DODATNE KVALIFIKACIJE

Hrvatska s BiH, Češkom, Irskom ili Portugalom

Završi li na 2. mjestu svoje kvalifikacijske skupine za Svjetsko prvenstvo 2010. u JAR, hrvatski nogometaši bit će nositelji u dodatnim kvalifikacijama i izbjeći Rusiju ili Njemačku

ZAGREB - Hrvatska će, uspije li se dokopati dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi, biti nositelj u ždrijebu koji će se održati 19. listopada u Zürichu, za repesaž nokaut-sustavom od dvije utakmice, 14. i 18. studenoga. Time će izbjeći oglede s Rusijom ili Njemačkom, Francuskom ili Srbijom, te Grčkom, ali će moći naletjeti na BiH ili Tursku, Portugal, Švedsku ili Dansku, Sloveniju ili Češku, te Republiku Irsku.

Međunarodna udruga nogometnih saveza (FIFA) odlučila je na zasjedanju svog Izvršnog odbora u Rio de Janeiru da će se osam najboljih drugoplasiranih momčadi iz devet skupina europske zone kvalifikacija uoči ždrijeba razdijeliti u dvije zdjele na temelju Fifine ljestvice koja će biti objavljena 16. listopada.

Kako je Hrvatska trenutno na 9. mjestu, s dovoljnom zalihom bodova da tamo ostane i nakon nadmetanja s Katarom i Kazahstanom (za Fifinu ljestvicu računaju se i prijateljske utakmice, samo se učinak na njima množi s manjim koeficijentom nego za natjecateljske), sigurno je da će, ostane li na ljestvici svoje skupine ispred Ukrajine, biti nositelj.

Osim Hrvatske, sigurno će nositelj biti Njemačka ili Rusija, trenutno četvrte odnosno šeste na Fifinoj ljestvici, također i Francuska i Grčka, ostanu li druge u svojim skupinama. Nositelji sigurno neće biti, ostanu li drugi, BiH (46), Švedska (41), Irska (38) ili Slovenija (54), no s obzirom na raspored u listopadskim (10. i 14.) završnim kolima vjerojatno je uskakanje u dodatne kvalifikacije u posljednji čas Portugala (17) i Češke (18) umjesto Švedske i Slovenije, što bi Hrvatskoj umnogome otežalo plovidbu prema Rtu Dobre Nade.

Gotovo je sigurno da će najgora drugoplasirana reprezentacija biti Norveška, koja je u 9. kvalifikacijskoj skupini osvojila samo 10 bodova, koliko i trećeplasirana Škotska. Ostale ‘zainteresirane’ reprezentacije do kraja izlučnog dijela natjecanja po skupinama imaju jednu ili dvije utakmice, a malo je skupina poput naše ili one u kojoj je BiH, gdje su samo po dvije reprezentacije ostale u konkurenciji za 2. mjesto. U pet skupina čak se ne zna niti tko će biti zadnji, što je važno jer se za redoslijed drugoplasiranih ne računaju bodovi osvojeni u utakmicama s momčadima koje u svojim skupinama završe na šestom mjestu.

Kako bilo, za Hrvatsku će biti najteža varijanta budu li joj, osim BiH i Irske, mogući suparnici u dodatnim kvalifikacijama Portugal i Češka, bolji izbor bili bi Švedska ili Slovenija.

Najboljih osam drugoplasiranih



trenutno naša prognoza

nositelji

Rusija (6) Njemačka (4)

Hrvatska (9) Hrvatska (9)

Francuska (10) Francuska (10)

Grčka (12) Grčka (12)

nenositelji

Švedska (41) Portugal (17)

Irska (38) Češka (18)

BiH (46) Irska (38)

Slovenija (54) BiH (46)

* u zagradama su posljednji FIFA-renkinzi, koji se neće bitno mijenjati

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 00:01