REAKCIJE IZ NJEMAČKE

Mir zbog nogometaša, strah za navijače

Njemački mediji i javnost zabrinuti za sigurnost na SP-u, ali ne prizivaju selidbu prvenstva
A member of the Angolan police special forces stands guard outside the Olympic Village, where the Togo, Ghana, Ivory Coast and Burkina Faso teams taking part in the African Nations Cup soccer tournament are housed, in Cabinda, January 9, 2010. Two members of Togo's soccer delegation died on Saturday, a day after the team bus was ambushed and sprayed with gunfire on its way to the African Nations Cup in Angola. The attack, in which the driver was also killed and seven others were wounded, took place in the province of Cabinda. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (ANGOLA - Tags: SPORT SOCCER CRIME LAW CIVIL UNREST)
 Reuters

ZAGREB - Strah od terora za vrijeme Svjetskog prvenstva koje će za 150 dana početi u Južnoj Africi dominira njemačkim nogometnim raspravama, ali drastičnih poziva nije bilo. Štoviše, većina ih pokušava biti korektna i zbog krvoprolića u Angoli ne traže selidbu SP-a u mirniji i sigurniji kraj.

U Rheinische Postu navode da 2012. godine zbog terorističkog napada u Španjolskoj nitko ne bi tražio otkazivanje Olimpijskih igara u Londonu, dok su u hamburškom “večernjaku” pošteno napisali da su u Njemačkoj 2006. godine imali sreće kada su tijekom SP-a u Kölnu slučajno pronašli kovčeg s bombom. “Terorizam ne poznaje granice ni kontinente”, zaključak je većine medija.

Iako se radi o državi u kojoj je 2007. godine prosječno ubijano 50 ljudi dnevno, Nijemci se ne boje za sigurnost nogometaša u Južnoj Africi. Vjeruju u sustav sa 40 tisuća policajaca i 150 tisuća ostalih zaštitara, kao i 30 tisuća vojnika i dodatnih sto tisuća iz pričuvnih snaga koji će biti u pripravnosti. DFB je zakupio hotel u Johannesburgu, vodit će sa sobom 20 njemačkih zaštitara, a na ispomoći će im biti i lokalni tjelohranitelji.

Među reprezentativcima koji su se oglasili vlada jedino strah za bližnje. Lukas Podolski neće u Južnu Afriku povesti nikoga od obitelji i prijatelja, dok Rene Adler ne zna što će napraviti.

- Ovo je bolesno. Znam da će nas jako dobro zaštititi, ali bojim se za obitelj koja bi htjela na SP.

Menadžer Bayera iz Leverkusena Rudi Völler vjeruje u snagu Fife.

- Ništa slično se neće dogoditi u Južnoj Africi jer Fifa to znatno kvalitetnije organizira.

DFB je za navijače zakupio cijeli sveučilišni kampus, ali je i prije napada u Angoli odaziv bio skroman. Rijetki su zainteresirani pratiti jedan od najvećih sportskih događaja bez slobode kretanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:26