ENGLEZI U STRAHU

U Angoli je više od 200 milijuna otočkih eura

Većina premierligaških klubova sa strijepnjom gleda prema ‘crnom kontinentu’, gdje na afričkom Kupu nacija sudjeluju njihove najveće zvijezde
 Reuters

Chelsea je najzabrinutiji. U Africi je njihovih 102,500.000 eura. Englezi i za trajanja Afričkog kupa nacija grabe kroz nogometnu sezonu. Pozivi afričkih izbornika desetkovali su pojedine klubove. Menadžeri cvile nad činjenicom da je pred njima nekoliko tjedana izuzeća brojnih nogometnih zvijezda, okosnica njihovih klubova u ligi. A k tome, dogodio se i tragičan incident na granici Konga i Angole...

Pozivi engleskih menadžera na povratak igrača s Afričkog kupa nacija zacijelo imaju u sebi brige za ljudski život, no jednostavna računska operacija zbrajanja veli i to da su engleske gazde u Afriku poslale ukupno 203,300.000 eura. To nije mali novac.

Kup nacija pritišću ozbiljne prijetnje oružanih napada, igrači su navodne mete... i strah engleskih nogometnih poslodavaca prirodna je stvar.

Chelsea, Portsmouth, Arsenal i Everton najviše su eura trasirali na Kup. Četvoricu igrača poslao je i Portsmouth, Cityju nedostaje kapetan Kolo Toure... Većina premierligaških klubova ima barem jednog ili dvojicu igrača na afričkom prvenstvu, a egzodus Afrikanaca proširio se i na niži razred engleskog nogometa.

Tako su bez važnih igrača ostali i u Leedsu, Newcastleu, Blackpoolu, WBA-u, Plymouthu... Jedine reprezentacije koje nemaju igrača na Otoku su Mali, Malavi, Burkina Faso, Egipat, Mozambik, Zambija i Tunis. Njihovi su uglavnom u Francuskoj.

Chelsea - 102.5 milijuna eura

Didier Drogba (O. Bjelokosti) - 35 mil. eura

Michael Essien (Gana) - 35 mil. eura

John Obi Mikel (Nigerija) - 17.5 mil. eura

Salomon Kalou (O. Bjelokosti) - 15 mil. eura

Everton - 31 mil.

Aiyegbeni Yakubu (Nigerija) - 19.5 mil.

Joseph Yobo (Nigerija) - 11.5 mil

Portsmouth - 15.6 mil.

Hassan Yebda (Alžir) - 5.3 mil.

Nadir Belhadj (Alžir) - 5.3 mil.

Aruna Dindane (O. Bjelokosti) - 3 mil.

Nwankwo Kanu (Nigerija) - 2 mil.

Arsenal - 14,5 mil.

Alexandre Song (Kamerun) - 7.5 mil.

Emmanuel Eboue (O. Bjelokosti) - 7 mil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:32