TITISEE-NEUSTADT

VIDEO: NORVEŽANIN ODGODIO REKORD PREVCA Drugoplasirani Slovenac sutra ima novu šansu za povijest

BAD MITTERNDORF, AUSTRIA - JANUARY 17: (FRANCE OUT) Johann Andre Forfang of Norway wins gold medals during the FIS Ski Flying World Championships Team HS225 on January 17, 2016 in Bad Mitterndorf, Austria. (Photo by Christophe Pallot/Agence Zoom/Getty Images)
 Christophe Pallot/Agence Zoom / Getty Images / 2016 Getty Images

Norvežanin Johann Andre Forfang u njemačkom je Titisee-Neustadtu pokvario veliko slavlje Slovenaca, ili ga je, možda je bolje reći, nakratko odgodio.

Izvrsni Forfang je skokovima od 144 i 143 metra, koji su mu priskrbili 265.9 bodova, pobijedio na subotnjem natjecanju i ukupnom pobjedniku Svjetskog kupa Peteru Prevcu uskratio mogućnost da sruši rekord broja pobjeda u jednoj sezoni koji dijeli s Gregorom Schlierenzauerom (obojica su slavili po 13 puta).

Slovenac je vodio nakon prve serije skokom od 139 metara, ali je u drugoj seriji sa 138,5 metara bio za nijansu prekratak da bi zadržao poziciju ispred Norvežanina koji ga je pretekao za 4.7 bodova. Na trećem mjestu, daleko iza vodeće dvojice, završio je Kenneth Gangnes koji je s 235.4 boda osigurao drugu postolje dana za Norvešku.

Iako nije pobijedio, Prevc je napravio novi korak prema rušenju dva druga rekorda Schlierenzauera - one po broju postolja u sezoni (Prevc je na 19, Schlierenzauer je 08/09 imao 20) te po broju bodova u sezoni, kojih je "Pero mišica" skupio 2023, dok Austrijanac još uvijek vodi s 2083 boda.

I dok Peter Prevc nije srušio nijedan rekord ovaj vikend, treba napomenuti da se njegov 16-godišnji brat Domen u jučerašnjim kvalifikacijama pobrinuo da obitelj ipak ne ostane bez povijesnih dosega. On je sa 148 metara postavio novi rekord skakaonice, a odličnu formu potvrdio je današnjim četvrtim mjestom.

U Titisee Neustadtu sutra je na rasporedu još jedno pojedinačno natjecanje, zadnje prije finala sezone koje će se sljedeći vikend održati na Planici u kojoj je sve spremno za veličanstvenu krundibu Petera Prevca koji je pobjedu u Svjetskom kupu osigurao još u Kazahstanu prije dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:28