GLAVNA BOLJKA HAJDUKA

OBRANA SJAJNA, NAPAD PROBLEMATIČAN Tudor polako gubi strpljenje s Maglicom

 Vladimir Dugandzic / CROPIX

Igor Tudor jasno je detektirao kako će Hajduk ove sezone od vrlo dobroga doći do odličnoga.

- Treba nam igrač koji će zabijati - poručio je trener Bijelih u prošlotjednom razgovoru sa SN.

Bijeli su obranu doveli na vrhunsku razinu sa sedam primljenih pogodaka u 12 utakmica, a napad predstavlja prostor za napredak. Hajduk nema profiliranog golgetera, jer sa po četiri gola klupsku listu strijelaca predvode Maglica i Andrijašević. Nedostaje klasični golgeter, igrač koji će zgodicima rješavati utakmice.

Nije taj problem posebnost Tudorova mandata, jer i prošle godine Hajduk nije imao golgetera. Prvi put se u posljednjih 10 sezona dogodilo da je prvi strijelac Bijelih ostao ispod dvoznamenkastog broja pogodaka. Ivan Vuković i Mijo Caktaš podijelili su naslov najboljeg strijelca Hajduka u prošlogodišnjoj HNL sezoni sa po devet golova, a neizvjesna utrka bit će i u aktualnom prvenstvu, jer nitko se zasad nije izdvojio. Zato na pitanje “kakav bi profil igrača doveli u zimskom mercatu”, Tudor jasno odgovara “onog koji postiže zgoditke”.

Prošle su četiri godine otkada je Nikola Kalinić napustio Hajduk. Nakon 25-godišnjeg Solinjanina golgetersku ulogu preuzeo je Ante Vukušić. To su bila dva strijelca, dvije “zlatne kopačke” Bijelih. Različiti tipovi napadača, ali sličnog učinka. Kalinić i Vukušić po dvije su sezone bili najbolji strijelci Bijelih, igrači koji su odlučivali utakmice u seriji. Primjerice, Vukušić je u jesen 2010. zabijao na šest utakmica u nizu. Zbog toga Hajduk danas traži nasljednike Kalinića i Vukušića, golgetera koji su nosili Bijele.

Za nasljednika Kalinića prvi je bio tituluran Ahmad Sharbini još krajem ljeta 2009., međutim nikada u dresu Hajduka nije riječki centarfor pružio igre kojima se proslavio na Kantridi. Umjesto Sharbinija, za mjesto prvog napadača izborio se Ante Vukušić. Još u vrijeme Vukušićeva mandata na Poljud je stigao Ivan Vuković, prvi strijelac podgoričke Budućnosti. U ljeto 2011. stigao je s referencom “najbolji strijelac Crne Gore”. Međutim, prve sezone postigao je tek dva prvenstvena gola, a druge godine provedene u Hajduku imao je MVP učinak. Odlaskom Vukušića postao je Vuković sa po devet golova i asistencija najkorisniji igrač Bijelih, ali to nije pomoglo ni njemu ni Hajduku u kreiranju lukrativnog transfera. Vukušić je prešao u Pescaru za 3,8 milijuna eura, a Vuković je otišao u Koreju (Seongnam) pri čemu je Hajduku pripala simbolična zarada od 100.000 eura. Ali, Vuković nije ni bio klasična devetka, više desetka poput Ibričića. Igrač koji zna zabiti, ali voli i asistirati. U svakom slučaju koristan, ali nije centarfor poput Maglice koji je doveden u ljeto 2012.

Upravo se od Maglice očekivalo da nastavi gdje je Vukušić stao. U nekoliko je navrata pokazao da ima potencijal, ali nema njegovih zgoditaka u kontinuitetu. Odlično je odigrao mjesec dana od kraja srpnja do kraja kolovoza i potom se ugasio. Čeka se Maglica, jer i dalje je prvi “pick” Igora Tudora, ali jasno je da mora zabijati ako želi zadržati taj status. Kvalitetu Maglica posjeduje, međutim samo golovi potvrđuju klasu golgetera, a klub poput Hajduka nema previše vremena čekati. Ali, nije Maglica jedini od kojeg se više očekuje. U sličnoj poziciji je i Gruzijac Iluridze koji je također doveden da bi oplemenio golgeterski učinak Bijelih. Potom i Kouassi, koji nije klasični, već krilni napadač. Međutim i Kouassiju je jasno da neće napraviti transfer ukoliko ne pojača rubriku golovi.

Rješenje iz vlastitog kadra Hajdukova je prva opcija. Vratiti mirnoću Maglici i Iluridzeu u prvom redu, naviknuti Kouassija da mora više pucati prema vratima i koristiti Kiša u zgusnutim domaćim utakmicama. Pored tog kvarteta važnu ulogu do kraja jeseni mora preuzeti i Andrijašević, jer on je jedini igrač koji lakoćom može zabiti iz šuta i udarca glavom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:53