BURZA NOGOMETAŠA

TKO JE NAJVREDNIJI HRVAT? Naletilić: Modrić realno košta 30 mil., a Rakitić 20! To je vrhunski za taj tip igrača

Može li Ivan Rakitić u Barceloni postati najvredniji hrvatski nogometaš, prestići statusom na tržištu svoje reprezentativne suigrače Marija Mandžukića i Luku Modrića? Prema Transfermarktu, naime, Rakitić vrijedi 20 milijuna eura, Mandžo 30, a Luka 40. No za razliku od svojih starijih kolega, koji su protekle dvije sezone ovajali Ligu prvaka s Bayernom odnosno Real Madridom, Raketa je tek došao u veliki klub koji će se boriti za sve naslove i u kojem će mu cijena, ovisno o učinku, moći porasti možda i dvostruko.

Najbitniji je učinak u igri

Jedno je sigurno, samim članstvom u klubu s Messijem, Iniestom, Neymarom i Suárezom Rakitić se neće okoristiti, morat će se ne nametnuti kao prvotimac da bi treneru postao neophodan i kao takav si podigao cijenu. Ističu to i uspješni hrvatski menedžeri s Fifinom licencom:

- Trenutačna Rakitićeva cijena od 20 milijuna eura vrhunska je za taj tip igrača - smatra ugledni menadžer Marko Naletilić. I dodaje:

- Najbitniji za Rakitićevu daljnju cijenu bit će njegov učinak u igri. Ako postane bitan čimbenik momčadi, cijena će mu narasti, možda i do visine Modrićeve, ali u tom slučaju Barcelona će s njime biti zadovoljna i neće ga željeti prodati, pa ne treba očekivati neki novi spektakulrani transfer, a ne znam ni u koji bi to veći klub nakon Barçe uopće i mogao otići. Barcelona ne prodaje igrače da bi na njima zaradila, nego kad s nekim ima problema ili se ne uklapa u koncepciju.

Lakše pada, nego raste

Naletilić upozorava da Rakitiću vrijednost može i padati:

- Cijena igrača puno lakše pada nego raste. Ako neće postati standardan, u manjku minutaže i posljedično učinka vrijednost mu može pasti na 10 milijuna. Da Modrić u Real Madridu lani nije postao standardan, kao što nije bio u prvoj sezoni, cijena bi mu sigurno pala.

Prema Naletiliću, Modrićeva realna cijena je 30 milijuna, za koliko ga je Tottenham i prodao krajem kolovoza 2012. Brojka s Transfermarkta (40) je previsoka, no ona zapravo označava da Luka “nije na prodaju” jer su u klubu s njime zadovoljni. Obrnuti primjer je baš Fábregas, čijim transferom u Chelsea se otvara mjesto Rakitiću. Kad se vraćao iz Arsenala u Barcelonu 2011., vrijedio je 54 milijuna, a prodan je za 34, dok ovo ljeto vrijedi 50, a prodan je za 33. Fábregas se, naime, u Barceloni nije nametnuo kao stalni prvotimac, nije postao ono što su se Katalonci nadali, iako uopće nije imao lošu statistiku: lani je bio najbolji asistent Primere (18), ispred Rakitića (12). Ukupno je u svim natjecanjima zabio 13 golova, a nije bio prvi izvođač slobodnjaka i 11-eraca poput našeg Rakete.

Perišića Wolfsburg ne da

- Rakitićeva je prednost što je mlad (26 godina), i moglo bi ga se još jednom (pre)prodati, a da klub na njemu ne izgubi uloženi novac - naglašava Tonči Martić. I dodaje:

- Liga prvaka je puno veća pozornica od Europske lige. Napravi li taj iskorak na višoj razini, vrijednost će mu narasti dvostruko. No, mora se znati da cijenu diktira tržište, a ona se često formira zavisno od situacije i potreba najbogatijih klubova, pa neki klubovi poput Zenita preplaćuju igrače, jer oni u suprotnom ne bi išli u Rusiju, dok neki igrači imaju sreću da su deficitarni poput Shawa iz Southamptona, kojeg je Manchester United kupio za 37,5 milijuna eura, iako ovaj vrijedi triput manje. Ali prednost mu je što je ljevak, ima samo 19 godina, od Engleza nema konkurencije na svojoj poziciji i ogromnog je marketinškog potencijala.

Martić ističe i primjer igrača kojeg zastupa, Ivana Perišića, za kojim je nakon SP-a porasla potražnja.

- Iako vrijedi triput više, Wolfsburg ga ne želi pustiti niti za 15 milijuna eura, jer klub ima novca i ne želi se odreći igrača kojeg treba.

Suprotan je primjer ističe Naletilić i to s talijanskim velikanima Juventusom i Milanom, koji od klubova kupaca postaju “klubovi mostovi”.

- Juve će prodati Pogbu ili Vidala jer mu treba tih 50 milijuna eura, iako su ovi nositelji igre. Nekad nezamislivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:45