NOGOMETNI SPEKTAKL

FOTO Hajduk remizirao protiv Barcelone! Ništa nije moglo pokvariti feštu na Poljudu

 Joško Ponoš/Cropix

SPLIT - Bilo je to sve samo ne obična prijateljska utakmica, bio je to spektakl veći od nogometa u reprizi rođendanskog slavlja stotog rođendana Hajduka. Pa neka je Barca stigla "sa ostacima ostataka", bez Messija i većine ekipe koja je prije dva mjeseca u Londonu uzela krunu europskog prvaka, ništa nije moglo pokvariti feštu na Poljudu.

- Mogu igrači Barce bit još deset puta europski i svjetski prvaci, ali teško da mogu ostati ravnodušni kad istrče na travnjak u ovakvom ambijentu - govorio nam je navijač Hajduka dok smo se penjali na zapadnu tribinu dupkom ispunjenog stadiona.

Tribine su bile krcate već pola sata prije početka utakmice, atmosfera se zahuktavala, gledatelji su pjevali uz Vinka Cocu i Alena Nižetića, a vrhunac predstave bio je nastup litavskog violinista Juliana Rachlina koji je izveo himnu Barcelone, "El Cant del Barca" i himničku "Ljubav mog života".

Stvarno je bila izvrsna atmosfera makar su se na predstavljanju čuli zvižduci manje poznatim igračima Barce, pa i Guardioli kojeg u pravilu na klupi vidimo u odijelu, a ovdje se pojavio u ležernom "outfitu", kao da se sprema na večernji izlazak.

Kako je Guardiola dao Hajduku "dva topa fore" jer je ostavio na klupi Iniestu, Busquetsa, Maxwella i Abidala, hajdukovci su na krilima podrške s trbina zaigrali ravnopravo sa Barcom pa je to izazvalo publiku na skandiranje - "Oćemo pobjedu!".

- Ovo je fantastična stvar za Hajduk za Split i cijelu Dalmaciju i Hrvatsku - govorio nam je 75-godišnji Hvaranin Juroslav Harašić dok smo na terenu gledali nestvarno sliku da igrači Hajduka redaju šanse pred vratima Valdesa.

- Nismo mogli poželjeti bolju promociju od ovog gostovanja Barce jer će slika sa Poljuda obići svijet. Drago mi je što je u Split došla jedna tako velika momčad, ali još više volim vidjeti Hajduka da se tako ravnopravno nosi sa najboljom momčadi na svijetu.

Harašić je zagriženi navijač, Hajduka prati više od 60 godina.

- Prvi put sam bio na Starom placu 1951. godine, Hajduk - Zvezda 4-1. Otad ne propuštam nijednu utakmicu. Zbog Hajduka nije mi teško sjesti na trajekt iz Starog Grada pa dva i pol sata do Splita i vratiti se doma u četiri sata u noći.

Navijači Hajduka stigli su sa svih strana svijeta da bi vidjeli ovaj spektakl. Bilo je na trbinama puno stranaca. Grupa turskih biznismena, navijači Fenera bili su oduševljeni atmosferom.

- Ovo što smo večeras doživjeli može se uspoređivati sa najluđim turskim derbijima - kazali su.

- Marketinški je ovo pogodak tisuću posto, ali smeta me što je Barca dovela ovako šarenu ekipu. Bilo bi pošteno da Hajduk dobije, a da Barca vrati pare! - rekao nam je Sina Vickov.

Slično je bilo razmišljanje većine navijača Hajduka koji su bili sretni jer momčad koju slaže Balakov izgleda ozbiljno, organizirano. Igra koju je Hajduk prikazao protiv Barce budi novu nadu da bi Splićani mogli napraviti nešto ozbiljno ove sezone.

- Hajduk ima glavu i rep, vidi se ruka trenera. Treba Balakova pustit da radi. Mogao bi napraviti puno sa ovom momčadi. Uživali smo, posebno u prvom poluvremenu, Tomasov i Anas su pokazali da su strašan potencijal - komentirao je na tribini Mladen Anđelić.

A Barca?

- Sramota je kako nas podcijenjuju sa ovom C ekipom. Oni kao da ne znaju gdje su došli, kao da mi nismo igrali vrhunski europski nogomet i prije trideset godina...

I to što nije bilo golova na kraju nije pokvarilo feštarsku atmosferu, po tribinama se vrtila "ola", pjesma sa sjevera nije prestajala, a s južne tribine odjekivala je limena glazba. S prepunih tribina orio se "Dalmatinac sam", aplauz nogometašima Hajduka, a nebo je zaparao vatromet...

