POLJUDSKI BAZEN

Subašić, Strinić i Anas Hajdukovi su aduti za Bilića

 Vladimir Dugandžić / Cropix

SPLIT - Da se Hrvatska plasirala na SP 2010., Hajduk bi imao samo jednog sigurnog putnika za Južnu Afriku, 25-godišnjeg vratara Danijela Subašića koji se u odsustvu Stipe Pletikose nametnuo kao pričuva prvom vrataru reprezentacije Vedranu Runji. Subašić je po ocjeni stručnjaka najtalentiraniji vratar u HNL-u i sigurni pretendent za poziciju broj 1 i to u skorašnjoj budućnosti s obzirom da će Runje uskoro navršiti 34, a Pletikosa je napunio 31 godinu.

Najizgledniji reprezentativac iz Hajdukova kadra je Ivan Strinić, 23-godišnji lijevi bočni koji je imao specifičan igrački put zbog čega nije prošao kroz mlađe selekcije. Strinić je kao junior otišao u Le Mans pa se preko H. dragovoljca vratio u Hajduk. Hitronogi nogometaš koji ima moć ponavljanja te može igrati na lijevom boku, ali i u veznom redu prošle je jeseni bio je jedan od najbolji igrača “bijelih”.

Bilić ga je pozvao u reprezentaciju za meč s Lihtenštajnom, ali se Strinić na nesreću tada ozlijedio. Mnogi drže da je Strinić već trebao biti u najužem krugu Bilićevih izabranika, primjerice poput dinamovca Lovrena, posebno u situaciji kada smo tijekom kvalifikacija imali velikih problema na lijevom boku.

No očito je Strinićeva “specifična težina” manja jer je igrač Hajduka, a ne Dinama. To može s jedne strane biti razumljivo ako se uzme u obzir da je hajdukovcima najveći domet HNL, a dinamovci su ipak osjetili Europu.

Anas Sharbini je kao igrač Rijeke bio u krugu reprezentativaca, bio je član Bilić boysa za Euro 2008. u Austriji. Kao igrač Hajduk ostao je upamćen po neslavnoj epizodi pijanstva na pripremama. Ali mlađi Sharbini ima potencijal da bude najbolji nogometaš HNL-a te da se već u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu nametne kao siguran izbor za selekciju Slavena Bilića.

U mladoj reprezentaciji Hajduk je imao trojicu nogometaša, Oremuša, Krešu Ljubičića i Maloču. Među njima najveći potencijal ima 20-godišnji stoper Mario Maloča. Obzirom na svoje fizičke predispozicije (visok 189 cm), prvenstveno pokretljivost i eksplozivnost, Maloča figurira kao pravi materijal da se od njega isteše stoper reprezentativnog kalibra.

Kad je o potencijalu riječ onda ne treba zaboraviti niti Marina Tomasova, 22-godišnjaka od kojeg se očekuje da konačno eksplodira, da se potvrdi i opravda procjene stručnjaka da se radi o jednom od najpotentnijih mladih nogometaša u HNL-u.

Mlađi od Tomasova su Mario Tičinović (18) i Marko Livaja (16) koji priželjkuju afirmaciju kroz mladu reprezentaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:37