VAŽNA SU SAMO TRI BODA

Dudu: Najgore su nam ovakve utakmice

Eduardov partner u napadu protiv Gruzije u petak u Splitu bit će Nikica Jelavić, no naš će golgeter imati važnu ulogu i u borbi za posjed lopte na sredini terena
 Jakov Prkić / Cropix

SUPETAR - U napad hrvatske nogometne reprezentacije protiv Gruzije (petak, Poljud, 20.00) vraća se Eduardo da Silva, koji od aktivnih igrača dijeli prvo mjesto na ljestvici strijelaca s kapetanom Srnom (19).

Zadnji gol za Hrvatsku Dudu je postigao u prijateljskom ogledu s Česima u veljači u Puli, njegova snalažljivost pred vratima i smisao za igru kobno su nedostajali našima u Tbilisiju, da sad ne idemo ponovno dalje u prošlost, a povratkom napadača Šahtjora trebao bi se lakše preboljeti izostanak Kranjčara, Rakitića i Petrića.

Eduardo je sezonu u Donjecku završio sa 12 pogodaka u svim natjecanjima, što nije malo s obzirom da je najčešće igrao desnu polušpicu u formaciji 4-2-3-1.

- Jako sam zadovoljan. Klub je napravio najbolji rezultat u povijesti, lijepo je biti dio toga. Naš trener stalno rotira, poglavito u prvenstvu, za moju ulogu u momčadi 12 golova je dobar učinak, a posebno sam ponosan što sam zabio nekoliko odlučujućih pogodaka - kaže Dudu, uz svoj karakteristični osmijeh.

U petak će bivši napadač Arsenala i Dinama biti druga špica, iza Jelavića, ujedno i pripomoć Modriću i Vukojeviću u sredini, iz drugog plana će napadati prostor i vrebati odbijance u kaznenom prostoru suparnika, što mu je jedna od specijalnosti.

- Imamo Mandžu i Perišića na bokovima, oni su visoki, jaki u skoku i duelu, širit će suparnika da bismo mi ostali dobili više prostora - nada se Eduardo, koji je još u onom prvom Bilićevom ciklusu pokazao kako nije samo ‘lisica 16-erca’ nego nogometaš koji može napraviti razliku i na sredini.

- Tehnika nam je jaka strana, volimo se dodavati, moj je posao u razvoju napada biti vrh trokuta kojima radimo višak i kratkim pasovima tražimo rupu u suparničkoj formaciji - dodatno objašnjava.

Našima će u petak trebati strpljivost, iako će publika očekivati rano vodstvo:

- Ne smijemo srljati u probijanju njihova bunkera. Pokušavat ćemo naći rupu, kroz prekid ili brzu akciju, ali psihološki se pripremamo i na to da će biti jako teško. Naravno, bilo bi najbolje što ranije povesti, kako žele navijači, bar 2-0 do poluvremena. No, najvažnije je da osvojimo ta tri boda, pa makar i sa 1-0 njihovim autogolom - naglašava Dudu.

Za razliku od Tbilisija, gdje nam je bio dobar i bod, samo što tada nismo tako razmišljali, u uzvratu Gruzijcima svi planovi ishodište imaju samo u pobjedi:

- I da igramo s Francuskom htjeli bismo i željeli pobjedu. Mi doista jedva čekamo da izađemo na teren, no za nas su najgore ovakve utakmice kada suparnika treba probijati. Optimisti smo jer ozračje u repki je odlično i svi se koncentriramo na to da razveselimo naše navijače - poručio je Eduardo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 12:14