EKSKLUZIVNO

STIŽE KRALJEVSKA OBITELJ Princ Charles: Hrvati, veselim se povratku u vašu domovinu. Zadnji put sam bio kad je još Tito bio tamo!

‘Posljednji sam put bio kod vas davno, još 1978. godine. Tito je još bio tamo!’ prisjetio se princ Charles, kojega je maršal tada u svojoj vili ponudio kubanskom cigarom. Princ Charles mu je odgovorio: ‘Ne, hvala, prestao sam pušiti s devet godina’
 Arthur Edwards

Početkom tjedna u zahodu kazališta London Palladium Shannon David je umivala lice. Oprezno, da ne razmaže šminku, a opet odlučno da ukloni tragove crvenila i suza. Nekoliko minuta prije ova mlada djevojka stajala je na pozornici s princom Charlesom, u užem krugu nominiranih za nagradu njegove humanitarne organizacije Prince’s Trust.

“Ne mogu vjerovati da se ovo događa. Pružio mi je ruku! Kada mi se obratio, mislila sam da ću pasti u nesvijest. Ovo je najbolji dan u mojem životu”, rekla mi je Shannon prije nego što se pridružila zabavi. Među uzvanicima sastavljenim od zvijezda iz svijeta show businessa, sportaša i poslovnih ljudi, prinčeve štićenike lako je prepoznati po skromnoj odjeći i nevjerici u očima što su upravo oni zvijezde ovog gala primanja. Već u prva dva desetljeća života proživjeli su bijedu, ugnjetavanje, depresiju, bezizlaznost, ovisnost, bolest, usamljenost i poput Sharon, klizačice na ledu koju je ozljeda odvela u alkoholizam i ovisnost o tabletama, iz svojih noćnih mora izašli kao pobjednici. Sada pijuckaju pjenušac, u društvu svojih omiljenih zvijezda, s prinčevim peharom u rukama. Ovo je njihov dan.

Godišnja dodjela nagrada jedne od najpoznatijih humanitarnih organizacija u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja ove godine obilježava četrdesetu obljetnicu, slika je i prilika aktivnosti čovjeka koji će postati kralj Ujedinjenog Kraljevstva. Svi koji ga poznaju, prate ili s njim rade govore mi da je neumoran. Ovaj događaj, sam za sebe impresivan, samo je mali dio njegovih ambicija. U posljednja četiri desetljeća više od milijun djece pronašlo je nadu i životni put kroz prinčevu organizaciju koja pruža psihološku, novčanu i edukacijsku pomoć mladima u teškoj situaciji. Priče sa sretnim završetkom poput Shannonine, koja se riješila ovisnosti i vratila klizanju, sve su po redu dirljive. Alex zbog autizma i mucanja nije mogao naći posao dok mu prinčeva organizacija nije pomogla vratiti samopouzdanje. Danas radi u DHL-u. Callum je, unatoč ozbiljnim zdravstvenim problemima i mentalnim slabostima, uspio završiti srednju školu i danas je stolarski vježbenik. Bivša ovisnica Grace uspjela se riješiti ovisnosti, završiti kozmetičku školu i danas ima svoj kozmetički salon s četiri zaposlena i godišnjom zaradom od 30.000 funti. Louise, Ryan, Lorraine i Gill manjak samopouzdanja i život u siromaštvu izazvali su svojim rukama, kad su pokrenuli zajednički projekt uređivanja vrtova ispred socijalnih zgrada, vrativši ljepotu u mnoga predgrađa. Laine je nakon pokušaja samoubojstva veći dio godine provela u bolnici za mentalne bolesti. Danas je praktikantica u jednoj marketinškoj agenciji i ponosna dobitnica nagrade Prince’s Trust.

Zajedno odrasli

Osim pogleda na utjecaj koji Princ od Walesa ima na svoje štićenike, ovaj događaj pokazuje što kraljevska obitelj znači za Britance. To je odnos koji je teško razumjeti nacijama izvan Commonwealtha, a čiji je fokus ograničen na političare i zvijezde, ne i na kraljicu s kojom su, nakon šezdeset godina na tronu, zajedno odrasli i ostarjeli. Oni nisu pripadnici celebrity kulta ni politike. Nisu čak niti aristokrati. Oni su kraljevska obitelj. Kako je rekao jedan od njezinih bratića - kraljica nikada nije kraljica. Njezin prvorođeni sin nikada nije upoznao život u kojem to nije bio, nasljednik britanske krune.

