PET MJESECI U HAJDUKU

Edy Reja došao s ljubavlju, otišao za lovom

Joško Svaguša kaže kako Hajduk Reji nije pravio probleme oko odlaska jer 'dobio je priliku koja se u životu jednostavno ne odbija, to je vrhunac njegove karijere'
 Vladimir Dugandžić / Cropix

‘Hajduk i ja, ljubav na prvi pogled’

18. kolovoza 2009. Edoardo Reja je predstavljen na Poljudu gdje je stigao u pratnji svog menadžera Marka Naletilića i Joška Svaguše.

Ustoličen je za trenera Hajduka u trenutku velike krize splitskog kluba nakon katastrofalnog starta u prvenstvu i ispadanja od Žiline u Kupu Uefa te odlaska predsjednika Mate Peroša.

- Između mene i Hajduka planula je ljubav na prvi pogled! - isticao je Reja u svojim prvim medijskim nastupima.

- Kontaktirali su me čelnici Hajduka, inzistirali su da dođem u Split i ja sam pristao. Potpisao sam dvogodišnji ugovor. Hajdukov projekt je vrlo ambiciozan, ali prva godina bit će tranzicijska. Cilj je osvojiti prvenstvo iduće godine. Ponudu Hajduka prihvatio sam, među ostalim, i zato što je Split vrlo sličan Napulju, a i navijači su jednako strastveni - objašnjavao je 63-godišnji talijanski stručnjak.

Nitko nije imao 400.000 eura godišnje kao on

Reja je u Poljudu dobio godišnju plaću od 400.000 eura godišnje. Dočekalo ga je puno problema i nije imao start kakav je priželjkivao. Izgubio je na premijeri od Rijeke na Kantrdi (0-2) i već tada morao je trpjeti kritike dijela trenera i stručnjaka bliskih Hajduku. Trpio je kritike u medijima jer se mnogima nije sviđao njegov defenzivni nogomet.

- Otvoreno gradilište - tim je terminom opisivao Reja situaciju u momčadi. - Casino totale - govorio je o stanju u klubu. Istina, Reju je dočekao nered u kojem se morao boriti.

Pobjedom protiv Dinama kupio mir

Pobjedom u derbiju protiv Dinama na Poljudu (2-1) 31. listopada 2009. nakratko je dobio mir, ali i sve jaču podršku navijača koji su prepoznali njegovu želju i profesionalni angažman. No, u zimskoj pauzi opet se sudario s novom situacijom, uprava mu je otpisala grupu iskusnih igrača ( Vejić, Šerić, M. Buljat, Jertec...), ali nije dobio adekvatna pojačanja.

- Obećali su mi šampionsku momčad, ali mi smo slabiji nego lani - rekao je Reja samo nekoliko sati prije nego što će se zahuktati priča o ponudi Lazija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:00