SPURSI U BANANI

Cico i Židak na White Hart Laneu: Taj Redknapp ima toliko pravih igrača. I ne zna što bi s njima...

Robbie Keane "vrišti" od srdžbe, Roman Pavljučenko se sprema na odlazak, Niko kuha u sebi, ali ni on ne želi gubiti vrijeme na klupi za rezerve
Tottenham Hotspur coach Harry Redknapp reacts during a Champions League, Group A, soccer match between Inter Milan and Tottenham at the San Siro stadium in Milan, Italy, Wednesday, Oct. 20, 2010. (AP Photo/Antonio Calanni)
 AP

Nedavno se ruski nogometni ‘legionar’ Roman Pavljučenko zaustavio pred novinarima i našalio se na vlastiti račun: ‘Želite li čuti najbolji vic? Danas igram od prve minute. Ha, ha, ha…’

Posljednjih tjedana slične viceve mogao bi pričati i Niko Kranjčar! Iako igra najbolji nogomet u karijeri, njegova pozicija na klupi Tottenhama je zacementirana i unatoč svim Redknappovim komplimentima, ne može isprati okus “gorkog vina” na vrhuncu karijere. I dok Luka Modrić nosi kapetansku traku “pijetlova”, Niko trune na klupi i jedino ga veseli čvrsta pozicija u reprezentaciji, te sjajni očevi rezultati sa Crnom Gorom. Ništa mu ne preostaje već čekati siječanj i prijelazni rok. Nekoga će gazda “Spursa” prodati, ili Niku ili Garetha Balea, velškog reprezentativca, koji je u vom času u najvećoj modi na Otoku. Samo Wayne Rooney zauzima veću medijsku pažnju od Balea.

Bale dobar i za Brazil

Šaku soli na Nikinu ranu bacio je i golman Heurelho Gomez, rezervni golman brazilske reprezentacije, koji je također zadivljen mogućnostima Garetha Balea:

“Bale je tako dobar da bi mogao igrati i u brazilskoj nacionalnoj momčadi. Jedini Europljanin za koga bi bilo mjesta…”

Slijede velike napetosti

Otočki mediji tretiraju poraz Tottenhama na “San Siru” (3-4) kao da se tamo ništa nije dogodilo, sve gledaju kroz prizmu tri gola Garetha Balea. Nakon njegovog showa na San Siru Harry Redknapp inzistira kod predsjednika da ga ne stavlja na tezgu ni za živu glavu, a u izjavi medijima podvlači: “Bale je najbolja stvar koja semože dogoditi jednom menadžeru!”

Sve bismo to mogli progutati da Gareth Bale ne igra na poziciji Nike Kranjčara, da nije član reprezentacije koja baš ništa ne znači u Europi, da nije u pitanju hrvatski igrač, koji je bio junak na dvije posljednje utakmice naše reprezentacije i da Bale nije u subotu igrao ispod svake kritike. Pred tim činjenicama će londonski mediji i Harry Redknapp zatvarati oči, ali ne i “pristrani” hrvatski novinar.

Utakmicu na White Hart Laneu gledao sam u društvu Cice Kranjčara. Za samo nekoliko minuta detektirao je igru Garetha Balea. Bez zajedljivosti:

- Izuzetno je brz i prodoran, ali - lako ga je krotiti. Istina je da je mlad i moćan, da su mu tri gola u Milanu podigla rejting, ali talentirani trener kao što je David Moyes, našao je formulu kako ga zaustaviti.

Opalio je Cico i po Harry Redknappu:

- Tottenham ima vrhunske igrače, ali nema - kreativnosti! Samo dinamiku! Za razliku od Arsenala ili Manchester Uniteda. Ako trener u svlačionici ima igrače poput Luke Modrića, Balea, Lennona, Van der Vaarta ili Nike Kranjčara, mora imati viziju - što činiti s njima. A Redknapp nema viziju i uskoro će imati vrlo napetu situaciju u svlačionici. Robbie Keane “vrišti” od srdžbe, Roman Pavljučenko se sprema na odlazak, Niko kuha u sebi, ali ni on ne želi gubiti vrijeme na klupi za rezerve. Čudan je taj Redknapp.

‘Treba biti strpljiv’

Može li netko objasniti zašto je Luku Modrića u Milanu vadio iz igre već u 8. minuti kada Modrić ima jaču motoriku i, naravno, kreativnost, nego ostatak njegove momčadi? Za razliku od Arsenala, koji igra najbolji nogomet u Engleskoj, Tottenham nema ni organizaciju, ni sustav ni kreativnost u igri. Nakon što je Tottenham odigrao mršavu nulu na White Hart Laneu (1-1) i izjednačio zahvaljujući početničkoj gluposti golmana Evertona Tima Howarda, Niko Kranjčar je bio vrlo potišten. Jedva je svratio u VIP ložu, tek da bi pozdravio oca, a na pitanje o vlastitoj nogometnoj budućnosti, samo je slegnuo ramenima.

“Treba biti strpljiv i čekati siječanj.” U mislima se već oprostio od White Hart Lanea i Harry Redknappa, kojemu, kada govori o Niki, bomboni ispadaju iz usta i nemoćno širi ruke. “Što mi je činiti kada je Gareth Bale najbolji na lijevoj strani na planeti!”

Čudna napetost

Baš smo naletjeli na dan kada i nije bio najbolji, kada je bez ikakve konkurencije najbolji bio Luka Modrić. Da, susreo sam i Vedrana Ćorluku. Oporavlja se od ozljede prepona i idućeg tjedna bi mogao početi s laganim treninzima. Zadržali smo se 30 sekundi u vrlo živom razgovoru. Čudna je ta napetost između hrvatskih reprezentativaca i hrvatskih novinara. Čak i između onih, koji, poput mene, rijetko pišu o reprezentaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:49