OPROŠTAJ OD ELITE

FOTO: ĆIRO NIJE USPIO Cibalija gurnula Pjesnike u drugu ligu, Rijeka porazom ugrozila Europu!

“Nakon tri zadnja rezultata (remi u Zadru i porazi od Osijeka i Intera) te u globalu očajne cijele sezone, momčadi Zagreba ostao je samo minimalni prostor za nadu u prvoligaški ostanak“. Tako je uoči današnje utakmice protiv Cibalije, također jednog iz kvarteta klubova u borbi za opstanak, govorio trener Zagreba Miroslav Blažević:

- Preduvjet da bismo se bavili kalkulacijama jesu najprije pobjeda nad Cibalijom, pa nakon toga i pobjede nad preostala dva protivnika; u Koprivnici nad Slavenom i u zadnjem kolu u Kranjčevićevoj protiv Rijeke. Učinit ćemo sve da iskoristimo tračak nade ne bi li se okolnosti složile u našu korist…lamentirao je Blažević odbacujući kao spas kalkulacije o tome da drugoligaši (Hrvatski dragovoljac prije svega) neće dobiti licence te će “pjesnici” ipak nekako odlukom donešenom “za zelenim stolom” ostati u elitnom društvu.

Nažalost po Ćiru, ni prvi dio posla - pobjedu nad Cibalijom - njegovi igrači nisu uspjeli ostvariti - upravo suprotno, izgubili su u Kranjčevićevoj 0-2. (0-1, Vitaić, 75.-11 metara; 0-2 Terzić 80.) te nisu očuvali niti minimum nadanja.

Eventualnom pobjedom, mogle su, makar na neko vrijeme biti odložene priče o ispadanju iz lige kluba koji je u elitnom društvu od osamostaljenja, kao i kluba koji je, jedini osim Dinama i Hajduka, osvajao naslov prvaka, no sve je u startu palo u vodu. Sljedeću sezonu Zagreb će sigurno igrati u drugom razredu hrvatskog nogometa.

Kad je Ćiro ove zime dolazio u Kranjčevićevu, da bi odigrao ulogu Mesije spasitelja, od predsjednika Medića tražio je pojačanja, no nije ih dobio. Nije ni čudo što se jedan od inače najstabilnijih hrvatskih klubova našao u ovakvoj situaciji. Ćiro je možda trener svih trenera, no ni on nije svemoguć.

Sjeća li se netko u Zagrebu i u Kranjčevićevoj uopće 2002. kada su “pjesnici”, koje je vodio Cico Kranjčar, osvojili naslov prvaka?! No, tada su u klubu imali odličnu momčad koja je igrala u standardnoj postavi: Vasilj, Stavrevski, Pirić, Ješe, Bulat, Poldrugač, Duro, Hasančić (Štrok), Franja, Lovrek, Olić…

A sada je u Kranjčevićevoj neka sasvim druga priča, istina, tu je, kao i tada, Hrvoje Štrok, tu je i potentni Abdurahimi (koji je Ćiri u zadnje vrijeme postao “novi Pakasin”), no to je uglavnom sve. Ćiro je očito u startu odigrao na krivu kartu. I ne čudi stoga što je od malobrojnih “bijelih anđela” s tribina zaradio pjesmicu: “Ćiro, Cibona” i u nastavku: “Baci se!” jer je dolazeći u NK Zagreb rekao da će se baciti s Ciboninog tornja ne spasi li klub od ispadanja u drugu ligu. Na kraju su mu navijači uputili i jasnu poruku “Ćiro, penzija”. Nažalost, nije to penzija kakvu su u Engleskoj I Njemačkoj zaradili i odabrali kolege mu Ferguson i Heynckes.

Još je gore prošao predsjednik Medić koji je s istim navijačima u permanentom sukobu. Uvredljivi pjesmuljak “Mediću, cigane, odlazi iz svetinje, izj…će te ove pi…pederske” sasvim je jasna poruka jedine navijačke skupine u Hrvatskoj koja otvoreno podupire LGBT zajednicu. Dijelom upravo i zbog toga, već duže vrijeme tinja međusobno nezadovoljstvo i netrpeljivost na relaciji uprava - navijači. Uglavnom, umjesto dobrog nogometa, koji Zagrebova momčad nikako ne može prikazati, u Kranjčevićevoj ove sezone “stanuje” komunikacija bazirana na glagolu koji počinje na “j”, tu stanuju “verbalni pederluk” i međusobna nesnošljivost. Nije stoga ni čudno što je klub na izlaznim vratima iz lige najboljih.

