DETALJI POSJETA

U HRVATSKU STIŽE KRALJEVSKA OBITELJ Oprez! Nemojte grliti princa Charlesa ako i kada ga vidite, u pratnji će imati 10-ak čuvara

U godinu dana princ Charles i njegova supruga na 17 službenih putovanja potrošili su oko 23,5 milijuna funti
 Getty

Što se više bliži posjet princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla Hrvatskoj, sve je veća pompa i interes oko svakog detalja njihova kratkog, ali vrlo sadržajnog boravka, ali i različitih pikanterija vezanih uz oca omiljenih svjetskih prinčeva Williama i Harryja. Iako se u medijima najčešće govori o svakom koraku planetarno popularnog kraljevskog para Kate i Williama, ili pak nestašnog Harryja, od čitave kraljevske obitelji upravo princ Charles najviše putuje, a samim time je i, uvjetno rečeno, najrastrošniji član britanske kraljevske obitelji iako svako njegovo putovanje ima službenu pozadinu. Dosta službenih putovanja kraljevskog para plaćaju upravo zemlje koje posjećuju, no veliki je broj i onih koje financiraju sami.

Dostupan i privatni avion

Primjerice, u godinu dana princ Charles i njegova supruga su na 17 službenih putovanja potrošili više od 23,5 milijuna funti, a samo tjedan proveden u Srednjoj Americi stajao je gotovo devet milijuna kuna. A iako se ne moraju brinuti oko stajanja u redovima na aerodromima, predavanja prtljage i kašnjenja aviona, i kraljevska obitelj također putuje komercijalnim letovima jer i njihov je budžet, iako poveći, ipak ograničen. Primjerice, Kate i William često izbjegavaju letjeti privatnim kraljevskim avionom i putuju redovnim linijama, doduše prvim razredom. Iznimka je Kraljica Elizabeta II. koja koristi samo kraljevski avion. Ako se odluče za komercijalne linije, onda je to isključivo British Airways, kao podrška vlastitoj domovini. A i roditelji Kate Middleton bili su nekad zaposlenici te zrakoplovne kompanije. Bez obzira na odabir prijevoznika, s kraljevskom obitelji uvijek putuje vrhunski tim za osiguranje koji čini desetak najobučenijih stručnjaka. A tu je i službeni fotograf, najčešće 75-godišnji Andrew Edwards, veteran s odlikovanjem Britanskog Carstva za izniman doprinos novinarstvu.

U pratnji telefonista

Kraljevska prtljaga također je posebno označena. Princ William na svojoj ima ušiveno “W” i krunu. Prema protokolu, dvoje prijestolonasljednika nikad ne bi smjeli letjeti istim letom kako bi se zaštitio nasljedni red. Ipak, princ William dvaput je prekršio to pravilo kad je na put sa sobom poveo i sina, princa Georgea. Ipak, u posljednje vrijeme malenog princa čuvaju dadilja i baka Carole Middleton. Zanimljivo je da čak i kraljevska obitelj ima putovnice, iako puno brže prođu kroz čitav proces prije ukrcavanja. Kraljica Elizabeta jedini je kraljevski član kojem putovnica ne treba, no prilikom napuštanja zemlje ipak se nadležnim službama treba identificirati punim imenom, godinama, adresom, nacionalnošću, spolom i mjestom rođenja. Za princa Charlesa poznato je pak kako uvijek na putovanja sa sobom nosi opremu za golf, ne koristi mobitel nego putuje s telefonistom, a nikamo ne ide ni bez čačkalice koju su samo za njega izradili od posrebrene dikobrazove bodlje. Omiljeni čaj mu je Earl Grey koji pije s medom, a omiljeno jelo velška voćna torta. Unatoč brojnim putovanjima, nikad nije uzeo slobodni dan. A na putu će vjerojatno slušati svog omiljenog glazbenika Leonarda Cohena.

Bez pretjerane srdačnosti

Udobna odjeća poput traperica nije luksuz u kojem kraljevski parovi uživaju tijekom putovanja. Pri izlasku iz aviona moraju biti potpuno sređeni pa je to za žene najčešće dvodijelni kostim s potpisom ili duga haljina te za muškarce odijelo. A kako postoji poseban protokol za putovanja, tako postoji i službeni protokol i kod primanja i druženja s pripadnicima britanske kraljevske obitelj. Tako će prilikom službene dobrodošlice koju će princu od Walesa i vojvotkinji od Cornwalla izraziti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Tihomir Orešković trebati suzdržati pretjeranu srdačnost jer se kraljevsku obitelj ne smije dodirivati, osim prilikom rukovanja, i to ako pripadnik kraljevske obitelji prvi pruži ruku. Michelle Obama je, primjerice, itekako prekršila protokol kada je, doduše blago, zagrlila kraljicu Elizabetu II., kao i košarkaš LeBron James koji je prilikom fotografiranja s princom Williamom i Kate Middleton stavio ruku na rame vojvotkinje od Cambridgea.

Bez ruke na leđima

Čak se i prijateljska ruka na leđima smatra neprikladnom. A to su samo neki od primjera. Kodeks ponašanja koji nalaže monarhija u slučaju susreta s pripadnicima kraljevske obitelji nije previše krut i nema strogih obveza, ali tradicionalno muškarci pognu glavu, odnosno kimnu vratom, a žene se blago spuste u koljenima. No, rukovanje je u današnje vrijeme ipak najprimjerenije. Na predstavljanju kraljici najpravilnije je osloviti je s “Your Majesty” (Vaše Veličanstvo, op.a.), a u daljnjem razgovoru s “Ma’am”. Ostale pripadnike kraljevske obitelji prvotno se oslovi s “Your Royal Highness” (Vaše Kraljevsko Visočanstvo, op.a.), a kasnije sa “Sir” ili “Ma’am”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:50