JERKO LEKO UOČI SPLITA

'Na Poljudu nisam još pobijedio. Vrijeme je za promjene...'

'Uvijek je na Poljudu vatreno, znamo da su ovoga puta napetosti dodatno povišene, ali mi igrači ne razmišljamo previše o tome. Gledamo samo sportske, nogometne stvari'
 Ronald Goršić / Cropix

On sigurno ima motiva uoči splitskog derbija, on dolazi na Poljud vratiti neke stare dugove. Prvenstveno samome sebi.

- Da, nemam sreće s tim poljudskim derbijima, nisam još nikad tamo pobijedio. Ne samo to, trebao sam istrčati u Splitu 1. rujna 2002. godine, čuvao sam se zbog toga i kartona i ozljeda, osjećao sam tada da bismo mogli slaviti, došli su Olić i Balaban, imali smo odličnu momčad. I sjećam se, dao sam 30. kolovoza intervju u Sportskim novostima u kojemu sam rekao: ’Ostajem u Dinamu i jedva čekam derbi’. A onda 31. potpišem za kijevski Dynamo. Nije Šimunić jedini kojemu se to dogodilo, ha, ha - sjetio se Jerko Leko, koji je, dakle, svoj zadnji derbi u Splitu gledao s tribina.

Koliko je za njega ta utakmica 'ukleta’ dokazuje još jedan detalj.

- Jedinu utakmicu, koju smo pobijedili u Splitu, u Kupu (2:0), nisam igrao, jer me večer prije na treningu 'složio’ Bosnar, onda je on umjesto mene igrao zadnjeg veznog. Nije mi dosad bilo suđeno, valjda ovaj put hoće. Pa, došao sam skinuti prokletstvo s Dinama, jedno sam uspio, Ligu prvaka, sad ću valjda i ovo - odlično je raspoložen Leko, kojemu je opet 'visio’ nastup u našoj najvećoj utakmici.

Još protiv Neftčija dobio je neugodan udarac u gležanj, protiv Malmöa se ozljeda i pogoršala, bio je upitan. Ne samo za Hajduk nego i za Real.

- Bolje je, uspjeli smo to nekako sanirati, nadam se da neće biti problema. Više me noga ne boli, spreman sam za ta dva velika izazova.

Kako se pripremiti za dvije takve utakmice u samo četiri dana, može li se momčad usredotočiti na Hajduk kad uskoro dolazi Real?

- Možemo, kako ne. Sjećam se, i u Kijevu je bilo sličnih situacija, prvenstvo i Liga prvaka u samo nekoliko dana, uvijek su to bile posebne pripreme. Znam da smo tada dosta rotirali momčad, radio je to Kruno Jurčić i ovdje u prvenstvenim susretima. Dobro, sad neće, ali odmorili smo se, prvenstvena stanka je dobro došla i spremni smo za oba susreta. Idemo u Split po tri boda, a kasnije ćemo o Realu.

Tenzije su povišene, atmosfera će biti vatrena.

- Uvijek je na Poljudu vatreno, znamo da su ovoga puta napetosti dodatno povišene, ali mi igrači ne razmišljamo previše o tome. Gledamo samo sportske, nogometne stvari, znamo što moramo činiti. Rekao sam i reći ću mlađim dečkima da budu mirni, ali spremni, da ne budu dodatno nervozni. Ne trebaju nam situacije poput Vrsaljkovog isključenja u Malmöu, to nas može skupo stajati. Idemo igrati, uživati u derbiju, u velikoj utakmici, ali idemo dovoljno našpanani da pobijedimo - rekao je Leko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:45