PRIZOR S MLJETA

‘Naše kornjače napadaju dvije vrste životinja, no one se ne predaju...‘

Odrasle životinje često imaju oštećenja oklopa nastala pri neuspjelim pokušajima da ih se zdrobi ugrizom

Ilustracija

 Ivana Grgic/Crpopix

Iz Nacionalnog parka Mljet objavili su zanimljivost o kopnenoj kornjači (Testudo hermanni), vrsti koja je rasprostranjena na zapuštenom i obrađenom poljoprivrednom zemljištu i u njegovoj blizini. Ima takvog, jasno, i na području nacionalnog parka.

Ova se kornjača uglavnom hrani biljnom hranom, a živi na osunčanim staništima. Raste vrlo sporo, ali zato ima dugi životni vijek. Neobično je otporna te izuzetno dobro preživljava razne ozljede, tako da nije rijetkost da se zatekne zaista staru jedinku.

- Divlje svinje su prisutne na otoku Mljetu više desetljeća te vrše pritisak na populaciju kopnene kornjače hraneći se jajima, ali i odraslim jedinkama. Odrasle kornjače često imaju oštećenja oklopa nastala pri neuspjelim pokušajima divljih svinja da ih zdrobe ugrizom, dok u nekim slučajevima kornjače postaju plijen.

I siva vrana, još jedna vrsta koje u prošlosti ovdje nije bilo, napada male kornjače koje su se izlegle iz jaja - objavili su na Facebooku iz fotografiju ostataka oklopa jedne kornjače za koju su napisali kako je nastradala u napadu divlje svinje.

image

VauMijau banner

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 18:53