ODLAZAK MODRIH BISERA

PIŠE TOMISLAV ŽIDAK Halilović ne ide u Barcelonu, a Lemić će Roberta Murića ipak odvesti u Chelsea!

Zdravko Mamić je uspio primiriti Halilovića, ali s Murićem će ići teže, puno teže...
 AFP

Više od nogometnog prvenstva, više čak i od mlakog starta priprema nogometne reprezentacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, nogometnu javnost je zainteresirala vijest o pokušaju “bijega” dvojice Dinamovih tinejdžera. Talent Alena Halilovića i Roberta Murića privukao je pažnju nekoliko velikih europskih klubova, među kojima je i Barcelona. Proteklih dana se operiralo i s podatkom da je privatni avion već bio na pisti za polijetanje i trebao je odvesti Halilovića u Barcelonu .

Ponuda Borussije

- Stvar ipak nije tako vruća, a nema ni govora o privatnom avionu - rekao mi je jučer Paco Aguilar, vrlo dobro obaviješteni novinar iz Barcelone.

Proteklih dana pokušavao sam stupiti u kontakt sa Seadom Halilovićem, ocem nadarenog nogometaša, ali sam shvatio da je i danas “vrlo vješt dribler”. Upravo je doputovao s vrlo tajanstvene destinacije, koja, gotovo sam siguran, nije bila Barcelona. Ako znamo da su za Alena zanimanje pokazali Manchester United, Juventus i Borussia Dortmund, da je za hrvatske igrače uvijek zainteresiran i Bayern, ništa se ne može tvrditi sa sigurnošću. Iako se još uvijek sjećam ispovijesti tate Halilovića, koji je rekao: “Želja mi je da Alen iz Dinama ode kao kapetan i najbolji igrač!”

Gotovo sam siguran da iduće jeseni nećemo gledati “el clasico”, u kojemu će se sudariti “idol i obožavatelj”, Luka Modrić i Alen Halilović. Prije bih rekao da bi se dva Hrvata mogla sudariti u derbiju Bundeslige, ako će Mandžukić ostati u Bayernu, a Halilović se odlučiti za školovanje kod Jürgena Kloppa.

Poruka Kovaču

Međutim, poruke iz Maksimira su nejasne. Ako je cilj braće Mamić što bolje unovčiti talent Alena Halilovića, zašto ga trener drži na klupi? I kakvu poruku šalje Niki Kovaču, ali i obitelji Halilović? “Volio bih ga vidjeti kako igra u hrvatskom prvenstvu”, rekao je izbornik u krugu najbližih suradnika...

Mnogi su se čudili - zašto su Halilovići odbili Tottenham i njegovih 15 milijuna? Odgovor sam potražio u anegdoti, nadam se istinitoj, iz slučaja Eduarda da Silve. Nakon što je prodan u Arsenal za 13 milijuna eura, on i supruga Andrea su pozvani na party jednog od najboljih Arsenalovih igrača.

Na “roštilju” se pričalo o svemu, pa i ugovorima. Domaćin se pohvalio da godišnje zarađuje 3,5 milijuna funti neto. Gospođi Andrei da Silva se smrklo pred očima, jer, Dudu je “krampao” u Arsenalu za milijun funti godišnje. Bruto. Tako mu je ugovor sredio Mamić. I podvukla je crtu:

Skupa Engleska

- Kada platiš porez po engleskim zakonima, ostane ti 600.000. Kada Mamiću platiš postotak iz građanskog ugovora, ostane ti 400.000. Ako uzmeš u obzir da je London najskuplji grad na svijetu, da rođaci iz favela traže da im pošalješ mali poguranac, gospođa Andrea je izračunala da godišnje mogu prišparati najviše 50.000 funti. “Bilo bi bolje da si ostao igrati u pulskoj Istri, više bi nam ostalo...”

Iz istog razloga je i Sead Halilović odbio Tottenham...

U slučaju Roberta Murića , Zdravko Mamić plaća ceh vlastitoj sirovosti. Rečenica “iščupat ću ti grlo”, kojom je počastio oca Roberta Murića, stilska je figura iz sesvetskog kafića “Dva em”, gdje se u Mamićevoj mladosti kartao remi, i gdje su njegovi pajdaši Hrga i Stipe, jedan drugog častili takvim i sličnim literarnim posebnostima. Kada bi nekoga otkrili da “jokere drži na koljenima”, počela bi grmljavina: “Iščupat ću ti nogu iz guzice...” Današnji svijet traži malo finije glagole, razbojnički vokabular nije za poslovne razgovore i tata Murić se ozbiljno naljutio...

Mourinho i Lemić

Drugi razlog Murićeva bijega iz Zagreba je jedna scena s televizijskog prijenosa beogradske utakmice Srbije i Hrvatske, gdje je uz Josea Mourinha u loži sjedio i Vlado Lemić. On nije novi dečko u kvartu, on je već dugo prisutan na ovim meridijanima, ali je medijski nedostupan i sve poslove obavlja u tišini. I zadnja, meni dostupna informacija glasi - Murić će također potpisati za Chelsea. Vrlo logično objašnjenje, iako iz Maksimira tvrde da imaju “alate” da Murića zadrže i do 19. rođendana. Kao juniorskog igrača.

Iza kulisa vodi se rat između Mamićeve i nevidljive Lemićeve agencije. I dok je Zdravko Mamić uspio primiriti Halilovića, s Murićem će ići teže, puno teže...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:29