NAKON PET GODINA

Gasi se jedina udruga na području Knina koja je pomagala psima s ulice... Što će biti dalje?

Idealno bi bilo da se pojave volonteri, koji bi pomogli u brizi za pse, pa bi se nastavilo s radom
 Psi na skrbi Udruge Berta. foto: privatni album

Kninske njuškice - udruga Berta, koja zadnjih pet godina skuplja pse s ulica tog grada, više neće raditi. Prestaju s primanjem novih pasa s ulice, a zamolili su pomoć da ove koje sada imaju na skrbi što hitnije smjeste i udome. Riječ je o 30 nesretnih, odbačenih četveronožaca, koji samo čekaju da postanu nečiji kućni ljubimci.

- Nažalost, zbog privatnih zdravstvenih problema moramo prestati s radom. Udruga je zapravo ostala na jednom članu, odnosno, meni, koja se brinem o svim psima, objavama, dojavama, udomljenjima, prijevozom do domova, papirologijom, računima... - kaže nam Željana Milivojević, predsjednica udruge, koja dodaje kako u udruzi brinu i za neke teško udomljive pse, koji će vjerojatno ostati s njom. Da ima izbora, kaže nam iskreno, borila bi se i dalje sama, u tišini, kao i do sada. No životne okolnosti su je primorale da odustane.

Priznaje kako zaista nije lako. Svi volonteri koji su ikada došli u udrugu, brzo su odustali. Briga o psima zahtjeva visoku razinu predanosti: moraš to voljeti da bi radio sve što je potrebno. Ona voli, priznaje, čak i previše, pa joj je jako teško prestati s radom. Gubi dio sebe, kaže, ali nema izbora. Da ima nekoga tko joj pomaže, izgurala bi, no bez tuđe pomoći ne može dalje.

- Ovo nije nešto od čega odustaneš kada te pukne žuta minuta. Ovo je nešto od 0 do 24 sata, dio života , a ne samo hobi. Briga o psima kada su bolesni, kada su mali da ih morate hraniti na bocu, briga 24 sata za neke, čišćenje za njima kada su bolesni. Čišćenje svaki dan. Hranjenje svaki dan bilo da pada kiša, snijeg ili je 40 stupnjeva u zraku. pojašnjava Željana, koja moli one koji nisu u Kninu, a žele pomoći, da uskoče i pomognu joj platiti dugove koje ima kod veterinara, kao i s hranom za pse koji su joj na brizi.

Broj računa je HR9424020061100842703, a više informacija može se javiti na Facebooku.

No, ono što je sada najveći problem jest činjenica da dolazi zima, da će noći biti duge i hladne, hrane gotovo pa nigdje, a nesretni napušteni psi (vrlo često štenci) na svojoj će koži osjetiti gašenje udruge. Koliko će ih nastradati gladno, bolesno ili ozlijeđeno na ulicama grada, i okolnih mjesta, kojima baš nitko neće pomoći?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 22:41