UVIJEK OPTIMIST

Eduardo: Ušao sam u krizu, ništa strašno

U većoj krizi je Arsenal koji je dvije posljednje utakmice izgubio, 0:3 od Chelseaja u Premiersipu, te 0:3 od Manchester Cityja
 Reuters

Cockfosters Road. Tu poruku nam je poslao Eduardo nakon Dinamove utakmice u Bruxellesu, pišu Sportske novosti. I još jednu: “Čestitam Dinamu na pobjedi.”

Cockfosters Road je londonska ulica u kojoj smo se našli s nogometašem Arsenala i hrvatskim reprezentativcem. Pitali smo se zašto baš na tom mjestu. Odgovor je ubrzo stigao. Na tom mjestu u jednoj zgradi koja se ne ističe posebnom arhitekturom smještena je najjača engleska menadžerska agencija. Ona zastupa našeg Eduarda. Stigao je pet minuta prije dogovorenog vremena. Kazao je da bi i prije, ali iz Arsenalovog kampa koji je udaljen 15 minuta od mjesta sastanka ne može se izaći prije 15 sati.

- Svaki dan stignem na trening u 10.30 sati, slijedi priprema, masaža, a trening uvijek počinje u 11 sati. Tradicija. Nakon treninga moramo ostati na ručku, slijedi odmor i u 15 sati odlazimo. Nema iznimaka. Međutim, uvjeti su tako dobri da i ne želiš otići - pričao nam je hrvatski reprezentativac.

U Dinamu je bilo ponešto drukčije...

- Poslije treninga prvo pitanje bilo je: A kamo idemo na kavu... Ili: Gdje je najbolja pizza?

U Premiershipu vladaju ipak neki drugi odnosi. Ništa neobično. Inače, prije svake domaće utakmice Arsenalovi nogometaši dan prije idu u izolaciju. Zanimljivo, kad se igra Liga prvaka, onda se okupljaju na dan utakmice. Za njih je Premiership ipak na prvom mjestu. Pojavio se s velikom “šljivom” ispod desnog oka. Kad je izlazio iz svog automobila samo se široko nasmijao:

- Uspomena na Chelsea. Lakat u oko.

Odveo nas je u svoju agenciju, zaposlenici su ga dočekali s velikim oduševljenjem, a šef cijele priče Portugalac Amadeu Paixao srdačno se pozdravio s nama kazavši kako mu je iznimno drago što su Eduarda posjetili hrvatski novinari. Na zidovima agencije vise fotografije mnogih poznatih sportaša koje agencija zastupa ili je zastupala. Vidjeli smo fotografje Lenoxa Lewisa, Vladimira Klička, Iana Wrighta, Denisa Bergkampa, Ria Ferdinanda, Geovanea, Dirka Kuyta... Ali za oko nam je zapela jedna zanimljivost. Na posebnom mjestu stoji dres Eduarda s brojem 9, onaj koji nosi u hrvatskoj reprezentaciji. Nije Eduardo jedini Hrvat koji ima posebno mjesto u vodećoj engleskoj menadžerskoj agenciji. Dres Davora Šukera s njegovim potpisom uokviren je na zidu prostorije u kojoj smo razgovarali s hrvatskim reprezentativcem.

- Ne znam točno, možda je moja agencija u karijeri pomagala i Šukeru.

Bio je sjajno raspoložen, ali onda je iz čistog mira ispalio:

- Malo sam ušao u nekakvu krizu. Nije ništa strašno.

Naravno da nije. U većoj krizi je Arsenal koji je dvije posljednje utakmice izgubio, 0:3 od Chelseaja u Premiersipu, te 0:3 od Manchester Cityja u Carling Cupu.

- No dobro, protiv Manchester Cityja smo igrali s drugom momčadi. S klincima. A oni su igrali u najjačem sastavu. Makar, tko zna kako bi bilo da smo igrali i u najjačem sastavu. Opet bi bilo teško. Kakve mi golove primamo. Drogba gađa fenomenalno, Tevez također, sve je neobranjivo.

Glavno mu je da igra, da mu Arsene Wenger daje puno povjerenje.

- Sad samo trebam zabiti. Kad zabijem, sudac mi ne prizna. Zabio sam protiv Wigana i Wolverhamptona, oba su mi poništili.

Koliko je trenutačno blizu svojih najboljih igara?

- Mogu vam kazati da sam jako blizu svojih najboljih igara! Samo mi treba kontinuitet. Recimo, pet utakmica zaredom. Da se oslobodim. Ali trener Wenger me dozira. Mene i Rosickog.

Pa, to nam izgleda pametno zar ne?

- Je, ali ja bih htio igrati svaku utakmicu!

Što vam se još nije vratilo iz vremena prije ozljede, što ste onda imali, a sada nemate?

- Sve je zapravo isto. Nedostaje mi tzv. ponavljanje. Govorim o svom tjelesnom stanju. Kad tri puta istrčim gore-dolje, da osjetim da to mogu bez problema napraviti i četvrti put. To bih htio, imati taj osjećaj moći, uvijek osjetiti zrak u plućima. To se može dobiti samo na utakmicama, ne na treninzima.

Kako ste doživjeli novi ugovor do 2014. godine?

- Jako sam sretan, baš jako. Napokon sam potpuno miran. Osigurao sam egzistenciju, sebi i svojima. Osim toga tim ugovorom su u Arsenalu pokazali koliko sam im bitan.

Je li odlazak u Liverpool uopće bio u vašim razmišljanjima. Engleski mediji su pisali da vas Rafa Benitez žarko želi?

- Iskreno, nisam znao jesu li zainteresirani ili ne? Mediji su o tome pisali. Ali bilo je lijepo čuti.

Kako gledate na činjenicu da dosad još niste bili niti na jednom velikom natjecanju? Cico Kranjčar nije vas pozvao na SP 2006. godine, za vrijeme Eura 2008. godine bili ste ozlijeđeni, sad se Hrvatska nije plasirala u Južnu Afriku?

- Ha, takva sudbina. Recimo, Michael Ballack je igrao 15 raznih finala u životu, 14 je izgubio. Događa se...

Eduardo je kraj razgovora posvetio Modrima:

- Želim Dinamu da konačno dočeka proljeće u Europi. Tome bih se istinski veselio. (Davorin Olivari)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:00