DINAMOVA MLADOST

Bolje Lokomotiva, nego ‘modra’ klupa

Dinamova mladost živi svoje snove skupljajući seniorske minute u Međugorju
Medjugorje, 190110.Pripreme NK Dinamo u Medjugorju.Trening Dinama.Na fotografiji: Ante Tomic, Robert Kovac.Foto: Branimir Boban / CROPIX
 Branimir Boban / CROPIX

MEĐUGORJE - Prije nepunih godinu dana Badelju i Barbariću na pripremama u Turskoj bila je namijenjena uloga “nosača”. Kada bi ih Vlak iscijedio na treninzima, dvojac je vrijedno prionuo skupljanju rekvizita. Red se zna, najmlađi uvijek rade “prljavi posao”. Samo 12 mjeseci kasnije Badelj je standardni član prve momčadi, a Barbarić je na pravome putu da to postane. Njihove uloge iz turske epizode preuzeli su ovih dana Filip Mihaljević, Marijo Šitum i Frane Mlinar. Golobradi mladići nižu svoje prve kilometre u seniorskom pogonu. Sva trojica su 92. godište i kategorizirani su kao velike maksimirske nade.

- Živimo svoj san - preuzeo je ulogu glasnogovornika Mlinar i otkrio zajednički stav trojca prema onome što ovih dana proživljavaju u Međugorju. Trener Jurčić nimalo ih ne štedi. Rade sve vježbe kao i starosjedioci u momčadi. Načinom na koji su primljeni u momčad i više su nego zadovoljni.

- Trener puno priča s nama i usmjerava nas. Najvažnije je to što nas je od samog početka lišio straha - otkrio je Šitum, rođeni Zagrepčanin iz Gornjeg Vrapča. Mihaljević je iz Španskog, a Mlinar je stanovnik Kvatrića. Trojac je najbolji primjer sustavnog rada u mlađim kategorijama koji Dinamo preferira unatrag nekoliko sezona. Naime, dok je Mlinar stanovnik Maksimira od 10. godine, Mihaljević i Šitum tamo su stigli prije godinu dana. Zapazili su ih skauti Dinama i doveli u omladinsku školu.

Iako pokazuju izvanserijski talent, trebat će se puno stvari poklopiti da ovoga proljeća upišu prve seniorske minute u HNL-u. Prema planu, oni se nakon priprema vraćaju u juniore, a Jurčić će ih koristiti prema potrebi. Takav scenarij im, prema njihovim riječima, i ne pada teško.

- Takav je dogovor. Ne zanosimo se. Idemo mi ‘uzeti’ juniorsko prvenstvo - “skroman” je Šitum koji neće imati dvojbe kada je u pitanju “kaljenje” u Lokomotivi.

- Znamo da je to prirodan put i najvažnije nam je da igramo. Radije ću odraditi dvije sezone u Lokomotivi nego sjediti na klupi u Dinamu.

U prilagodbi im pomažu oni “nešto” stariji.

- Drže nas kao malo vode na dlanu - reći će Mihaljević koji vuče nadimak Pippo. Od suigrača divi se liku i djelu Marija Mandžukića. Šitum preferira Sammira, dok je Mlinar našao uzor u karijeri Milana Badelja. Eh, što ti je sudbina, prije godinu dana je nosio torbe, a danas je uzor nasljednicima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 00:44