POGLEDAJTE VIDEO

Kamerun i Zambija u četvrtfinalu Afričkog kupa

Mohamadou Idrissou of Cameroon (R) controls the ball during their group stage match at the African Cup of Nations CAN2010 at the Tundavala stadium in Lubango, Angola on January 21, 2010.AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA
 AFP

Reprezentacije Kameruna i Zambije izborile su plasman u četvrtfinale Afričkog kupa nacija u Angoli u dramatičnom raspletu skupine D, odnosno nakon odigranih dvoboja 3. kola.

Zambija je mogla u nokaut-fazu samo u slučaju pobjede nad Gabonom u Bengueli, što je i učinila. Pobijedila je 2-1. Strijelci za Zambiju bili su Kabala u 28. i Chamanga u 62. minuti. Marcolino je pogotkom u 83. minuti uspio samo ublažiti poraz Gabona koji se oprašta od natjecanja, iako je u 1. kolu svladao Kamerun s 1-0.

No, ''lavovi'' su se nakon tog poraza vratili u igru pobjedom protiv Zambije 3-2, pa im je, u principu, za prolaz među 8 najboljih protiv Tunisa bio dovoljan i jedan bod. Osvojili su ga, iako teško, odigravši 2-2. Tunižane je samo pobjeda vodila ka ostvarenju cilja. Dva puta su vodili protiv Kameruna, ali nisu mogli zadržati prednost.

Na kraju su Zambija, Kamerun i Gabon završili natjecanje s 4 boda, a Tunis kao četvrti na ljestvici s 3, odnosno tri remija. No,kada se gleda statistika u krugu prve tri momčadi na ljestvici, dakle, bez dvoboja protiv Tunisa, Zambija je prva jer u tom krugu ima gol razliku 4-4, Kamerun je drugi s gol razlikom 3-3, a Gabon treći s 2-2. Odlučujući element je bio veći broj postignutih golova!

U dvoboju Kameruna i Tunisa u Lubangu, Tunižani su do vodstva stigli već u prvom napadu na utakmici, nakon 51 sekunde igre! Strijelac je glavom bio Chermiti. No, kako je Tunis poentirao u prvoj minuti utakmice, tako je Kamerun stigao do izjednačenja u prvoj minuti igre u drugom poluvremenu! Bila je to sjajna akcija u kojoj je Idrissou petom proigrao Weba, koji je ušao u igru u drugom poluvremenu, a već u prvom dodiru s loptom je napravio odličan posao za Kamerun probivši desnu stranu. Odigrao je povratnu loptu za Samuela Eto'a, a Interov napadač je majstorski poentirao i zabio svoj drugi pogodak na prvenstvu.

U 63. minuti, Kamerunski igrači navijači bili su šokirani nakon nevjerojatne pogreške Chedjoua koji je jednu dugu loptu Tunižana glavom sproveo iznad svog vratara Kamenija u vlastitu mrežu, te je njego autogol lobom opet doveo Kamerun na prag eliminacije. No, već u sljedećem napadu je Kamerun izjednačio, a strijelac je bio N'Guemo sjajnim prizemnim udarcem iskosa s desne strane u vratarev bliži kut. Televizijski statističari izračunali su da je udaljenost bila 21 metar. Asistent je opet bio pričuva Achille Webo.

Tunižani su kraj utakmice dočekali s igračem manje, jer je Jemal u 89. minuti dobio crveni karton.

Zambija će u četvrtfinalu igrati protiv Nigerije, a Kamerun protiv Egipta. Obje utakmice na rasporedu su 25. siječnja. Dan ranije, svoje četvrtfinalne dvoboje će odigrati Angola i Gana, odnosno Obala Bjelokosti i Alžir.

Afrički kup nacija, 3. kolo D skupine:

Kamerun – Tunis 2-2 (Eto'o 46, N'Guemo 64 / Chermiti 1, Chedjou 63 – ag)

Zambija – Gabon 2-1 (Kabala 28, Chamanga 62 / Marcolino 83)

Ljestvica: 1. Zambija 4, 2. Kamerun 4, 3. Gabon 4, 4. Tunis 3

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:37