HNL U SLIJEPOJ ULICI

Svi klubovi koji ‘vise’ i dalje vjeruju u Ligu 16

Kako trenutno nema 16 klubova s licencama, od četvrtka je na snazi odluka o Ligi 12. Međutim, postoji i arbitražna komisija, te IO HNS-a koji bi mogli osigurati 16 prvoligaša
 Vladimir Ivanov / Cropix

ZAGREB - Domaći nogomet je očito zašao u slijepu ulicu. Posljednje kolo je završilo, a mnogi nemaju pojma jesu li u idućoj sezoni prvoligaši ili će igrati u nižem stupnju natjecanja. Iz Zadra će Reno Sinovičić krenuti s optužbom na račun Josipa Breznog, povjerenika za natjecanje 1. HNL.

Breznog bi suspendirao

- Čitam izjavu da bi se trebala igrati Liga 12. Ako je to rekao Brezni koji je moj prijatelj, istog trena bih ga suspendirao. Jer on nije tu da vodi politiku, nego provodi odluke. Liga je regularna, zadnji ispada, a sve drugo do Lige 16 može se popuniti - smatra Sinovčić koji smatra kako bi se postojeći oblik natjecanja trebao zadržati u ciklusu od četiri sezone.

- Sigurno je da pojedinci koji guraju interes Lige 10 ili 12 potenciraju problem s licencama, a problem Varteksa ili Međimurja je 80 ili 100 tisuća kuna koje će platiti sutra ili prekosutra.

Ipak, od četvrtka je na snazi Liga 12 jer ne postoji 16 klubova s licencom. No, postoji i arbitražna komisija koja može “pomilovati” Varteks i Međimurje. Unatoč tome, Darko Turopoljac, predsjednik Međimurja, smatra kako je prvenstvo neregularno.

Prvenstvo nije regularno

- Pravila se donose za vrijeme igre, ne zna se sustav natjecanja, stalno se nešto kombinira... Savez se brine samo za sebe i A-reprezentaciju. Svi ostali su osuđeni na maćehinski odnos - oštar je bio Turopoljac koji se jedini od sugovornika smatra drugoligašem.

- Nema se smisla žaliti ako na travnjaku nismo ostvarili ostanak.

Za razliku od njega, Medić i Laljak smatraju kako je 1. HNL bila regularna.

- Natjecanje je završeno. Dakle, sve je regularno - reći će predsjednik Zagreba.

Zajednička je misao Mediću i Laljku kako su njihovi klubovi ostali u ligi, samim time i da će se sljedeće sezone igrati Liga 16.

- To je u ovom trenutku ispravno, pošteno i u duhu zakona - ističe Laljak. Slično misli i Karađole iz Šibenika.

- S naše pozicije zalažemo se za Ligu 16. Ove sezone liga je ponudila više uzbuđenja, kvalitete i afirmaciju sredina kao što su Šibenik, Karlovac, Vinkovci... Financijski problemi su uteg, ali imaju ih i u bogatijim državama.

I trener Hajduka ima stav o gorućoj temi.

- Ispada onaj koji je zadnji, to je svima jasno. Ne može se govoriti da je liga neregularna ako su odigrane sve utakmice - smatra Poklepović koji se oštro zalaže za Ligu 16.

- Liga je sredstvo da se nešto događa, a podizanje regija jedini je način za afirmaciju domaćeg nogometa. Predlažem Prvu ligu sa 16 klubova i četiri druge lige, Istra, Zagreb, Slavonija i Dalmacija. Četiri kluba ispadaju, a četiri prvaka regija ulaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:27