NOGOMETNI BLIZANCI

Što sve veže Hajduk i Barçu: Mediteranski mentalitet, antagonizam prema režimima, klupske boje,...

SPLIT - Hajduk i Barcelona imaju puno dodirnih točaka, ne samo po tome što se radi o nogometnim klubovima koji dolaze iz dvaju mediteranskih gradova koji imaju identičan temperament i strast prema nogometu. Barca, jednako kao i Hajduk, predstavlja važan faktor ne samo sportskog nego i političkog identiteta, Barca kao ponos Katalonije, jednako kao Hajduk koji znači više od nogometnog kluba za puk Dalmacije.

Veličina Barcelone sadržana je u napisu „Mes que un club“ koji je ispisan na tribinama mitskog stadiona Camp Nou kao što Hajduka najbolje opisuje navijački poklik „Hajduk živi vječno“.

Barcelona i Hajduka nogometni su klubovi „provincije“ koja je uvijek osjećala poseban antagonizam prema centrima moći koji su se nalazili u metropolama. Taj južnjački dišpet utkan je u povijest Barcelone od njezina osnutka 1899. godine kad je švicarski trgovac Hans Joan Camper objavio oglas u lokalnom sportskom magazinu tražeći nogometaše, a 19. listopada 1899. udario je temelje Barce i taj datum slavi se kao rođendan nogometnog ponosa Katalonije. Barca najvećeg rivala ima u Realu iz Madrida koji je bio režimski klub Generala Franca, a Barca je predstavljala simbol tog otpora potlačenog naroda Katalonije.

Hajduk se pak rodio iz dišpeta splitskih studenata u Pragu koji su se zakleli da će njihov Hajduk biti najbolji klub na svitu i okolici, a jednako tako su bili kontra svih režima, a nekad su najveće rivale imali u Zvezdi ili Partizanu, a danas u Dinamu.

Kad se uspoređuju Barca i Hajduk onda se ne mogu preskočiti zlatne generacije, Hajdukova sa Tomislavom Ivićem iz sedamdesetih godina, kao i ona Johana Cruyffa iz devedesetih. Hajduk je, baš kao i Barca danas, svoje najveće uspjehe ostvario s igračima koji su stvoreni u vlastitoj nogometnoj školi: od Šurjaka, Jurice Jerkovića, Peruzovića, Buljana, Žungula pa do Zlatka Vujovića i Gudelja. Barca je u svojem nogometnom inkubatoru La Masiji proizvela Messija, Xavija, Iniestu, Puyola, Piquea, Valdesa...

Hajduk je imao karizmatične likove poput Bajde Vukasa, Jure Jerkovića ili Blaža Sliškovića, a Barca najveće genijalce poput Diega Maradone, Romarija, Ronalda, Ronaldinha i Messija.

Dva kluba koji se po mnogočemu mogu smatrati blizancima imaju čak i iste, crveno-plave dresove.

Jedini hajdukovac koji je igrao u Barceloni bio je Goran Vučević kojeg je Johan Cruyff 1992. godine doveo u svoj „Dream Team“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:35