ZEN MASTER IZ DOLENJE VASI

KAD 'AIR PREVC' POLETI, TREBA MU PUTOVNICA U sezoni iz snova Slovenac lovi povijesni uspjeh!

BAD MITTERNDORF, AUSTRIA - JANUARY 14: Peter Prevc of Slovenia competes at the qualification round for the FIS Ski Flying World Championship 2016 during day 1 at the Kulm on January 14, 2016 in Bad Mitterndorf, Austria. (Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)
 Alexander Hassenstein / Getty Images / 2016 Getty Images

Kad Peter Prevc poleti s Planice, treba mu putovnica – komentirali su iz milja hrvatski ljubitelji skijaških skokova nedavne uspjehe mladog Slovenca.

Najstariji od skijaško-skakačke braće Prevc (tu su još Cene i Domen) ove sezone djeluje nepobjedivo. Nakon 12 natjecanja Svjetskog kupa ima čak 1024 boda na kontu, od mogućih 1200. Slavio je sedam puta, tri puta bio drugi, jednom treći, a na podiju ga nije bilo jedino na natjecanju u Lillehammeru.

S rekordnim brojem bodova osvojio je prestižnu Novogodišnju turneju, a proteklu subotu postao i svjetski prvak u skijaškim letovima, pritom dvaput rušeći rekord skakaonice u Kulmu. Da Nijemci u Oberstdorfu nisu mijenjali zaletište češće nego Most koalicijske partnere, Peter bi se pridružio Svenu Hannawaldu kao jedini skijaš–skakač u povijesti koji je pobijedio na sve četiri postaje u istom izdanju Novogodišnje turneje.

To ne znači da je Prevc ove godine ostao bez prilike da ispiše povijest. Ako na finalu u Planici podigne veliki kristalni globus koji se daje pobjedniku Svjetskog kupa, Slovenac će postati prvi skakač koji je u istoj sezoni osvojio Novogodišnju turneju, naslov svjetskog prvaka u letovima te odnio pobjedu u Svjetskom kupu.

Na tom putu može porušiti i niz rekorda – od broja uzastopnih pobjeda u Svjetskom kupu (trenutno je na četiri, rekord je šest) do ukupnog broja pobjeda, postolja i bodova u istom natjecanju, koji svi nose ime Gregorga Schlierenzaurea. Austrijanac je u 2008/09 sezoni osvojio 2083 boda, u koja je ugradio 13 pobjeda i 20 postolja. S obzirom da do kraja tekućeg izdanja Svjetskog kupa ima još 17 natjecanja (19, ako se nadoknade otkazana natjecanja iz Kuusama), a Prevc svakim skokom i letom izgleda sve bolje, nije nerealno očekivati da će svrgnuti Schlierenzaurea.

Srušio Prevc rekorde ili ne, ove sezone je već debelo naplatio silna druga mjesta koja je ostvario u protekle dvije godine, kada je u više navrata samo koji metar falio da bude pobjednik. Malo koji od njegovih navijača će zaboraviti prošlogodišnji finale Svjetskog kupa u Planici kada je Jurij Tepeš savršenim letom sunarodnjaku nehotice izbio veliki kristalni globus koji je na kraju pripao Severinu Freundu. Bila je to infarktna završnica u kojoj se sudbina okrutno našalila sa Slovencima, čiji je legendarni skakač Primož Peterka pod vrlo sličnim okolnostima za dlaku uzeo Svjetski kup ispred Japanca Kazuyoshija Funakija daleke 1998. godine.

Zato ove sezone gledamo jedan sasvim drugi film, u kojem je radnja predvidljiva poput utrke na 100 metara u kojoj sudjeluje Usain Bolt. Kad god Freund ili Gangnes izvedu neki duži skok, a njihovi treneri oduševljeno lupaju high five, Prevc ili izvuče koji metar duže ili naprosto sruši rekord skakaonice, a zadnji kadar s tribine za trenere u pravilu zumira čvrsto stisnutu šaku slovenskog trenera Gorana Janusa.

Pritom je 'Pero mišica' hladan kao ruska zima - kada se spušta prema provaliji na dnu skakaonice koja osobama slabijih živaca i na televiziji izaziva vrtoglavicu, Prevc izgleda kao da se nalazi u svojem dnevnom boravku. Naizgled neopterećen imperativom pobjede i mislima o rekordu, Zen master iz Dolenjske Vasi ne zamara se pozadinskom bukom nego i dalje gleda u vis.

- Nemam granica. Želim imati samo jedan put, koji se uspinje, koji nikada ne zastaje i nikada ne završava. Ako znaš kako si do toga došao, moraš biti usredotočen – sažeo je Prevc u dvije rečenice svoj pobjednički put za siol.net.

Iako bi se kladili da će Prevc ove godine osvojiti Svjetski kup, vrlo vjerojatno s rekordnim brojem bodova i pobjeda, ne treba smetnuti s uma da su i najbolji skijaški-skakači podložni naglim padovima u formi, čak i tijekom iste sezone. Sjetite se samo Hannawalda koji se 2002. nalazio u gotovo identičnoj poziciji kao danas Prevc, no nakon pobjede u Willingenu nije slavio ni jednom do kraja sezone pa je veliki kristalni globus osvojio Poljak Adam Malysz. Njegov sunarodnjak Kamil Stoch je prije manje od dvije godine osvojio Svjetski kup pa prošle sezone završio na devetom mjestu. Trenutno se nalazi tek na 22. Što tek reći za Gregora Schlierenzauera, vlasnika većine rekorda u Svjetskom kupu? Prije tri godine bio je pobjednik, pa završio šesti 2014., deseti 2015., a ove se sezone povukao u 26. godini, nesiguran hoće li se ikada vratiti skijaškim skokovima.

Srećom, u ovom trenutku Peter Prevc djeluje previše ozbiljno i usredotočeno da bi ga snašla takva sudbina. Iz velikog i zdravog obiteljskog okruženja nosi skromnost i zavidne radne navike zbog kojih ne dopušta da ga ponese euforija. Činjenica da s obje noge stoji čvrsto na zemlji možda najviše pomaže Prevcu da se vine u neslućene visine.

Stoga, kada na kraju sezone bude polijetao s Planice, nadamo se da će putovnicu ostaviti kod kuće i da neće unijeti smjer za Pulu jer bi ga hrvatska protuzračna obrana ispratila tek kao točkicu na ekranu. Kako sada stvari stoje, „Air Prevc“ ima veći domet od hrvatskih Migova…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:41