POVRATAK TENISU

Ančić: Osjećam se kao junior koji se tek probija

Mononukleoza i nesretni Davis Cup protiv Njemačke 2007. godine označili su početak kalvarije. Ipak, Mario Ančić dočekao je još jedan povratak u natjecateljski tenis
 Srećko Niketić / Cropix

Kolovoz 2009., 10.000 dolara vrijedan Futures (najniži rang profesionalnih turnira, op. a.) u Čakovcu. U masi mladih tenisača koji se pokušavaju probiti kroz žrvanj malih turnira ugledam poznato lice koje ne pripada u ovo društvo: Ivica Ančić u sportskom izdanju, torba s reketima na leđima.

- Vidio je da Mario ne može pa je sam odlučio probati - našalio se moj prijatelj.

Naravno, nije se stariji Ančić reaktivirao, nego je došao u trenerskoj ulozi, ali s jednim mlađim Splićaninom, bez svog omiljenog pulena. Mario je u to vrijeme bio izvan tenisa i obilazio liječnike u nadi da će dobiti zeleno svjetlo za još jedan povratak u bijeli sport.

- Trebao bi biti dobro, ali još ne zna kada će moći trenirati. Ovaj put sigurno neće žuriti, čekat ćemo da se potpuno oporavi - govorio je tada Marijev brat i trener.

Heilbronn za početak

Prošlo je gotovo pet mjeseci, a Ivičine riječi koje su odisale usiljenim optimizmom ipak su se obistinile. Mario Ančić jučer je otputovao na jaki Challenger u Njemačkoj. Heilbronn će biti mjesto ni sam ne zna kojeg povratka.

- Više ih ne brojim, ali sada ih se skupilo možda i deset. Ova mi je pauza vjerojatno i najteža jer je trajala gotovo godinu dana. Međutim, tijelo mi je trebalo potpuni oporavak i vjerujem da sam sada spreman za vrhunski tenis - počeo je Ančić uoči novog početka.

Iako će mnogi reći da je priča o kretanju od nule otrcana, Mario se sada doslovno nalazi u takvoj poziciji jer će, nakon što mu otpadnu bodovi sa Zagreb Indoorsa (finale) i Rotterdama (polufinale), na kontu imati samo mrvice.

- Da, sada ću ponovno morati proći onaj put kojim sam išao prije osam-devet godina. Osjećam se kao junior koji se tek probija u svijet tenisa. Zato smo i složili raspored s nastupima na manjim turnirima kako bih skupio što više mečeva.

Rijetki su oni koji bi s reputacijom bivšeg top 10 tenisača toliko puta kretali ispočetka. Ančić kaže kako niti jednog trenutka nije želio odustati.

- Bilo je teško i naravno da se čovjek zapita ima li sve to što radi smisla. Ipak, uvijek sam vjerovao da se mogu vratiti. Nadam se da će mi zdravlje dati novu šansu za povratak na razinu na kojoj već jako dugo ne igram.

Nakon Heilbronna u raspored mu je upisan i Futures u Njemačkoj. Slijedi Challenger u Beogradu te odlazak u SAD.

Pravi ispiti na Mastersima

- I u Americi ću odigrati Futures, a onda slijede pravi ispiti na Masters turnirima u Indian Wellsu i Key Biscayneu. Za dalje stvari nisu poznate, ali u razgovorima smo za pozivnice na nekim zemljanim turnirima.

Organizatori turnira teško će ga zaobići jer velika imena pri povratcima uvijek dobiju zasluženu podršku. Može li se u njegov raspored ukrcati i Umag? Do kraja srpnja još je mnogo vremena, a možda je ovo i najbolja prilika da ga se dovede u Stella Maris. Slavko Rasberger u tome nije uspio, a nova ekipa na čelu s Vanjom Božičkovićem teško bi pronašla bolji dar za premijeru pred umaškom publikom.

‘Mogu se samo moliti da me zdravlje posluži’

O konkretnim ciljevima, kaže, ne želi govoriti jer je za to prerano.

- Treba mi barem šest mjeseci da u miru vidim gdje sam i eventualno napravim neke pomake u igri. Ići ću korak po korak, a naravno da se nadam da ponovno mogu igrati svoj najbolji tenis. Bit će boljih i lošijih dana, pobjeda i poraza, ali imam strahovitu volju. Uživam u svakom treningu i, dok je tako, mogu samo moliti da me zdravlje posluži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:02