PRKAČIN ZA SLAVLJE

Cibona najbolja momčad Hrvatske

U neizvjesnoj završnici 'vukovi' su bili smireniji i sretniji od Zadrana te su slavili 71-69. Cibona je pobjedom u Višnjiku sa 3-1 osvojila 15. naslov najbolje momčadi Lijepe naše

ZADAR - Cibona je postala novi prvak Hrvatske jer se u drugom dijelu utakmice, nakon uvjerljivog vodstva Zadra, zahvaljujući nekim čudnim potezima Zmagoslava Sagadina, uspjela vratiti u utakmicu.

Kad je pak bilo “stani-pani”, ključeve odluke u ruke dobio je Vladimer Boisa, koji je prije toga, istina, imao uspješnu seriju, ali je u odlučujućim trenucima valjao “baline”. Istodobno, Damir Rančić, jedan od najboljih zadarskih šutera u finalnoj seriji, grijao je klupu. Puno je ljutnje bilo i na Roka Stipčevića, kojem se najviše zamjerilo “carinjenje” lopte, pa ga za dobar dojam nisu izvukli ni završni poeni. “Ples vukova” nakon pobjedničkog koša Nikše Prkačina u Domu Krešimira Ćosića protekao je i uz pokoji predmet na parketu.

Inače, Zadar se na otvaranju utakmice odlučio za igru po dubini, što su dobro rješavali Hrvoje Perić i Tomislav Ružić, ali nije bilo prevelikog rezultatskog odmaka. Kad je Cibona postavila zonsku obranu odmah je primila tri trice koje su sijevnule iz ruku Todora Gečevskog, Roka Stipčevića i Perića. Istodobno, ostavili su Alana Andersona na svega dva poena, ili bolje kazati kako mu Perić nije dao disati, međutim, brzo se nakupio osobnih pa je u drugoj četvrtini više vremena morao provesti na klupi. Na uvodnu tricu Gečevskog brzo je odgovorila Cibona, pogodili su tri zaredom, dva puta Anderson jednom Robert Troha. Počeli su “vukovi” hvatati priključak (28-20), ali u Višnjiku se ukazao Marko Car, koji je ispalio dvije trice kao od šale, a jednu je dodao Damir Rančić (37.21).

Gosti su nakon odmora ozbiljno zaprijetili, malo izvana, nešto sa slobodnih bacanja i razlika se brzo spustila. Utihnule su na trenutak i tribine jer je Cibona napravila 12-2 i izjednačila omjer. Zanimljivo, do tog su trenutka jedino Ružić i Vladimer Boisa ubacivali, ostali su bili - čista nula. Tako je bilo do trice Stipčevića koja je Zadranima donijela 54-50 za ulazak u posljednju dionicu, međutim, Cibona je poenima Lukše Andrića i Davora Kusa preuzela vodstvo 55-54. Zebnja u Višnjiku je počela...

Mir su na trenutak osigurale trice Gečevskog i Rančića. Onda je počeo Cibonin ples u izvedbi Andersona i Kusa, koji je tricom donio prednost 67-64. Neizvjesnost je donio Stipčević na isti način. Potom je Anderson realizirao dva bacanja, a učinio je to i Stipčević. Svega tri sekunde do kraja iz odbijanca pogodio je Nikša Prkačin i tako Ciboni vratio trofej prvaka Hrvatske. Pobjednički pehar “cibosima” uručio je Josip Stojanović, član UO HKS-a, a zlatna odličja uručio je Željko Drakšić, tajnik.

Velimir Perasović, trener Cibone:



Osvojili smo naslov prvaka Hrvatske protiv prave, tvrde, odlične momčadi. Drugo poluvrijeme nam je otvorilo put prema pobjedi, dok je prvo proteklo u potpunoj dominaciji Zadra. Bili smo jači na psihološkoj razini kad se utakmica lomila i kad su se ruke tresle. U tom dijelu smo dobili utakmicu. Pobjedniči koš je proizvod htijenja, ma doslovce smo je ugurali u obruč.

Zmagoslav Sagadin, trener Zadra:

Čestitam Ciboni na pobjedi i osvojenom naslovu. I danas su pokazali da su dobra ekipa i da se ne predaju. I protiv jačih momčadi od Zadra imali su zaostatak od 10-15 koševa pa su se znali vratiti u utakmicu. Mi smo odigrali briljantno prvo poluvrijeme u svim fazama igre. A kasnije je teško bilo braniti stečeno. Znao sam da će se utakmica lomiti u neizvjesnoj završnici, a njih je ovaj put poslužila sreća. Sreća prati hrabre, a oni su bili hrabri. Nemam što zamjeriti mojim igračima, ni za ovu utakmicu, ni za četiri zajednička mjeseca; oni su ostavili srce na parketu i pružili maksimum. Dogodine bi slika mogla biti obrnuta.

• Izostala je prava reakcija s klupe u trećoj četvrtini kad je Cibona dostigla prednost?

Poslije bitke bi mnogi napravili mnogo drukčije - kratko je komentirao Sagadin.

Marko Car, Zadar:

- Dobro smo otvorili utakmicu, išlo nam je sve kako je trebalo, no kasnije smo stali, stao nam je i šut pa na kraju mogu reći samo da je Cibona zasluženo pobijedila. (Dražen Žura/EPEHA)

Prvenstvo Hrvatske



Zadar - Cibona 69-71 (19-8, 20-17, 15-25, 15-21)

Suci: Muhvić( Karlovac), Dožai ( Zagreb) i Radović( Dubrovnik).

ZADAR: Rančić (8), Perić( 10), Stipčević(11), Marčinković , Johnson(2, Prostran, Gečevski(13), Ružić(8), Popović , Macura, Car (6) , Boisa(11).

CIBONA: Homan(6), Kus(16), Prkačin(3), Troha(3), Andrić(10), Calloway, Zubčić, Princ(2), Rozić(7), Anderson(24).

Cibona je slavila sa 3-1 u pobjedama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:46