A gdje je tu nogomet?! S pravom će se upitati mnogi. Kako su u subotu navečer igrali “zagrebaši” (a i relativno puno bolja Cibalija), o tome zaista ne treba “prolijevati tintu”. To je objektivno - i bio drugoligaški nogomet, a ne nogomet kakav bi trebali igrati profesionalci, koji od nogometa žive. Ogorčena borba za opstanak? Ma kakvi - obična nogometna “depresija”…

ZAGREB - CIBALIA 0:2 (Vitaić 75' 11m, Terzić 80')

ZAGREB: Livaković, Kolinger, Nadarević (od 62. A. Mitrović), Graf, Štiglec (od 30. Jurendić), Štrok, Kovačić (od 46. Ćurjurić), Šovšić, Bevab, Abdurahimi, Medić.

CIBALIA: Matković, Miloš, Župarić, M. Mitrović, Rugašević, Mazalović (od 21. Muženjak), Vitaić, Pavličić (od 78. Matoš), Terzić, Puljić (od 60. Mišić), Filipović.

Rijeka porazom ugrozila Europu

Igrala se 87. minuta čvrstog derbija kada je Horvat s desnog boka ubacio loptu na rub riječkog šesnaesterca gdje Luka Hadžić usamljen prima i sjajnim udarcem šalje loptu pod gredu riječkih vratiju za veliku pulsku pobjedu.

Riječka nadanja o Europi poprilično su zaustavljena u Puli gdje je sjajan potez Hadžića u finišu susreta odlučio neizvjesni derbi koji nije obilovao prigodama. Istrani nastavljaju borbu za šesto mjesto što bi bio najveći uspjeh pulskog prvoligaškog nogomet.

Rijeka koja lovi Europu odmah se pokušala nametnuti u Puli želeći diktirati igru dok su se Puljani orijentirali na čvrsti blok na 30 m od svojih vratiju čekajući brze kontranapade. Takav početak obilovao je s puno prekršaja na sredini terena, tek je u 10. minuti Čulina neprecizno prijetio Ježini. Pet minuta kasnije Puljani su uzvratili nakon kornera stvorivši veliku gužvu u riječkom petercu a takav početak primorao je i Riječane da pokušaju iz brzih akcija stići do gola. Najbliže bio je Jugović, te Mujanović koji su u roku od deset minuta u dva navrata u izglednim prigodama promašili loptu.

Nastavak je otvoren prigodom Kreilacha koji iskosa šalje loptu pored pulskih vrata, da bi na drugoj strani uzvratio Križman.

No, početkom nastavka terenom je zagospodarila Rijeka koja je sve više boravila na pulskoj polovici. Istra je međutim smireno odbila pritisak i nakon sat vremena igre pulski stadion je skočio na noge.

No, umjesto slavlja razočarenje jer Roce je pogodio samo vanjski dio mreže. U 68. minuti Kek je promijenio i Mutomba koji je igrao svega pola sata a u napad gura Alispahića, dok Pamić odgovara Aganovićem.

U posljednjih 15 minuta ušlo se s novim pokušajem agilnog Jugovića da bi deset minuta prije kraja Aganović oštro s korner linije uputio prizemni ubačaj na kojeg ni jedan domaći napadač nije stigao.

U finišu susreta Riječani su počeli gubiti snagu a upravo tada je odlučen pobjednik. Odlučio ga je Luka Hadžić, kojeg je Pamić hvalio prije utakmice, prekrasnim udarcem pod gredu Mancea za veliko slavlje pulskih nogometaša i navijača. Autor:KSENIJA MEZGEC-JOKA .

ISTRA - RIJEKA 1:0 (Hadžić 87')

ISTRA: Ježina, Sušić (od 80. Horvat), Obšivač, Budicin, Woon (od 71. Aganović), Blagojević, Anđelković, Ottochian (od 37. Milić), Hadžić, Roce, Križman.

RIJEKA: Mance, Marić, Knežević, Neretljak, Škarabot, Mujanović (od 82. Jogan), Kreilach, Alispahić, Jugović, Čulina (od 37. Mutombo, od 69. Močinić), Benko .

REZULTATI 31. KOLA

Zagreb - Cibalia 0:2 (Vitaić 76-11m, Terzić 80)

Istra 1861 - Rijeka 1:0 (Hadžić 87)

SUBOTA:

Dinamo - Split (19 sati)

Osijek - Inter (19 sati)

Zadar - Slaven Belupo (19 sati)

NEDJELJA:

Hajduk - Lokomotiva (19 sati)

Poredak:

1. Dinamo 30 21 5 4 61-18 68 - prvak

2. Lokomotiva 30 16 7 7 52-35 55

3. Split 30 15 6 9 47-32 51

4. Rijeka 31 14 8 9 40-38 50

5. Hajduk 30 13 9 8 43-28 48

6. Istra 1961 31 10 10 11 33-31 40

7. Slaven Belupo 30 10 8 12 34-44 38

8. Osijek 30 8 12 10 24-30 36

9. Zadar 30 8 7 15 33-56 31

10. Inter Zaprešić 30 6 11 13 32-40 29

11. Cibalia 31 8 5 18 28-43 29

12. Zagreb 31 6 6 19 24-56 24

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:06