NIVES IVANKOVIĆ U FILMU NAGRAĐIVANOG REDATELJA

'Ja sam poput Salme Hayek, snimila sam film bez znanja ijedne riječi talijanskog jezika'

Premda ne zna talijanski jezik, Nives Ivanković ostvarila je sjajnu ulogu u ‘Babylon Sisters’, novom filmu višestruko nagrađivanog talijanskog redatelja Gigija Roccatija.

U filmu, koji subvencioniraju talijansko Ministarstvo kulture i Udruga glumaca Italije, komedija se isprepleće s dramatskim realizmom, a priča o četiri imigrantske obitelji koje žive u Trstu pod prijetnjom iseljenja. Nives igra Marinku, grubu ženu izubijanu životom, koja zarađuje njegujući starije ljude po Italiji.

Nije vjerovala u ponudu

- Uloga mi je bila velik izazov, drago mi je što sam je uspjela ostvariti, tim više što je malo nedostajalo da do nje niti ne dođe - priča Nives koja je ljetos, nakon što ju je kontaktirao producent filma Danijel Pek, prvo pomislila da se netko s njom šali.- Znala sam točno i tko: Dalibor Matanić! On je sklon zafrkanciji pa sam pomislila da je nekoga nagovorio da mi ponudi veliku ulogu u stranom filmu na jeziku koji ne govorim. Stoga sam tijekom prvog razgovora s Pekom bila jako rezervirana jer sam bila sigurna da se radi o nekoj Matanićevoj skrivenoj kameri. Čovjek je, međutim, zvao i drugi put, a kada mi je poslao scenarij, kontakte producenata i redatelja te termine snimanja, shvatila sam da nije riječ o šali - priča sjajna splitska glumica pred kojom su se tada našle nove dvojbe.

Snimala u Trstu

- Uloga Marinke odmah me zaintrigirala, ali kako istodobno spremam ulogu u predstavi ‘Kašeta brokava’ Nenni Delmestre, čija je premijera 27. studenoga u splitskom HNK, pitala sam se hoću li sve to stići, pogotovo s obzirom na to da ne znam talijanski jezik. A onda sam se sjetila Salme Hayek koja je svojedobno priznala da je prve filmove na engleskom snimala kada nije znala ni kako se na tom jeziku kaže kokoš pa sam pomislila: ‘Ako može Salma, mogu i ja’ - priča Nives koja je s ostalim protagonistima film snimala četiri tjedna u Trstu.

‘Babylon Sisters’ priča storiju smještenu u staroj kući u blizini tršćanske luke u kojoj žive četiri obitelji imigranata pod prijetnjom iseljenja: Indijci, Kinezi, Hrvati, Turci i jedan Talijan, profesor Leone, zlovoljni rasist, odlučan da ne napusti svoje obitavalište, ali i pun mržnje prema svima, osobito prema sustanarima.

No, žene su one koje spašavaju sudbinu svojih obitelji tako što u četvrti Ponziana otvaraju plesnu školu.

‘Babylon Sisters’ bavi se nepravdom koju trpe ljudi s neizvjesnim sudbinama, koji su frustrirani nemoći da iskažu svoje sposobnosti, ali se oslanjaju na solidarnost i suradnju, pri čemu se otkriva bogatstvo njihovih međusobnih različitosti.

Velika pomoć prijatelja

Osim Nives, u filmu igraju glazbenik Peppe Voltarelli u ulozi Turčina Besima, Lucia Mascino tumači aktivisticu Lauru koja ženama pruža pravnu pomoć, Lorenzo Aquaviva je beskrupulozni vlasnik zgrade...

- Na snimanju sam se, kao što se kaže, sporazumijevala i rukama i nogama, a što se talijanskog tiče, kako to već biva, prvo sam naučila psovke. Moja Marinka ima jako puno teksta, a u realizaciji ove slojevite uloge na meni nepoznatom jeziku puno su mi pomogle producentica Ines Vasiljević, Splićanka koja godinama živi u Rimu, te kostimografkinja Duška Nežić Dražić iz Dubrovnika - kaže Nives koja je nakon povratka u Split upisala školu talijanskog jezika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 03:08