UTRKA ZA ČETVRTFINALE

Perasović: Jedini smo koji ne ovisimo samo o sebi

Cibonin trener ključem uspjeha smatra sprečavanje domaćina da se razmaše i uđe u seriju laganih koševa
Zagreb, 180210.Dvorana Trnsko, kosarka, polufinale kosarkaskog Kupa Kresimir Cosic, susret ekipa KK Zadar i KK Cibona.Na slici: Marko Tomas 33, Damir Rancic 4.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

ZAGREB - Četrdeset minuta (ili koja više u slučaju produžetka) što će ih Cibonini igrači odigrati protiv Caja Laborala u Vitoriji mogu postati najvažnije minute u dosadašnjem dijelu sezone. Rezultati su se tako poklopili da je Cibona sa samo jednom pobjedom do posljednjeg kola ostala u utrci za četvrtfinale.

- Jedini smo koji ne ovisimo samo o sebi - istaknut će Cibonin trener Velimir Perasović iako to zapravo nije teoretski točno jer ni Španjolcima samo pobjeda ne jamči prolaz.

Naime, Caja Laboral i Himki moraju tražiti pobjedu sa što većom razlikom. Ako se nađu u egalu, odlučivat će koš-razlika. Može li Cibona iskoristiti tu psihozu kojoj će biti izloženi konkurenti?

- Ako odigramo čvrsto, pametno i hrabro, ako ih natjeramo na teške šuteve za tricu i ne dopustimo ofenzivni skok, onda bi im mogle ruke zadrhtati. Ne smijemo im dopustiti da igraju raspjevano. Moramo usporiti i kontrolirati ritam, natjerati ih da im svaki ishitreni šut bude uteg - otkrio je Perasović ključne pretpostavke za pobjedu. Veliki udarac Ciboninim ambicijama su ozljede Bojana Bogdanovića i Marka Tomasa.

- Bojan će nam nedostajati i za njega će drugi morati povući. Udrih i Troha će više igrati. Bez Tomasa bi nam rotacija bila minimalna. Marko će biti dva dana bez treninga i vidjet ćemo na dan utakmice u kakvom će biti stanju. Očekujem da će biti u stanju pomoći nam.

Vitoria je niz godina bila drugi dom Velimira Perasovića. Bio je igrač i trener, najbolje zna što znači igrati pred navijačima u Vitoriji.

- U Euroligi su izgubili neke utakmice, ali u ACB ligi već dvije godine ne znaju za poraz. Ključna je kvaliteta momčadi, ali i 10.000 ljudi koji su uvijek pozitivni, bez obzira na rezultat. Nikad se nisu okrenuli protiv svoje momčadi.

Zvali su Perasa i španjolski mediji.

- Pokušao sam ih uspavati koliko je to moguće, ali pušu oni i na hladno. Neće nas podcijeniti. Ipak, nadam se da ćemo dobiti šansu budemo li odigrali kako treba - rekao je Perasović.

Cibonina skupina najzapletenija

Uoči posljednjeg kola Top 16 znano je šest od osam momčadi koje će nastaviti natjecanje u Euroligi. Poznat je jedan četvrtfinalni par (Olympiacos - Prokom), a ostale su tri nepoznanice:

1) CSKA čeka rasplet u trokutu Cibona - Caja Laboral - Himki:

- Cibona ide dalje uz pobjedu u Vitoriji i poraz Himkija od Olympiacosa,

- Caja Laboral ide dalje pobjedom nad Cibonom i porazom Himkija,

- Himki ide dalje pobjedom nad Olympiacosom i porazom Caja Laborala,

- u slučaju pobjeda Caja Laborala i Himkija odlučivat će ukupna koš-razlika: Španjolci uoči zadnjeg kola imaju -18, a Rusi -24;

2) pobjednik madridskog sraza Reala i Maccabija bit će prvi u skupini F i čekati Partizan ili Maroussi, dok će poraženi igrati u četvrtfinalu protiv Barcelone;

3) pobijedi li Panathinaikos Maroussi, gurnut će Partizan u četvrtfinale, bez obzira na ishod gostovanja Vujoševićeve momčadi u Barceloni; u suprotnom Beograđani trebaju pobjedu za prolaz. (gg)

Euroliga, skupina H

Parovi 6. kola:

Caja Laboral - Cibona 19.15

Himki - Olympiacos 19.15

1. Olympiakos 5 5 0 +45 10

2. Caja Laboral 5 2 3 -18 7

3. Himki 5 2 3 -24 7

4. Cibona 5 1 4 -3 6

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:36