma i 4,2 metra oborio je državni rekord u Mississippiju kao najveći i najteži uhvaćeni aligator. Prije toga je najveći bio onaj iz 2017. godine, kada je ulovljen aligator koji je težio 347 kilograma.

Lovac Will Thomas s novinarima je trenutak kada su nakon sedam sati lova usmrtili veliku životinju pucnjem iz sačmarice.

- Bio je pandemonij, pravi kaos. Čamac je počeo puštati vodu i morali smo ga prebaciti na drugu stranu kako ne bismo potonuli. Bila su tamo četiri muškarca, aligator od četiri metra i brod - rekao je Smith za Telegraph.

Lovci su ponosno pozirali s ubijenom životinjom, a uskoro je stigla i službena potvrda da je ovaj aligator najveći ulovljen.

Potraga za takvom velikom životinjom nije novost u toj saveznoj američkoj državi. Tamo se od 2005. godine može ići u sportski lov na ove nesretne gmazove. Ovogodišnja sezona lova trajala je desetak dana.

Aligator Thomasova tima ulovljen je i označen prvi put 2005. godine, kada je i pušten na slobodu. WFP je rekao da je tada aligator imao najmanje 20 godina, a danas je star između 40 i 45 godina, što je rijetkost za njegovu veličinu. Istraživači sa Sveučilišta Clemens uzeli su uzorke tkiva i želuca kako bi istražili utječe li sadržaj vode u rijeci na način života i prehranu lokalnih aligatora.

Lokalni zaštitari rekli su da je lov dobar za populaciju vrste i zaštitit će ljude, stoku i kućne ljubimce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:46