UVODE LIMIT?

Dok furiju slave, Primera duguje 3,5 milijardi eura

Španjolski financijski analitičari, koji ne bježe od problema u ‘La ligi’, nadaju se da će trijumf reprezentacije biti melem na ranu domaćeg prvenstva te da će ga izvući iz marketinškog škripca

ZAGREB - I dok iscrpljeni navijači furije traže sredstva koja će im ublažiti mamurluk nakon nekoliko neprospavanih noći, a njihovi junaci su dobili dodatne slobodne dane prije priključivanja klupskim akcijama, u Španjolskoj se upalio alarm.

Barcelona uzela kredit

Uspjeh reprezentacije savrše-no je zakamuflirao probleme u domaćoj ligi koja se iznenada našla oči u oči s recesijom i čiji klubovi imaju velikih problema s likvidnošću. Zahvaljujući astronomskim i nerazmjernim trošenjima onih najvećih, poglavito Reala i Barcelone, Primera se našla u škripcu, a njezini glavonje kao da žele prebaciti odgovornost.

- Nemojte me sad pitati o tome. Ovdje želim razgovarati samo o našoj reprezentaciji. Kad se vratimo u domovinu, pozabavit ćemo se i tim problemima - poručio je Ángel María Villar, predsjednik Saveza, kad su ga novinari u španjolskom trening-kampu pitali što misli o gorućim problemima domaćeg prvenstva.

Profesor Jose Maria Gay sa sveučilišta u Barceloni uvjeren je da su razlozi potencijalnog financijskog kolapsa Primere identični onima koji su u jeseni 2008. doveli do globalne krize.

- Jednostavno je: klubovi troše više od svojih realnih mogućnosti i na račune igrača isplaćuju goleme iznose, oslanjajući se isključivo na kredite banaka. Umjesto profita, imamo samo gubitke i dugove - objasnio je Gay.

Tamni oblaci koji su se nadvili nad ligu teško će se razići sve dok Real i Barça vode bespoštednu bitku na tržištu i pritom ne biraju sredstva.

Novi predsjednik Barcelone, Sandro Rosell, prije nekoliko je dana otkrio da su Katalonci zbog otežane likvidnosti bili prisiljeni posuditi novih 150 milijuna eura kredita. Kada takav potez stigne iz kluba koji je prema prihodima drugi u svijetu (naravno, iza Reala), nije teško pretpostaviti da se trošilo bez uma i razuma.

- Što je najgore, takvo pretjerano trošenje precrtava se i na manje klubove - ustvrdio je Angel Barajas, profesor financijskog menadžmenta.

Tako se događa da “maleni” koji žele biti u koraku s Realom i Barçom, naposljetku završe čak i u stečaju. Primjer je Mallorca.

- Nerazumno trošenje na odštete i plaće igrača završava akumuliranjem dugova. Oni koji žele opstati, nemaju izbora, osim da prodaju imovinu ili promijene politiku - zaključio je Barajas.

Pohlepa na vrhuncu

Gdje je rješenje problema? Čelništvo lige već je predložilo uvođenje limita koji je, primjerice, u NBA ligi poznatiji kao “salary cap”. Tako godišnji iznos koji se troši na transfere i plaće ne bi smio premašiti 70 posto prihoda.

No, sve je to okretanje ražnja bez zeca jer se s odlukom moraju usuglasiti čelnici klubova. Tko će, naime, predsjedniku Reala, Florentinu Pérezu, reći kada i koliko on smije trošiti? Tko će mu, nakon što dovede Ronalda i Kakú, reći: stop, ovdje se podvlači crta?!

Manje klubove, osim velikog rezultatskog zaostatka, dodatno nervira gramzivost Reala i Barcelone, koji po sezoni razgrabe 300 milijuna eura za televizijska prava. Ovdje se, za razliku od većine europskih liga, o pravima pregovara individualno, a ne kolektivno. Pohlepa je do vrhunca stigla u svibnju kad je nekoliko bogatijih klubova predložilo osnivanje zasebne, elitne lige. “Liliputanci” su odmah zatražili intervenciju državnog tajnika za sport, ali ovaj je mirno priopćio da se ne želi miješati.

Ipak, neće moći dugo biti prekriženih ruku. Studije pokazuju da je ukupni dug Primere prije dvije sezone iznosio 3,5 milijardi eura, a uz Real i Barcelonu, samo je Numancia u toj sezoni ostvarila dobit od redovitog poslovanja. I, kojeg li slučaja, ispala u drugu ligu. Alarm će zvoniti sve glasnije.

BROJKE

94

milijuna eura bio je iznos rekordnog transfera Cristiana Ronalda iz Manchester Uniteda u Real Madrid

150

milijuna eura kredita Barcelona je posudila zbog nagomilanih dugova i otežane likvidnosti

366

milijuna eura iznosio je ukupni prihod Barcelone u sezoni 2008./2009.

401

milijun eura bio je ukupni prihod Real Madrida u sezoni 2008./2009.

600

milijuna eura vrijedi “kolač” televizijskih prava, od kojeg polovicu uzmu Real i Barcelona

1,7

milijardi eura iznosili su ukupni operativni troškovi španjolskih prvoligaša u sezoni 2008./2009.

3,5

milijardi eura približni je iznos duga koji je španjolske prvoligaše teretio u sezoni 2008./2009.

Dugovi ostalih liga (u veljači 2010.)

Engleska, Premiership

3,8 milijardi eura

Njemačka, 1. Bundesliga

650 milijuna eura

Italija, Serie A

530 milijuna eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:27