NOVA STUDIJA

Znanstvenici dokazali kako promjene raspoloženja vlasnika utječu na to kako im se psi osjećaju

To pokazuje nevjerojatno emocionalnu povezanost između ovih ljubimaca i ljudi

Ilustracija

 Heshphoto/imagesource/profimedia

Vlasnici pasa mnogo su puta svjedočili činjenici da njihovi psi na neki način razumiju teške trenutke koje oni prolaze. Nije rijetko da pas dođe do vlasnika koji je bolestan ili samo žalostan, pa se sklupča uz njega ili ga samo nastoje razvedriti. Nova studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Scientific Reports, otkrila je da psi doslovno namirišu kad su im bliski ljudi pod stresom, a to pak utječe na njihovo raspoloženje.

Kako piše Fox 5, u istraživanju je sudjelovalo 18 pasa i 11 ljudi. Oni su prošli testiranje u kojem su bili izloženi nekoj situaciji koja je dovela do toga da su pod stresom, a znanstvenici su uzeli uzorke njihovog znoja. Otkriveno je kako ti mirisi često zbunjuju pse kada oni trebaju pronaći poslasticu. Jednostavno je: stres mijenja ponašanje pasa.

Studija sugerira kako psi, nakon što su bili u kontaktu s osobom koja je pod stresom, očekuju lošije ishode situacije u kojoj se nalaze. To pokazuje nevjerojatno emocionalnu povezanost između pasa i ljudi. S obzirom na njihovu vrhunski njuh, jasno je da će namirisati promjene na onome do koga im je stalo, a to će utjecati na ono kako se oni sami osjećaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. kolovoz 2024 19:22