TENIS SE VRATIO

Nikad otvoreniji i uzbudljiviji ‘Ozzy Open’

Nadal tvrdi da za naslov kandidira 12, 13 tenisača. Nije ih imenovao, ali među njima sigurno ima mjesta za Marina Čilića
 Reuters

ZAGREB - U ponedjeljak u Melbourne Parku počinje novo desetljeće Grand Slam turnira. Teško se oteti dojmu da je pred nama jedan od najuzbudljivijih Australian Opena u posljednjih pet godina. Mnogo je pitanja koja čekaju odgovor u sljedeća dva tjedna.

Može li Nadal obraniti naslov? Je li Federer spreman vratiti trofej koji mu je izmicao na posljednja dva izdanja? Je li Andy Murray sljedeći u redu za Grand Slam naslov? Hoće li se Marin Čilić ravnopravno nositi s “velikim dečkima”? Može li Justine Henin ponoviti ono što je prošle godine na US Openu učinila Kim Clijsters?

Rafael Nadal mogao je neporažen doći u Melbourne, ali je propustio pobijediti Nikolaja Davidenka u finalu Dohe.

- Ako budem igrao kao što sam igrao tamo, nisam zabrinut - kaže branitelj naslova kojeg, unatoč prošlogodišnjem trijumfu, ne smatraju glavnim favoritom za naslov.

U toj je ulozi opet Roger Federer, iako se pokazao samo na ekshibiciji u Abu Dhabiju (izgubio od Söderlinga).

- Nisam samo sjedio i čuvao djecu. Radio sam naporno kao nikad dosad. Osjećam da mi je igra tamo gdje bi trebala biti.

Federer će u Melbourne donijeti niz od 22 Grand Slam polufinala, a da upravo u Melbourne Parku 2008. nije izgubio od Novaka Đokovića, sada bi bio na nevjerojatnih 18 finala zaredom.

- Možda će me netko demantirati, ali dok god je broj 1, Roger je za mene prvi favorit - rekao je Ivan Ljubičić.

No, sjetio se Ivan i Tsonge, Baghdatisa, Schüttlera i Clementa, tenisača koji su u Melbourneu stigli do jedinog Grand Slam finala, a da ih tamo nitko prije toga nije mogao zamisliti.

- Ovo je turnir na kojem se često događaju iznenađenja. To daje nadu igračima koji nisu u prvom planu.

Konkurencija će biti žestoka. Nakon što je osvojio ATP Finale i krenuo u sezonu trijumfom u Dohi, a pritom i dvaput pobijedio Federera, Nikolaj Davidenko nikad nije djelovao opasniji. Andy Murray se “skrivao” na Hopman Cupu, Juan Martin del Potro će biti opasan uspije li zaliječiti bolni zglob zapešća.

- Neću reći bilo tko, ali ima 12, 13 igrača koji mogu osvojiti - tvrdi Nadal.

Nije pobrojao kandidate, ali s obzirom na iskustvo iz Pekinga ‘09., sigurno je među njima mislio i na Marina Čilića. Najbolji hrvatski tenisač pritajio se nakon naslova u Chennaiju.

- Žestoko smo trenirali do petka, a zadnja dva dana smanjili intenzitet.

U Indiji smo ga vidjeli u novom, mišićavijem izdanju.

- Malo sam ojačao, došao na 84 kg, što mi odgovara. Nisam izgubio na pokretljivosti, a dobio sam na snazi i eksplozivnosti. Na treninzima smo radili na nekim detaljima. Težim tome da igram kao prošle godine u Pekingu.

Ponedjeljak je čekao navijajući i za hrvatski dvojac u kvalifikacijama, savjetima pomogao Ivanu Dodigu i Antoniju Veiću da se izbore za Grand Slam debi. Hrvatska će imati petoricu predstavnika u glavnom turniru nakon što je Veić pobijedio Venturu (6-2, 7-6), a Dodig Siriannija (7-6, 6-2). Četvorica će biti u akciji prvog dana (Čilić - Santoro, Karlović - Štepanek, Ljubičić - Kubler, Veić - Köllerer), a peti (Dodig - Ferrero) i dvije dame ( Martić - Lisicki, Šprem - Medina Garrigues) na terenu će biti u utorak.

Tri potencijalno velike priče Australian Opena



1. Andy Murray

Vrijeme prolazi, a Britanci postaju sve nestrpljiviji. Murray mora biti “taj”, drugi su ionako prolaznici i nasljednik se ne nazire. Sa 22 godine ima vremena, ali što prije prekine britansko Grand Slam prokletstvo, to će mu biti lakše u nastavku karijere. Wimbledon bi bio san snova, idealna pozornica za osvajanje prvog ‘otočkog’ GS-a nakon 1936. i Freda Perryja. Međutim, i Andy i njegovi fanovi potpisali bi i Australiju, bez razmišljanja.

2. Marcos Baghdatis

Nasmijani Cipranin nedostajao je većini ljubitelja tenisa. Momak zbog kojeg se isplati sjediti na tribinama i pet sati napokon se riješio ozljeda i skitanja po Challengerima. Naslov u Sydneyju potvrda je da će u Melbourneu biti itekako opasan. Uostalom, “Down Under” uvijek se osjećao odlično. Senzacionalno finale 2006. lansiralo ga je u svjetski vrh, a ove će godine biti jedan od favorita iz sjene.

3. Jelena Dokić i braća Bikić

Prošle je godine u Melbourneu doživjela najljepši “come back” koji je mogla zamisliti stigavši do četvrtfinala. Uvod u ovogodišnji turnir nije bio briljantan. Poraz od Ane Ivanović u Brisbaneu nije problematičan. Više su joj neugodnosti učinili braća Bikić na letu prema Melbourneu. Trener i dečko porječkali su se s osobljem u avionu i nakon slijetanja završili na policiji.

Hrvatski predstavnici na Australian Openu



Marin Čilić

- broj nastupa: 3

- najbolji rezultat: osmina finala (2008. i 2009.)

Ivan Ljubičić

- broj nastupa: 10

- najbolji rezultat: četvrtfinale (2006.)

Ivo Karlović

- broj nastupa: 6

- najbolji rezultat: 3. kolo (2008.)

Ivan Dodig

- broj nastupa: debitira ove godine

- najbolji rezultat: prolazak kvalifikacija (2010.)

Antonio Veić

- broj nastupa: 1 (kvalifikacije 2009.)

- najbolji rezultat: prolazak kvalifikacija (2010.)

Petra Martić

- broj nastupa: 1 (kvalifikacije 2009.)

- najbolji rezultat: 1. kolo (2010.)

Karolina Šprem

- broj nastupa: 5

- najbolji rezultat: osmina finala (2005.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 16:30