GLAS IZ HNS-a

Brleković: Biliću, primi se posla i ne budi pun sebe

'Očekujem od Bilića da bude ponovo onaj stari s početka mandata. Vrijedan, marljiv, kooperativan, a ne pun sebe, ne da snima reklame za strane kompanije', kaže član IO-a.

Ivan Brleković prvi je dopredsjednik HNS-a. U petak će na sjednici Izvršnog odbora dati glas za još jedan mandat Slavenu Biliću. Međutim, on očekuje raspravu, a ne unisono klimanje glavama:

- Razočaran sam komentarima u kojima se članove IO naziva diletantima. Velika većini ljudi u njemu igrala je nogomet i dobro ga poznaju. Mi nismo niti stoka sitnog zuba niti pačići mali da ćemo dizati ruke kako se kome prohtije. Slaven Bilić ima argumente za ostanak, no treba jasno istaknuti da je ostvario golem neuspjeh - ističe Brleković.

Cilj nije ostvaren?

- Prije Eura kazali smo da je IO izuzetno zadovoljan plasmanom na EP i igrama u kvalifikacijama, kao i raspoloženjem nacije. Time je ispunjen cilj jer za Hrvatsku su od ključnog značenja sudjelovanja na velikim natjecanjima. Nismo tražili posebno visok plasman na Euru. Rekli smo da Bilić ima samo dvije zadaće, da ne razočara igrom te stvori momčad za sljedeće kvalifikacije jer IO kao imperativ nameće plasman na SP. Taj cilj nije ostvaren.

Zašto? Gdje su uzroci?

- Igra nam je bila u većini utakmica blijeda, neprepoznatljiva. Englezi su nas dvaput ispljuskali i ponizili do bola i to zbog naše umišljenosti i potpuno pogrešne taktike. Ukrajinu smo objektivno morali svladati, a čak smo ozbiljno visjeli s Bjelorusijom.

Zbog čega ste onda i dalje uz Bilića, kad imate toliko kritika?

- Stoga jer ima dva opravdanja, to su česte ozljede ključnih igrača i vrlo nesretan i nespretan raspored utakmica u skupini. No, prije svega zato jer je mlad i stručan trener, jer se ipak pokajao i priznao pogrešku što u Hrvatskoj nije običaj. Igrači su uz njega, a ima i nesumnjivu podršku javnosti.

Potom je Brleković naglasio:

- Očekujem od Bilića da bude ponovo onaj stari s početka mandata. Vrijedan, marljiv, radišan, kooperativan, a ne pun sebe, ne da snima reklame za strane kompanije i leži na njima pokraj svake ceste. Da se ne bavi rockom, tamburanjem ili ne znam čime, nego da je 24 sata posvećen poslu za koji je, za hrvatske prilike, jako dobro plaćen. Na ovakav način dalje više neće ići, očekujemo maksimalnu mobilizacija te da tu Bilić krene od sebe. Isto tako, da sam ja na njegovom mjestu na sjednici IO kazao bih 'Mea culpa, mea maxima culpa’.

Napominje kako politika u cijeloj priči nema baš nikakvu ulogu, te iznosi vlastitu incijativu:

- Predložit ću da se ojača Stručna komisija, koja se uopće nije sastala, ne znam iz kojeg razloga. Založit ću se da u njoj budu Ćiro, Ivić, Barić, te Boban, Šuker, Štimac, Zajec... Ona bi trebala analizirati rad izbornika. Već nakon 2-3 utakmice morao bi joj podnijeti izvješće, da se otvori rasprava, da mu mogu pomoći savjetom. Dakle, ne da preuzmu ulogu stožera, nego da ga savjetuju.

Još jedan neodlazak u završnicu mogao bi imati nesagledive posljedice, što Brleković ističe na kraju:

- Želim Biliću i suradnicima svaku sreću jer u protivnom dogodio bi se krah i dugoročni slom hrvatskog nogometa. Niti jedan izbornik nije imao potporu IO kao Bilić. Sve smo mu omogućili. Od licitacije s ugovorom, preko priprema, brojnog stožera, skauta.… Nitko mu nije postavio pitanje zašto je iznenada u nacionalnu momčad pozivao igrače koji to kvalitetom ne zaslužuju…. I dalje smo uz njega, vjerojatno će i ugovor biti pod istim financijskim uvjetima, premda osobno smatram da ta primanja treba staviti pod reviziju. Po meni fiksna bi plaća morala biti manja, a veći bonusi za rezultate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:34