NOVI HRVATSKI REKORD

LUDE OSAMDESETE Splitski hitac Sandre Perković najbolji u 22 godine, ali tek 128. u povijesti

Atletičarke iz Istočnog bloka su bacale daljine koje ni muškarice ne mogu dosegnuti
 AFP

Aktualna olimpijska pobjednica, svjetska prvakinja, dvostruka europska prvakinja i osvajačica dijamantne lige Sandra Perković u subotu je u Splitu bacila disk na daljinu 70,51 , i napravila je doseg koji nijednoj svjetskoj atletičarki nije pošao za rukom pune 22 godine. Nije to bio samo najbolji hitac sezone, što bi samo po sebi bila velika stvar u očekivanju novog izdanja dijamantne lige i predstojećeg EP-a na kultnom Letzigrundu u Zürichu, bio je to najbolji hitac u zadnja dva desetljeća.

Rekord iz neke druge ere

Unatoč velikom sportskom rezultatu, naša diva Sandra neće biti model nekom novovjekom kiparu Mironu, koji bi po njenom liku umjesto Diskobola u mramoru isklesao “Diskogirl”. Mironov je Diskobol u umjetničkom smislu jedna od najpoznatijih i najreproduciranijih umjetnina, prikazivana na vazama, novcu, reljefima i kipovima tijekom više od dvije tisuće godina. Original datira, pretpostavlja se, iz 450. godine prije Krista. Upravo toliko je, u sportskom smislu, star i svjetski rekord u ženskom bacanju diska. Naša se Sandra nije još ni rodila (Zagreb, 21. lipnja 1990.) kad je Nijemica Gabriele Reinsch, tada državljanka DDR-a, u Neubrandenburgu 9. srpnja 1988. bacila disk do danas nezamislive daljine 76,80 - više od pet metara.

I ne samo to, ubaci li se Sandrinih 70,51 u “All-time” listu svih ženskih izbačaja u disku, ispast će da je to tek 128. hitac u povijesti. Osim što su nekad bacačice diska bacale puno više, uvrštavanje Sandrina hica u istu listu pokazat će da je naša atletičarka tek 21. žena u povijesti. Ispred nje su spomenuta Gabriele Reinsch, Čehinja Zdenka Silhavá, zatim još gomila Njemica ( Ilke Wyludda, Diana Gansky, Irina Meszynski, Gisela Beyer...) kao i mnoge druge bacačice iz Rumunjske, Bugarske, Litve, Bjelorusije, Ukrajine... sve redom bacačice iz zemalja nekadašnjeg Istočnog bloka. Dakako, svima je to odavno i oduvijek sumnjivo. Tako je govorio i Sandrin bivši trener Ivan Ivančić:

- Teško je razmišljati o tim vremenima i smatrati da je sve bilo čisto. Primjerice, toliko koliko je bacila Gabriele Reinsch 1988., toliko ni većina muškaraca ne može baciti! To dovoljno govori da nešto nije bilo u redu. Zato se i razmišlja o brisanju tih rezultata iz knjiga rekorda.

Sandra se tek zagrijava

Stari majstor Ivančić, ali ni Sandra i njezin novi trener Edis Elkasević otvoreno ne optužuju, no i slijepcu mora biti jasno, te su se žene 1980-ih zasigurno dopingirale. Kod Sandre je potpuno razumljivo da ne napada i optužuje jer je i sama morala odraditi šestomjesečnu suspenziju zbog nenamjernog i slučajnog dopinga nakon kojeg se vratila još jača.

Da, nevjerojatno zvuči, pred Sandrom je još 20 “superžena” i čak 127 boljih hitaca. Potpuno je sigurno da na tome Sandra neće stati.

- Dosta je još prostora za napredak, Sandri su tek 23 godine. Neću govoriti o napadu na svjetski rekord, no napadat će ona još svašta - rekao je Elkasović nakon povijesnog prebacivanja granice od 70 metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 00:48