OSAM GOLOVA NA KONTU

RIJEČKI KRALJ BIJELE TOČKE Krstanović: 'Tajna kod izvođenja penala? Nema šanse da otkrijem!'

Od ljeta 2008. sam u Prvoj HNL. Nikad me ni jedan sudac nije ni upozorio, a kamoli tjerao da ponovim izvođenje. U šest godina Prve lige - brani se napadač Rijeke
 Tea Cimaš/CROPIX

Od neupitno dokazanog pojačanja, golgetera koji je bio i najbolji strijelac Prve HNL, preko pričuve i konflikta s navijačima do ponovo potvrđenih već dobro poznatih kvaliteta. To je priča Rijekinog Hercegovca Ivana Krstanovića (31) na Kantridi, od sredine prošloga srpnja do danas.

Dugo je bio na klupi i povremeno nastupao. S obzirom na to kako je prije odlaska u kineski Dalian Aerbin igrao Leon Benko te na činjenicu da je šef struke Matjaž Kek često optirao za formaciju sa samo jednom klasičnom špicom, Krstanovićeva je manja minutaža bila posve logična. Za njega frustrirajuća, ali logična. Kao što nije nimalo čudno bilo da mu je, kao svakom sportašu, trebalo vremena da ulovi pravu natjecateljsku formu. No... s vremenom se dogodilo ono što je, svatko tko imalo razumije nogomet, znao da će se dogoditi. Kvalitetni je napadač "uhvatio" zalet i pokazuje koliko može. Mnogo.

Kada bi bilo moguće, javno ne bi ni istupao. Na press-konferencijama ga nema, nije od priča i govora. Istrči na travnjak pa radi svoj posao. No kad u devet utakmica daš sedam golova i izboriš (pa onda i uredno realiziraš) pet jedanaesteraca... Javnost te želi ne "samo" vidjeti kako igraš nego i pročitati/čuti što govoriš/misliš. U Ivanu Krstanoviću SN imaju uvijek spremnoga sugovornika. Istina, ne posebno blagoglagoljivog, ali (kao u igračkoj verziji) maksimalno profesionalnog i korektnog.

Dan nakon rutinske 3:0 pobjede nad Zadrom u koju je opet utkao jedan pogodak, prva tema je - sudački kriterij. Krstanović je u nadmetanju sa zadarskim stoperima Ikićem i Jerbićem očekivano dominirao. Točnije, dominirao bi da se nije sudilo kao da se na Kantridi igra košarka.

- A slušajte... Moje je da se borim i ne krijem kako u svakom duelu, a najviše je onih zračnih, idem korektno, ali čvrsto koliko god mogu. Onda se dogodi onaj žuti karton zbog uklizavanja na loptu ili toliko dosuđenih prekršaja u napadu kao da, kako vi kažete, igramo košarku. Ali nema veze. Moje je da igram i borim se, a njihovo da sude. Neću igru prilagođavati kriterijima arbitriranja jer mi je posao da se sa svime što imam borim za Rijeku i to se sigurno neće promijeniti ni pola posto - govorio nam je Krstanović nakon jučerašnjeg jutarnjeg treninga.

Ove sezone dali ste osam golova. Od toga dva iz igre i to oba Istri 1961, oba na Drosini (jedan u 10. kolu Prve HNL, drugi u uzvratu polufinala Kupa, tj. - jedan za tri ligaška boda, a drugi za finale Kupa). Ostalo su egzekucije iz jedanaesteraca. Hladnokrvne realizacije, k'o na treningu. Jedanaesterci o kojima se počelo javno raspravljati. Prvo: istina je da nikad niste promašili s bijele točke?

- Je, ne znam koliko je ukupno bilo, ali još nisam niti "falio" penal, niti mi je ijedan vratar uspio obraniti. Tajna? Zaletim se i udarim po lopti... Još najbolje da otkrijem tajnu!

Kaže Ježina da je tajna u neregularnom načinu izvođenja.

- Od ljeta 2008. sam u Prvoj HNL. Nikad me ni jedan sudac nije ni upozorio, a kamoli tjerao da ponovim izvođenje. U šest godina Prve lige. Time je sve objašnjeno.

U Maksimiru nije bilo šanse da netko uđe u šansu ili izbori 11-erac.

- Stajali smo predaleko od suparnika. Igraš koliko ti protivnik dopusti, a mi smo to dopustili momčadi kao što je Dinamo pa je posljedica bila koliko teška po nas toliko i logična. Ali takvo što se u finalu neće ponoviti. U dvije je utakmice sve moguće i Rijeka ima šanse osvojiti trofej, a u prvenstvu moramo biti drugi.

Konflikt s navijačima jučer je komentirao posljednji put.

- Ponovit ću još jednom: navijači su korektni, moje je da se borim, igram i zabijam te se nadam da će mi oprostiti. Mislim da je te priče dosta.

Dosad BiH, pa Hrvatska. Zapad?

- Imam još dvije godine ugovora s Rijekom, bude li ičega - bit će učinjeno samo u dogovoru s Rijekom i sva je moja koncentracija usmjerena isključivo na Rijeku. Toliko o tome. Na ljeto tu temu možemo podrobnije "razraditi" - s osmijehom je Krstanović završio razgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 19:19