OSTAJE U DINAMU

ŠUKER I MAMIĆ SE POVJERILI ŽIDAKU ‘Samo se Hajduk žali, jesmo li mi krivi što Bijelima ne ide?'

S tribina odjekuje - HNS pederi, nogomet ste sjebali. Što smo mi to ‘sjebali’? - pita se Davor Šuker
 Drago Sopta/CROPIX

Vidjeli ste uglavnom sve. Zastrašujući galop Reala iz Madrida, talijanski “assassino” potukao je ponos njemačkog nogometa i dokazao da nogomet nije matematika. Ništa od Bayernova “Super Doppel-Triplea” u režiji 14-karatnog Pepa Guardiole, prekidi su virus koji je Guardiola sa sobom donio iz Barcelone. Vidjeli ste i prvoklasni nogomet u režiji Luke Modrića, Realov spielmacher se i na ovoj utakmici svrstao među najbolje vezne igrače na svijetu. U ovom času i on vrijedi 100 milijuna nečega...

Na polufinalu Lige prvaka bili su i najvažniji čelnici hrvatskog nogometa, Davor Šuker i Zdravko Mamić. Predsjednik i dopredsjednik su bili smješteni u luksuznom hotelu “Kempinski”, gdje su se utaborili svi važni ljudi europskog nogometa. Ručali su u Stambergu, u restoranu obitelji Ledić, a popodne su svratili na kavu u čuvenu Oštariju, poznatu još iz predratnog doba. Tamo je bio specijalni izaslanik Nike Kovača, brat i asistent Robert. Šuker mu je u šali dobacio:

- Ne brini, ti si sigurno na spisku za Brazil!

Dinamova akvizicija

Zdravko Mamić je susreo menadžera Roberta Lewandowskog i raspitivao se za centarfora Lecha iz Poznana Lukasa Teodorczyka, vjerojatne nove Dinamove akvizicije uz Duju Čopa, kojega ne namjerava prodavati. Šuker je pak u svečanoj loži uživao u društvu Emilija Butraguena, a svi su bili fascinirani doista spektakularnom atmosferom i koreografijom Bayernova Fan-kluba. Bez baklji, bez prostota i psovki, a za vrijeme minute šutnje za Tita Vilanovu i Vujadina Boškova nitko se nije ni nakašljao.

Nakon utakmice, na kojoj je Bayern doživio pravi debakl, samo je Davor Šuker uživao u pivu na baru hotela Kempinski.

Mandžukićev menadžer Ivan Cvjetković bio je smrknut i uglavnom šutio, bio je šokiran rezultatom i vrlo prosječnom igrom hrvatskog centarfora. Ulje na Cvjetkovićevo raspoloženje dolio je i Zdravko Mamić:

- Da sam na tvojem mjestu, odveo bih Mandžukića iz Bayerna u ‘petoj brzini’.

Dugo smo bili zarobljenici komorne atmosfere, koju bi povremeno tek razbio kompliment Luki Modriću. I opet Mamić.

Sumorna stvarnost

- Što ste tako pokisli? Zašto bi jedan klub morao zauvijek biti dominantan, pa zakazali su na dvije od 65 utakmica. I zašto bi preko noći Pep Guardiola postao neznalica? Mene muči druga stvar; menadžer sam hrvatskog prvaka, a ja se definitivno ne bavim istim sportom kao ovi u Bayernu i Realu. Već dvadeset godina brišem s lica pljuvačke, jer se po Hrvatskoj ligi konstantno pljuje, a ona je u kontekstu broja stanovnika i BDP-a deveta liga u Europi...

- Deveta liga u Europi, Hrvatska je sudionik svjetskog prvenstva, a s tribina odjekuje - HNS pederi, nogomet ste sjebali. Što smo mi to ‘sjebali’? - pita se Davor Šuker, uz dodatak:

- Ipak, ni povratak kući u sumornu stvarnost ne može mi pokvariti raspoloženje zbog briljantne igre Luke Modrića. Mnogi će izbornici sa strepnjom čekati zadnje utakmice u nacionalnim ligama, da im se neki važan igrač ne ozlijedi. Mi se ne moramo bojati za Luku, on je od posebnog materijala, velebitskog kamena...

Povratak na razgovor o hrvatskom nogometu uz dobro njemačko pivo, u doba kada je davno otkucala ponoć, inspiracija je Zdravku Mamiću:

- U 55. godini života, nakon što sam devet puta bio hrvatski prvak i Dinamo podigao na europsku razinu, ja sam stisnut u svoj kazneni prostor i stalno sam u defenzivi. Kako ću zabiti gol ako ne prelazim centar? Zašto to govorim? Ne prestaje se govoriti o namještenim utakmicama i pokvarenim sucima, a suci u ligama petice definitivno više i teže griješe nego naši. I kunem se, a ja to najbolje znam, niti jedna utakmica u hrvatskom prvenstvu nije namještena. A buni se samo jedan klub. Jesam li ja kriv što Hajduk devet godina nije bio prvak i što su 13 godina poslovali s blokiranim računom...

Tri minute šutnje

Ali narod traži da odete? Ne samo navijači već i četvorica bivših igrača?

- Zapamtite, nikad neću otići, u Dinamo će me na posao dovoziti u kolicima, ali otići neću!

Bilo je već jako kasno, a mi smo putnici jutarnjih letova. U pamćenju s ovog polufinala ostat će nam dva supersprintera, Bale i Cristiano Ronaldo, plus Carlo Ancelotti, plus maestralni Luka Modrić, “tri minute šutnje”, za Vilanovu, Boškova i - Guardiolu, i retorika Zdravka Mamića uz prebiranje na klaviru na baru hotela “Kempinski”. I jutarnji let, koji nas vraća u groznu hrvatsku zbilju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:36