US OPEN

Marin Čilić preko Kližana do četvrtfinala US Opena!

Marin Čilić drugi put u karijeri igrat će u četvrtfinalu US Opena! Najbolji hrvatski tenisač u 4. kolu bez većih problema svladao je Martina Kližana s 7-5, 6-4, 6-0
 AP

Marin Čilić igrat će u četvrtfinalu US Opena! Najbolji hrvatski tenisač u 4. kolu bez većih problema svladao je slovačkog tenisača Martina Kližana s 7-5, 6-4, 6-0.

Čiliću je ovo drugi put u karijeri kako se plasirao u četvrtfinale posljednjeg "Grand Slam" turnira u sezoni, prvi put mu je to uspjelo 2009. godine kada ga je zaustavio budući pobjednik Argentinac Juan Martin Del Potro.

Čilić je osvojio prvi set iako je većim dijelom te dionice igre Kližan ostavljao bolji dojam. O tome govori i statistika prema kojoj je Kližan imao 16 "winnera", a Čilić samo sedam. No, Slovak je imao i 14 pogrešaka, od čega tri u posljednjem gemu, dok je Čilić pogriješio samo osam puta. Pri rezultatu 4-4 Slovak je imao i dvije "break-lopte", ali naš se igrač uspio izvući da bi kod vodstva 6-5 Čilić stigao do svoje prve dvije prilike za oduzimanje servisa suparniku. Bile su to ujedno i dvije set-lopte, a Kližanovom pogreškom na drugu prigodu Čilić je uspio riješiti prvi set u svoju korist sa 7-5.

U drugom je setu Kližan dva puta imao prednost "breaka", ali ju nije uspio zadržati. Slovak je igrao vrlo dobro do svog vodstva od 4-2 u drugom setu, ali potom je dramatično popustio. Čilić je osvojio posljednja četiri gema u toj dionici igre i tako ju riješio u svoju korist sa 6-4, a u istom je stilu nastavio u trećem setu produživši svoj niz osvojenih gemova na kraju meča na 10.

U četvrtfinalu će Čilić igrati protiv pobjednika susreta između Britanca Andyja Murraya i Kanađanina Miloša Raonića.

Švicarac Roger Federer, prvi svjetski tenisač, nije trebao odigrati niti jedan poen za prolaz u četvrtfinale US Opena, posljednjeg Grand Slam turnira godine. U ponedjeljak je Federer trebao odigrati meč osmine finala protiv domaćeg igrača, 23. nositelja Mardyja Fisha, no Fish je predao meč i prije početka. Fish je nakon posljednjeg treninga došao do organizatora turnira, te objavio da nije u stanju odigrati normalan meč.

Tijekom ove godine je Fish imao srčanih problema, te se vjeruje da je to razlog što je prisilno prekinuo i nastupanje na US Openu.

Federer, inače, zna već suparnika u četvrtfinalu. Prvi meč u ponedjeljak je odigran, a Čeh Tomaš Berdych je pobijedio Španjolca Nicolasa Almagra 7-6(4), 6-4, 6-1.

Prva dva seta su bila posve neizvjesna i mogla su, uz samo malo drugačiji scenariji, završiti vodstvom Almagra 2-0. No, Berdych je sjajno odigrao tie-break prvog seta (četiri asa u tie-breaku), a u drugom je prvo spasio break-loptu i potom oduzeo početni udarac suparniku za 6-4 u toj dionici. Almagro se zbog svega toga raspao, te je treći set otvoren sa čak 4-0 za češkog tenisača čime je priča na terenu bila završena.

Recimo i da se Srpkinja Ana Ivanović plasirala u četvrtfinale. Lako je sa 6-0, 6-4 pobijedila Bugarku Cvetanu Pironkovu, te čeka Serenu Williams. Američka tenisačica nije imala niti malo milosti prema Čehinji Andrei Hlavackovovoj, te je pobijedila sa 6-0, 6-0...

Inače, ovo je treći uzastopni set na US Openu kako Serema dobiva bez izgubljenog gema. U prethodnom kolu je u drugom setu dobila i Ruskinju Makarovu sa 6-0. Hlavackova je zadnjih dana proživljavala najbolje trenutke karijere, pa je tako u prošlom kolu proslavila veliku pobjedu protiv Marije Kirilenko. No, Serena ju je gadno prizemljila za 57 minuta igre.

Hlavackova je imala jednu break-loptu i to u zadnjem gemu meča. Serena je opalila osam aseva, imala je ukupno 31 izravni poen, a skupila je dvosturko više poena od suparnice (60-29).

US Open, osmina finala tenisača:

Federer (1) - Fish (23) predaka Fisha

Berdych (6) - Almagro (11) 7-6(4), 6-4, 6-1

Čilić (12) - Kližan 7-5, 6-4, 6-0

osmina finala tenisačica:

S. Williams (4) - Hlavackova 6-0, 6-0

Ivanović (12) - Pironkova 6-0, 6-4

Errani (10) - Kerber (6) 7-6(5), 6-3

Vinci (20) - A. Radwanska (2) 6-1, 6-4

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:41