POVRATAK U RING

Ante Bilić: U šakama imam milijun eura!

Splitski nokauter Ante Bilić ponovno kreće prema svjetskom vrhu
Zagreb, 200210.Cerska 3, boksacki klub Leonardo, sparing boks mecevi za ulazak u reprezentaciju.Na slici: Ivan Andrasic (crvena majca), Marko Tomasovic (crna majca).Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

ZAGREB - Boksačka Dalmacija se budi! Marko Tomasović i Stipe Vugdelija ponovno su hrvatski amaterski prvaci, Zadranin Marino Goleš nepobijeđen kroči kroz lakoteškašku konkurenciju, a nakon godina lutanja profesionalnim ringovima na međunarodnu scenu u srednjoj kategoriji ambiciozno se vraća Ante Bilić.

Nakon punih 12 mjeseci apstinencije, 26-godišnji Bilić s novim trenerskim dvojcem, bivšim svjetskim prvakom Gracianom Rocchigianijem te kondicijskim stručnjakom Edom Blaževićem u 2010. bilježi već dvije pobjede. Nisu to bili neki posebno renomirani suparnici, ali obojicu je Bilić sklonio s puta na šampionski način - tehničkim nokautima u prvoj rundi.

Splitski boksač izvanserijskog talenta i nokauterskog pedigrea profesionalcem je postao još 2002. godine. Meteorski uspjeh kroz polusrednju kategoriju, u kojoj je postao WBC juniorski svjetski prvak, zaustavljen je 2006. godine prvim porazom od Čeha Lukaša Konečnog.

- Nepromišljeno sam prihvatio meč protiv Konečnog, a boksali smo za interkontinentalne naslove prema IBF i WBO verzijama. U Pragu sam doslovce pokraden, ošišali su me kao ovcu i preko mojih leđa gradili karijeru mom suparniku. Kao i u drugim sportovima i u boksu ima nepravde - objašnjava Bilić.

Suradnja s poznatim ruskim menadžerom Germanom Titovim donijela je drugi poraz u karijeri (u srpnju 2007. protiv Rusa Sorokina), te nekoliko pobjeda u dalekim rusko-azijskim gradovima. Bio je to zapravo nastavak stagnacije započete još dok je Bilićevu karijeru vodio njemački Universum Box Promotion.

- Nisam bio zadovoljan kod Titova i pokušavao sam raskinuti ugovor. Na zadnjem sparingu sa Sebastijanom Silvesterom početkom siječnja u Njemačkoj zapazio me Graciano Rocchigiani i rekao mi: “Dečko, ti moraš biti svjetski prvak”. Kad ti takav šampion kaže takvo nešto, moraš se zamisliti. To mi je dalo dodatnu motivaciju, obratio sam se za pomoć prijatelju Ronaldu, što se pokazalo presudnim za moju karijeru! U veljači me ubacio na priredbu u Opatiji. Pobijedio sam nokautom u prvoj rundi, baš kao i prošlog vikenda u švicarskom Churu. Roni mi je stalno ponavljao ono što sam duboko u sebi znao, da u svojim šakama ima milijun eura - rekao je Bilić, koji kao profesionalac bilježi 22 pobjede (11 nokautima) i dva poraza.





U svibnju po 23. pobjedu u Zadar

Već prvih dana svibnja Bilić će u Zadru tražiti 23. profesionalnu pobjedu. Uz trenere Rocchigianija i Blaževića i promotora Goriana, od splitskog nokautera tijekom 2010. očekuje se snažan iskorak prema ultimativnom cilju - svjetskom naslovu.

- Uz podršku obitelji, supruge Ane i četveromjesečne kćeri Amadee, te uz ovakvu trenersko-prijateljsku ekipu, samo luđak ne bi postao svjetski prvak. Citirao bih svog trenera Edu, koji ne poznaje frazu 'ne mogu', a govori mi da je 'pauza neprijatelj'. Sljedeći korak je osvajanje jedne od interkontinentalnih titula (WBC ili WBA), koja je pred samim dogovorom. Od sveg srca se nadam da će to biti u mojem Splitu. Dosad su me mnogi sputavali, ovaj put neću nikome dopustiti da mi stane na put i nema prepreke koji neću preskočiti - zaključio je Ante Bilić.

TIMELINE

svibanj 2002.

prva profesionalna pobjeda nokautom u talijanskom Spoletu

listopad 2004.

osvajanje WBC juniorskog naslova u polusrednjoj kategoriji

svibanj 2006.

prvi profesionalni poraz od Čeha Lukaša Konečnog u Pragu

rujan 2006.

raskid menadžerskog ugovora s njemačkim Universumom

siječanj 2010.

početak suradnje s trenerima Rocchigianijem i Blaževićem

veljača 2010.

završetak 12-mjesečne boksačke apstinencije zbog obiteljskih razloga

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:58