SPAŠAVANJE NA MLJETU

Mladu kornjaču pronašli su pothlađenu i slabu, s udicom u u probavnom traktu. Izliječena je i vraćena u more

Glavata želva transportirana je za Split u ovlaštenu veterinarsku ambulantu Vet vision, dr. vet. Mariju Gavranoviću i njegovom timu

Alena je sretno vraćena u more

 Screenshot/FACEBOOK

Lijepa vijest dolazi nam iz Nacionalnog parka Mljet, u kojem je spašena kornjača, a detalji akcije objavljeni su na službenoj Facebook stranici Parka. Njihov status u nastavku prenosimo u cijelosti.

- Mlada jedinka glavate želve pronađena je 2. svibnja 2024. godine u Malom jezeru podno Male Pome na otoku Mljetu, vidno pothlađena i slaba. Nakon žurnog zbrinjavanja jedinke od strane djelatnika Javne ustanove ‘Nacionalni park Mljet‘, slučaj je prijavljen u Sustav za dojavu i praćenje uhvaćenih, usmrćenih, ozlijeđenih i bolesnih strogo zaštićenih životinja sukladno Zakonu o zaštiti prirode (NN 80/13, 15/18, 14/19, 127/19) i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/13, 73/16).

Kornjača je 3. svibnja 2024. transportirana za Split u ovlaštenu veterinarsku ambulantu Vet vision, dr. vet. Mariju Gavranoviću i njegovom timu. Po dolasku u Split, kornjači je napravljena kompletna obrada, RTG i endoskopija te joj je dijagnosticirano strano tijelo u probavnom traktu - udica od parangala.

Kako je bila vidno iscrpljena, nikakav zahvat nije bio moguć do stabilizacije stanja, udica je uspješno odstranjena iz probavila te je uslijedio oporavak od zahvata u ambulanti Vet visiona.

Spretnim i usklađenim djelovanjem svih službi, mlada kornjača, kojoj su najmlađi stanovnici Parka nadjenuli ime Alena, nakon oporavka vraćena je u svoje prirodno stanište - napisali su iz NP Mljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 10:23