SLOM SKIJAŠKE VELESILE

AUSTRIJANCI U ŠOKU 'Uložili smo 400 milijuna eura, a osvojili samo dvije medalje'

Sve miriše na debakl i čini se da nas samo Marcel Hirscher može spasiti, piše jučerašnji Kronen Zeitung
 Srđan Vrančić/CROPIX

Uložili su oko 400 milijuna eura. Planai, središnji od četiri stazama i žičarama povezana centra u Schladmingu i okolici, zabljesnuo je u posljednjih godinu dana u sasvim novom ruhu.

Proširili su staze, izgradili tri mosta i tunel, a središnju pozornicu, ciljnu ravninu i glavnu postaju žičare u Schladmingu, pretvorili su u shopping centar. Nova garaža za 800 automobila, sjedežnica za osam ljudi koja rasterećuje glavnu gondolu i najmoderniji sustav zasnježivanja samo su neki od elemenata koje su ionako velebnom skijaškom odredištu dale dodatnu vrijednost.

Sve će im se to vratiti, jer Schladming vrvi turistima, prije svih Rusima. Međutim, Svjetsko prvenstvo je povod za velika ulaganja i skijanjem inficirana javnost traži rezultat, a njega za sada “Rot-Weiß-Rot” reprezentacija osvaja na kapaljku. U prvih pet disciplina SP-a jedina im je kolajna bronca Nicole Hosp u superkombinaciji.

Austrijska razočaranja

Razočarale su i velike nade, poput Anne Fenninger, Klausa Krölla ili Kathrin Zettel, od koje se očekivao rezultat u superkombinaciji. Mediji su u najavi prvenstva najavljivali “gold-kurs”, ali za sada su pobjede Austrijanaca tek sanak pusti.

“Andrea Fischbacher je bila najbolja Austrijanka u spustu, a osvojila je tek osmo mjesto. Sve miriše na debakl i čini se da nas samo Marcel Hirscher može spasiti”, piše jučerašnji Kronen Zeitung.

Hirscher je bio perfektan lani na finalu Svjetskog kupa u Scladmingu...

- Austrijanci bi sada na svojeg prvog skijaša mogli staviti veliki pritisak u tehničkim disciplinama, ali mislim da se on sada već naučio nositi s time - smatra Vedran Pavlek.

Marion kod psihologa

Za razliku od Austrijanaca, ugodno iznenađenje prvog tjedna SP-a su Francuzi. Marion Rolland, slavodobitnica na ženskom spustu, gotovo savršeno se uklapa u kategoriju najvećih iznenađenja u povijesti smotri najboljih skijaša. Iako je iza nje solidna spustaška sezona, 30-godišnja Francuskinja ipak je izazvala kolektivni šok. Djevojka koja je prvi put ostvarila Top 10 plasman u Svjetskom kupu u Banskom 2009., na pragu 27. rođendana, ni u godinama koje su slijedile nije plijenila pažnju. Bez pobjede u Svjetskom kupu, sa samo dva postolja uoči SP-a, Rolland je bila u kategoriji onih koje mogu iznenaditi i eventualno biti - pete. Medalja? Uz Maze, Riesch i Austrijanke, Rolland je bilo teško zamisliti s medaljom oko vrata. Jesu li ta dva postolja, koja je ostvarila na završnici prošle sezone u Schladmingu, mogla biti upozorenje?

- Za mene to nije tako veliki šok jer na ovoj stazi uvijek imam dobar osjećaj. Eh, kada bismo barem svaku utrku vozili ovdje... Još otkako sam kao djevojčica počela skijati trenirala sam za ovakav uspjeh i zato mi je medalja ispunjenje svih snova - kazala je Rolland.

Francuski novinari u Schladmingu otkrivaju da je nova francuska senzacija ( Gauthier de Tessieres je u muškom superveleslalomu iznenađujuće osvojio srebro, a David Poisson bio je treći u spustu) zapravo sramežljiva sportašica koja ima velikih problema sa samopouzdanjem. Zbog tih je problema 2009. počela raditi s psihologom i riješila se osjećaja manje vrijednosti koji je, priznaje, prati i u privatnom životu.

- Godinama sam bila sporija od vršnjakinja i naviknula sam na poraze. Kada su mi predložili rad s psihologom, mislila sam da mi dovode nekakvog gurua jer nisam imala pojma o tome. Danas sam svjesna koliko je psihološka priprema važna - priznaje Rolland.

Osim nove svjetske prvakinje, koja se nije nalazila niti u jednom nacrtu podjele svjetskih medalja, još je veći šok izazvalo srebro Talijanke Nadije Fanchini.

- Ne znam kako mi je ovo uspjelo, ovo je čudo - kazala je mlađa sestra Fanchini.

Rolland, Fanchini, De Tessieres, Poisson... Natječaj pod radnim naslovom “i ti možeš osvojiti medalju na SP-u” i dalje je otvoren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:57