UDRUGA BIOM

‘Molimo vas, izbjegavajte bilo kakve aktivnosti na građevinama u periodu gniježđenja čiopa‘

Ove ptice, kao i brojne druge vrste životinja, u suživotu s ljudima su još od davne prošlosti

Crna čiopa

 Blickwinkel/alamy/alamy/profimedia

Iz udruge BIOM objavili su da je važno zaštititi čiope tijekom gniježđenja, jer su one u to vrijeme najviše ranjive. Za crne čiope je to period od travnja do rujna, a za bijele čiope od travnja do listopada. Tada ptice trebaju mir, odnosno prostor bez uznemiravanja kako bi na svijet donijele i podigle svoje mlade.

Najvažniji oblici uznemiravanje čiopa za vrijeme gniježđenja su zatvaranje ulaza u šupljine različitim materijalima (žice, cigle, pur pjena....) te radovi na obnovi građevina u vrijeme gniježđenja čiopa

- Izbjegavajte bilo kakve aktivnosti na građevinama u periodu gniježđenja čiopa, a ako van sezone gniježđenja provodite radove sanacije, pokušajte ostaviti šupljine u kojima se ptice gnijezde kako bi se po povratku iz Afrike imale gdje vratiti. Pomozimo pticama da sigurno odgoje svoje mlade - poručili su iz udruge i dodali kako su ove ptice, kao i brojne druge vrste životinja, u suživotu s ljudima još od davne prošlosti.

U pukotinama i šupljinama nastalim u građevinama koje je izgradio čovjek pronašle su mjesto za gniježđenje, a dio su naših gradova već stotinama godina. Čiope su u mnogočemu fascinantne: od njihovih zadivljujućih letećih sposobnosti do dugih migracija sve do juga afričkog kontinenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2024 22:02