MAKSIMIRSKI INKUBATOR

U GODINU DANA POTPISALI 15 MLADIH IGRAČA Vlak: ‘Oni su veliki talenti, ali to nije dovoljno’

'Za Dinamovu školu vole tepati da jedna od boljih u Europi. Po rezultatima svakako. Vjerovatno i po uvjetima'

Počelo je s Morom, završilo s Miklićem. U manje od godinu dana, Dinamo je profesionalnim ugovorima vezao 15-ak mladića. Impresivna brojka o kojoj šef škole Marijan Vlak nekako nerado priča.

- Dobili su ugovore jer imaju određenu kvalitetu, talent i perspektivu. No, hoće li biti igrači za Dinamo to ovisi o njima. Talent nije dovoljan i pred njima je još puno rada da se dignu u svim segmentima - priča nam legendarni Majo. Vratar šampionske 82., a kasnije uspješan trener koji potpisuje neke od najvećih Dinamovih pobjeda poput ‘petarda’ Partizanu i Grasshopperu kaže da se našao u ulozi šefa maksimirskog inkubatora.

- Nije problem raditi ako se okružiš pravim ljudima koji slijede viziju. Mi smo sada stavili naglasak na ovih desetak klinaca a zaboravljamo da ih ovdje trenira 450 u 12 selekcija. Moj osnovni cilj je od njih napraviti ljude. Da kada završe s juniorskim stažom budu izgrađene osobe sa završenim obrazovanjem. Mi smo ‘škola’ a u današnjem nogometu se prečesto zaboravlja kako taj pojam označava odgojnu ustanovu - naglasiti će Vlak koji pod sobom ima 40ak osoba. Od trenera i fiziteraputa do psihologa i liječnika.

- Možemo mi svašta misliti, ali danas je privilegij raditi u Dinamovoj školi. I zato me ne zanima puko odrađivanje posla već od svojih trenera tražim žar i entuzijazam u odgoju djece i prijenosu znanja. Roditeljima i djeci stalno ponavljam da talent nije dovoljan ali da zato imamo trenere koji će ih usmjeravati. Da sutra nekom novom Haliloviću usade igru u oba pravca, popravi defenzivu i da bogomdani talent koristi na prave stvari. Ako si vođa onda si i primjer suigračima i možeš ih povući i napraviti boljima. A ako ti ja kao trener dozvolim da se ponašaš kako želiš onda jednostavno nisam za taj posao a definitivno ne mogu raditi u Dinamovoj školi - jasan je Marijan Vlak u zahtjevima koje je stavio pred svoje zaposlenike. Šef škole istaknuo je ‘nikad bolju’ suradnju s prvom momčadi što se manifestira identičnim stilom igre koju prakticiraju starija godišta u školi. Pohvalio je projekt B momčadi koja je svojevrsni filter za igrače ali i upozorio da Dinamo više nije jedini koji traži mlade igrače po regiji.

- Svi su se dali u skauting. Rijeka puno radi na tom planu. Tu su Hajduk i Split te Lokomotiva koja ‘operira’ po našem području. To svakim danom postaje sve ozbiljnija priča. Iako, ne podcjenjujući druge, Dinamo je još uvijek korak ispred. Zbog organizacije škole i ugleda koji imamo - ponosno će Vlak.

Za Dinamovu školu vole tepati da jedna od boljih u Europi. Po rezultatima svakako. Vjerovatno i po uvjetima. Marijan Vlak uopće ne skriva zadovoljstvo zbog takvih komplimenata ali svjestan je da ga obvezuje na stalno potvrđivanje.

- Mi smo svojim rezultatima i stalnim prisustvom prve momčadi u europskim natjecanjima stvorili ugled koji je vidljiv na svakom koraku. Naš je model da nam na svakom turniru budu pokriveni troškovi putovanja i smještaja. Evo, neki dan su nas zvali na lipanjski turnir u Poljskoj ali i nudili su prijevoz autobusom što je neprihvatljivo zbog dužine puta. Odbili smo ih a slijedeći dan je stigla nova ponuda s uključenim avionskim kartama. To je ta reputacija o kojoj pričamo - završio je Vlak.

Ambiciozni roditelji i menadžeri su sve veći problem

Ugovora s maloljetnim igračima jedno je od instrumenata zaštite na nogometnom tržištu. Sve češće su ‘otmice’ talenata u profesionalnom nogometu i klubovi moraju biti izuzetno oprezni. Da im se ne ponovi ‘slučaj Murić’, u Maksimiru pušu i na hladno.

- Ulaskom u EU puno se olakšala cirkulacija mladih igrača. I vi se morate osigurati na neki način.

Drugi veliki problem su roditelji i ‘menadžeri’.

- Teško je s njima. Nekada su s pravom nezadovoljni, nekada nisu ali u ovom poslu se nažalost sve svodi na financije. Često se susrećem s pitanjem ‘Zašto ovaj ima a moj nema?’ i to je svakodnevna borba. Doduše, imate roditelja koji su besprijekorni i sve prepuštaju klubu ali oni su prava rijetkost - priča Vlak koji je otkrio formulu kako se nositi s takvim slučajevima.

- Samo i isključivo razgovor. A ako ne ide onda ponudiš rastanak kao posljednju soluciju. Tu najčešće odustanu od svojih zahtjeva koji su često nerealni i nisu u skladu s vremenom u kojem živimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:27