RED CARPET TRENUTAK

ZVIJEZDA 'ZVIZDANA' NIVES IVANKOVIĆ ‘Na crvenom tepihu u Cannesu zasjat će i haljine moje prijateljice Matije’

Poznata kreatorica Matija Vuica pomogla je Nives Ivanković u izboru haljina koje će nositi na festivalskom red carpetu, kojim će glumica prošetati zahvaljujući ulozi u Matanićevu ‘Zvizdanu’
 Davor Pongračić/CROPIX

Nisam nikada ni sanjala o tome da ću ja jednoga dana prošetati crvenim tepihom u Cannesu, a kamoli pomislila da će mi se to jednoga dana uistinu i dogoditi. Iako će to sada možda zvučati pretenciozno, meni se pravi ‘redkarpetovski trenutak’ dogodio na zadnjoj klapi filma u Đevrskama.

Za mene je kreiranje lika, odnosno sam proces stvaranja najljepši, najteži i najfascinantniji dio. Na toj zadnjoj klapi svi smo osjećali da se dogodila ‘čarolija’, da imamo dobar film. Taj val adrenalina je bio najjači. Ovo što sad u Cannesu slijedi kruna je svega, ali osjećam potpuno drugu vrst uzbuđenja. Vidjeti sve to tamo uživo, biti dio toga, uživati... Sjajno! Znate, ima u Dalmaciji jedna izreka koja glasi: ‘E, sad, brigo moja, priđi na drugoga’.

Mirno na tepihu

Ravnam se po tome, pa je sada tu moja draga prijateljica Matija Vujica koja je svojim kreacijama već blistala na svjetskim crvenim tepisima, kao i tim Derma care (predstavnik svjetskih brendova Dermalogica i Jane Iredale) za make up, te Marko Grubnić. Oni će se pobrinuti da se u danom trenutku osjećam dijelom tog svjetskog glamura u Cannesu. Ja sad jedino moram pripaziti da se ne spotaknem na crvenom tepihu. To mi je jedina briga - kaže Nives Ivanković dok u društvu Matije Vuice, u Matijinu salonu u strogom centru Zagreba, bira svečanu večernju haljinu za Cannes, gdje će 17. svibnja u službenoj konkurenciji biti prikazan “Zvizdan” redatelja Dalibora Matanića. U filmu u kojem su isprepletene tri ljubavne priče Nives igra majku glavne protagonistice, pravoslavku iz Dalmatinske zagore, izmučenu osobnom dramom i egzistencijalnim problemima u vrtlogu povijesnih zbivanja kojoj iz njenog malog svijeta ispunjenog žrtvama i odricanjem ratna zbivanja odnose i ono malo sigurnosti i sreće koju je imala i mogla pružiti svojoj djeci...

- Nives ima vrlo zahvalnu liniju. Kada mi je rekla da sa ‘Zvizdanom’ ide u Cannes i da bi tamo rado nosila moju haljinu, obje smo u prvi trenutak odmah pomislile na jednu zelenkastu opravu koju je baš neki dan vidjela u mom dućanu. No, ja sam je onda nakon dva sata nazvala i rekla joj da to ne dolazi u obzir. Za odlazak u Cannes za Nives sam odlučila napraviti sasvim novu haljinu, koja će joj podariti novu, pozitivnu energiju - kaže Matija Vuica, koja je odlučila Nives odjenuti u čipku i pastelne boje.

Na Azurnoj obali

- Nježno zelena i plava idealno se stapaju s njenom kosom boje meda. Naravno, dobro joj pristaje i crna boja, ali od nje smo odustale, jer želimo da Nives zablista u proljetnim nijansama. Plava haljina koju smo naposljetku odabrale istaknut će sve njezine prednosti: dugačak vrat, lijepi dekolte i struk. Haljina je rađena od tri vrste plave čipke, u sirena kroju se spušta do poda. Zanimljivo je da je Nives prije mnogo godina na jednoj od mojih prvih revija također nosila plavu haljinu, a nadam se da će ova plava oprava donijeti mnogo sreće i njoj i ‘Zvizdanu’ - kaže Matija, još jednom čestitajući prijateljici na dobro odrađenom poslu.

- Ovih dana svi nam čestitaju. Ja sam ponosna što sam jedan od kotačića u Matanićevoj uisitnu posebnoj filmskoj priči, koju su prepoznali najeminentniji i najmeritorniji ljudi iz vrha svjetske kinematografije. Jer, ući u službenu konkurenciju i biti uvršten među samo 18 filmova (u službenoj selekciji u programu nazvanom ‘Izvjestan pogled’ bilo je kandidirano više od 1500 filmova iz cijelog svijeta), svjedoči što i koliko to znači u prvom redu za hrvatsku kinematografiju, a pogotovo za sve nas koji smo bili dijelom tog projekta - zadovoljno kaže Nives, koja će najvjerojatnije spojiti ugodno s korisnim i u privatnom aranžmanu nakon Cannesa produljiti svoj boravak na Azurnoj obali.

Hrvatsku party

- Nisam još to u potpunosti isplanirala, jer sam previše uzbuđena za planiranje. Kad je riječ o samom boravku na filmskom festivalu, uz dolazak na hrvatski party koji će se održati u nedjelju, na dan projekcije ‘Zvizdana’, jako bih voljela pogledati novi film Brillantea Mendoze, filipinskog redatelja, kojeg nazivaju De Sicom trećeg svijeta.

Ima još toga, naravno, ali planirat ću tek na mjestu zbivanja s obzirom na raspoloženje, osjećaj i prilike u kojima se budem nalazila.

Rani dani

A nakon završetka Cannesa razmišljam o tome da odmah krenem na svoj davno planirani odmor. Kako nisam nikada do sada bila na Azurnoj obali, možda malo i produljim boravak u privatnom aranžmanu, te ispunim svoju davnu želju da vidim Monaco, Nicu, Monte Carlo... - kaže Nives koja se malo zamislila kad smo je pitali je li odlazak u Cannes najljepši trenutak u njenoj dvadeset i dvije godine dugačkoj karijeri.

- U dvadeset i dvije godine mog profesionalnog rada bilo je puno i lijepih, ali i teških trenutaka. Možda mi je najteže bilo na početku kad sam došla u HNK Split. Kako sam završila Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, redatelji u Hrvatskoj me zapravo nisu poznavali jer nisu ni mogli pratiti moj razvoj kao studentice.

Iako sam bila stipendistica HNK u Splitu, imala sam vrlo trnovit put da dokažem što mogu i umijem. Logično je da na Akademiji zajedno stasaju klase redatelja i glumaca i da ih vode profesori koji su već velika redateljska imena na hrvatskoj kazališnoj sceni.

Vrhunci života

Imala sam težak put, ali dragi Bog, moja obitelj, ljubav prema ovom poslu i znanje koje mi je dala moja sarajevska Akademija nisu mi dali da pokleknem. Rezultiralo je sve to lijepim ulogama u teatru, na televiziji i filmu. Na kraju svega toga sada je došao i Cannes. Biti sudionicom povijesnog uspjeha hrvatske filmske umjetnosti i ove nezaboravne suradnje s Daliborom Matanićem za mene je predivno. I nadam se da će mi ovaj odlazak u Cannes ostati u pamćenju kao jedan od najljepših trenutaka u mojoj karijeri - kaže Nives.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 18:04