INSTITUT

Kako izgleda oporavilište kornjača koje se pronađu u Jadranu? Zavirili smo u Plavi svijet

Tamo je trenutno glavata želva Jerry, koja je ime dobila po čovjeku koju ju je pronašao

Kornjača Jerry

 Ivana Nobilo/Cropix

Kornjače koje stradaju u Jadranu liječe se na nekoliko mjesta, a jedno od njih je smješteno na otoku Lošinju. Riječ je o institutu Plavi svijet, u kojem je trenutno glavata želva Jerry. On dane provodi u malom grijanom bazenu, gdje se oporavlja od onoga što ga je snašlo u Jadranu. Ne zna se što je to točno, no odmah se posumnjalo na sindrom iscrpljenosti.

image

Kornjača Jerry

Ivana Nobilo/Cropix

Kornjača je dobila ime Jerry po njegovom nalazniku, istraživaču Plavog svijeta koji je tada bio u potrazi za dupinima, pronađen je u uvali Sv. Martin, s istočne strane otoka. Životinja je bila u izrazito lošem, pretkomatoznom stanju, pun obraštaja i kroničnih nekrotizirajućih lezija, zatvorenog oka i plutao beživotno na površini mora. Unatoč lošem vremenu i magli koja nije uobičajena za ovo podneblje ipak je uočen i izvučen na brod i za sada bi se moglo reći da je imao sreće.

Još uvijek se ne zna s točnošću što se Jerryju dogodilo, ali prva je sumnja pala na sindrom iscrpljenosti morskih kornjača, još uvijek nepoznatog uzroka, ali koji je dosada odnio mnogobrojne živote ove zaštićene vrste. Hitno je prebačen u Oporavilište za morske kornjače koje djeluje od 2013. godine u sklopu Instituta Plavi svijet, a osnovan je kao dio provedbe projekta „Mreža za očuvanje kitova i morskih kornjača u Jadranu (NETCET)“.

image

Bazeni za kornjače

Ivana Nobilo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:24