ZVIJEZDA NA CAMP NOU

ENRIQUEOV PLAN S RAKITIĆEM Hrvat mora zamijeniti Xavija i pokušati oživiti tiki-taku

Premda je dobio Fabregasovu majicu s brojem 4, u Barceloni će zaigrati na Xavijevoj poziciji

Barcelona je medijima i javnosti u utorak predstavila Ivana Rakitića. Znatiželjnih novinara na Camp Nouu bilo je napretek. Novinari su na presici rešetali Rakitića sat i sedamnaest minuta. Pitali su svašta, od kako se slaže s Lukom Modrićem do koliki je gušt prodati sombrero Pepeu... Rakitić, odjeven u Barceloninu majicu, imao je ugodan prvi radni dan na Camp Nouu.

Potpis za Barcelonu, jedan od najboljih svjetskih klubova, san je svakoga dobrog i ambicioznog nogometaša. Dospjeti na Camp Nou osobito je postignuće. No koliko je to lijepo, koliko je to priznanje igraču koji dolazi u klub svih klubova, toliko je i opasno. Do Barcelone je teško doći, a u njoj je lako pasti. Rakitiću mjesto u Barceloni nitko neće pokloniti. Za mjesto u Barceloninih 11, kako smo vidjeli prošle sezone, mora se pohrvati i Neymar. Da bi uspio u Barceloni, igrač mora biti siguran u se i mora biti odličan svaku utakmicu. Rakitić vjeruje u sebe. Što je u SN-ekskluzivi u jučerašnjem broju naglasio sjajnom rečenicom:

- Da nisam siguran u sebe, nikada ne bih potpisao za Barcelonu.

Jaka rečenica.

Potpuno je jasno zašto je Luis Enrique, novi trener Barcelone, posegnuo za Rakitićem. Barca je trebala iznimnoga igrača u srcu stvaranja igre. Od Cesca Fabregasa, od kojega je očekivala iznimno mnogo, Barcelona je u tri sezone (2011.-2014.) dobila malo. Fabregas je nakon povratka iz Arsenala igrao vrlo sramežljivo i nedovoljno dobro za Barcelonine standarde. Camp Nou jedva je dočekao ponudu Chelseaja da raskine ugovor koji je trebao trajati do 2016. i da spasi ponešto novca koji je uložio u Fabregasa.

Premda je dobio Fabregasovu majicu s brojem 4, Rakitić - kreativac, kreator i razigravač - u Barceloni će najvjerojatnije zaigrati na Xavijevoj poziciji. Barcelonina tiki-taka, od koje Barca neće odustati, iako je taj model igre u posljednje dvije sezone toliko zahrđao da zahtijeva ozbiljni remont, za Ivana Rakitića nije nikakav problem. Rakitićeva je tehnika perfektna, njegov je pregled igre odličan. Ivan Rakitić u rijetkoj je kategoriji igrača koji vide potez unaprijed. Koji, dakle, imaju rješenje prije no što lopta stigne u njihove noge. Barcelona traži baš takve igrače. Igrače s vizijom, potezom unaprijed i brzom loptom.

Rakitić, uopće nije dvojbeno, može iznimno dobro zamijeniti Xavija i pritom Barceloni može donijeti nešto što je Xavi nekoć imao, no što je posljednjih sezona izgubio. Rakitić ima sjajan udarac s distance. Koji Barceloninoj igri itekako nedostaje. Barcelona je, naime, zbog jednostrane igre zašla u slijepu ulicu.

Barceloni je, kako bi iznova stala na noge i krenula u rat s jakim defenzivcima i kontrašima (s kojima nije mogla izići na kraj), nužno potrebna raznovrsna igra. S Rakitićem to će dobiti. No Rakitiću, valja upozoriti, neće biti lako. On će u Barceloni morati proći put dokazivanja kojim je prošao Luka Modrić u madridskom Realu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 11:39