Hajduk - Barcelona 0-0

Hajduk: Subašić, Oremuš (od 57. Luštica), Maloča, Vejić (od 46. James), Lima (od 63. Kukoč), Andrić (od 46. Trebotić od 86. Džoni), Brkljača (od 63. Ljubičić), Inoha, Tomasov (od 46. Vuković), An.Sharbini (od 46. Sarić od 86. Jelavić), Vukušić (od 46. Ah.Sharbini).

Barcelona: Valdes (od 46. Pinto), Dalmau (od 46. Balliu), Lozano (od 46. Rosell), Fontas (od 46. Abidal), Lobato (od 46. Maxwell), Carmona (od 46. Riverola), Thiago (od 46. iniesta), Dos Santos (od 46. Busquets), Keita (od 46. Juan), Afellay (od 46. Jeffren), Villa (od 46. Soriano).

Sudac: Goran Gabrilo; pomoćnici: P.Gabrilo i Perpur.

Stadion Poljud.

Gledatelja: 35.000.

HAJDUK - BARCELONA 0-0

KRAJ

86. minuta - Džoni i Jelavić su dobili priliku zaigrati, a s terena su otišli Trebotić i Sarić

77. minuta - Hajduk je uspio doći do vrata Barcelone. Vuković je uspio 'ukrasti' loptu, Ljubičić ju je proslijedio do Trebotića koji puca pokraj gola

72. minuta - Barcelona kontrolira utakmicu i Hajduk ne drži dugo loptu. Teško da će se ponoviti prilike koje su imali Bijeli u prvom djelu

65. minuta - Iniesta je proigrao Soriana kojem je Subašić uspio obraniti udarac. Nekoliko trenutaka kasnije Jeffren se našao sam pred Subašićem, no vratar Hajduka ponovo brani

63. minuta - Ljubičić i Kukoč su ušli, a Lima i Brkljača izašli

62. minuta - Vuković je iz slobodnog udarca pucao iznad grede

60. minuta - Juan je pucao pokraj gola

55. minuta - Oremuš je izašao, ušao je Luštica

48. minuta - Vuković je pucao iz slobodnog udarca, lopta je pogodila živi zid i u luku padala pod gredu. Pinto ju je jedva izbio

47. minuta - Jeffren je nažno pucao pokraj vrata. Da je lopta išla u okvir Subašić ju ne bi mogao obraniti

46. minuta - Treneri su izmješali sastave. Barcelona: Pinto, Oriol, Iniesta, Soriano, Jeffren, Balliu, Riverola, Busquets, Juan, Maxwell, Abidal. Za Hajduk su ušli Trebotić, Sarić, James, Ahmad Sharbini, Vuković

DRUGO POLUVRIJEME

45. minuta - Tiago je snažno pucao izdaleka, no Subašić je uspio obraniti taj pokušaj

42. minuta - Inoha je pucao s dvadesetak metara, Valdes je bez problema obranio taj pokušaj

40. minuta - Slobodni udarac Ville završio je u živom zidu Hajduka

32. minuta - Tomasov nije dobro zahvatio loptu nakon ubačaja Anasa u 16-erac. Udarac je bio loš

30. minuta - Možda ovo nije najbolji sastav Barcelone, ali igra Hajduka pokazuje da se dobro radilo i da će dobro parirati Stokeu

28. minuta - Oremuš je vratio loptu u 16-erac, no nitko nije uspio doći do nje

25. minuta - Tomasov se sjurio s desne strane i izašao sam pred Valdesa koji je uspio sačuvati mrežu netaknutu

24. minuta - Subašić je lako zaustavio pokušaj Afellaya

20. minuta - Sharbini je pokušao proigrati Tomasova, no lopta nije stigla do Marina koji je bio u sjajnoj prilici

17. minuta - Villa je snažno pucao iskosa i pogodio vratnicu

15. minuta - Lima je dao sjajnu loptu za Vukušića koji ju ipak nije uspio primiriti

10. minuta - Hajduk se dobro drži protiv Barcelone, nije bilo pravih prilika na obje strane, tek dva kornera za goste

6. minuta - Vukušić se našao u zaleđu

2. minuta - Subašić je lako obranio pokušaj Afellaya

Prije utakmice odražana je minuta šutnje za sve poginule u terorističkom napadu u Norveškoj. Drago Gabrić je izveo početni udarac na utakmici. Spektakl je počeo.

Igrači na teren izlaze jedan po jedan.

Dvadesetak minuta prije početka Poljud je skoro pun. Navijači uz pjesmu čekaju početak utakmice.

Hajduk: Subašić - Lima, Inoha, Vejić, Maloča - Oremuš, Brkljača, Andrić, Tomasov - An.Sharbini, Vukušić

Trener: Krasimir Balakov

Barcelona: Valdes - Dalmau, Alcantara, Lozano, Villa, Keita, Carmona, Afellay, Lobato, Fontas, Dos Santos

Trener: Josep Guardiola

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:29