Rano poslijepodne u ponedjeljak prostor ispred London Palladiuma, tik uz Oxford Circus, blokiran je. Stotine ljudi stoje ispred postavljenih ograda kako bi barem na tren ugledale princa Charlesa. Za to su spremni čekati satima. Crveni tepih čeka limuzinu marke Bentley da dovede princa među okupljene uzvanike. Uzbuđenje je riječ koja nepogrešivo opisuje atmosferu. U lobiju se okupljaju televizijske, sportske, glazbene zvijezde. Kamere spremno čekaju prinčev dolazak, nekoliko minuta njegove šetnje tijekom koje će pozdraviti slavne ambasadore svoje organizacije vrhunac je dana svakog od okupljenih u ovom foajeu. Rita Ora čavrlja s bivšom Spice Girl Geri, pridružuju im se popularni voditelji Ant i Dec, tu je slavni astrofizičar Brian Cox i jedna od glumica serije “Downton Abbey”. Svi su nasmiješeni, sređeni, savršeni, kako i priliči ljudima naviklima na pozornost. Netko od brojnog PR tima najavljuje da je princ krenuo iz palače. Prostorijom se razbuktalo uzbuđenje. Rita Ora namješta bluzu, kamermani tko zna koji put provjeravaju svoju aparaturu, Geri vježba naklon. Princ Charles u prostoriju ulazi tiho i nenametljivo, i upušta se u serijalno rukovanje s okupljenima. Princip se ponavlja od osobe do osobe; njegova pomoćnica predstavlja mu gosta, on mu pruža ruku i započinje kratku konverzaciju. Zanimljivije od teme konverzacije koju novinari pokušavaju prisluškivati, reakcija je prinčevih sugovornika. Kombinacija sreće, uzbuđenja, strahopoštovanja. S radosnim osmijehom i širokim pogledom izgledaju kao da zauvijek žele upiti trenutak. Veliki showmeni, seksepilne pjevačice i samouvjereni celebrityji pretvaraju se u dječicu predstavljenu princu. Uživo, princ Charles djeluje malo starije i niže, ali i neposrednije i šarmantnije. Sa svojim muževnim glasom i engleskim naglaskom koji odjekuje poput kristala brz je na dosjetkama, na radost svih okupljenih. Rita Ora dirnuta je kada spominje posjet njenom rodnom Kosovu. Kada prepozna jednog sportaša ovaj mu, s crvenilom u licu, priznaje da “mu je uljepšao dan”. Tu je i Dynamo kojem se princ Charles osobito razveselio. Kad ga je upoznao, bio je siromašan dječak iz sumornog socijalnog naselja i štićenik njegove organizacije. Danas je jedan od najpoznatijih mađioničara u zemlji koji je prodao više od 350.000 svojih DVD-a i upravo je na turneji s više od stotinu nastupa po Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući u O2 areni, što do sada nije ostvario ni jedan mađioničar.

Prvi posjet

Ako sam s blagim sarkazmom pratila Ritu i Geri koje su osjećale tremu pred princom, postalo mi je jasnije da pravilo održavanja sabranosti pri susretu sa slavnim ličnostima ne vrijedi za kraljevsku obitelj. Kad me ugledao, sasvim neočekivano, obratio mi se princ Charles. Uz naklon i “Vaša Kraljevsko Veličanstvo” promucala sam mu želju za ugodnim boravkom u Hrvatskoj. “Vi ste iz Hrvatske? Hoćemo li Vas ugledati negdje, u pozadini?” nasmijao mi se šarmantni princ. Rekao je da se izuzetno veseli posjetu i prisjetio se svog posljednjeg posjeta tadašnjoj Jugoslaviji sedamdesetih. “To je bilo davno, 1978. Tito je još bio tamo!” rekao je. Kada sam ga pitala za dojmove s prvog posjeta uz osmijeh je rekao: “Bilo je vrlo interesantno”.

Mogu zamisliti. Bio je to njegov prvi posjet nekoj komunističkoj zemlji. Na tom putovanju ga je pratio legendarni fotograf kraljevske obitelji Arthur Edwards koji mi je opisao nekoliko simpatičnih anegdota s putovanja, uključujući šetnju Dubrovnikom i prvi susret s Titom koji ga je primio u svojoj vili u Beogradu. Tito je dočekao princa s cigarom u ustima i pitao ga može li i njemu ponuditi jednu. Ne hvala, odgovorio mu je Charles. Prestao sam pušiti s devet godina.

Vrijeme i ratovi

Hrvatska koju će zateći princ od Walesa u pratnji svoje supruge Camille, vojvotkinje od Cornwalla, bit će po mnogočemu drugačija; ne samo zbog promjena koje donose vrijeme i ratovi, već i sudeći po programu koji počinje sutrašnjim dolaskom Njihovih Veličanstava u Zagreb.

Foto: Ian Jones

Kako je to uobičajeno za Charlesova putovanja, on dotiče mnoge interesne sfere. Nakon susreta s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i Tihomirom Oreškovićem kraljevski par obići će Gornji grad kako bi se upoznali s obnovom zgrada oštećenih u srpskoj agresiji 1991. Posjetit će Osijek u svrhu ohrabrivanja međureligijskog dijaloga, razgovarati sa stručnjacima koji se bave problemima seksualnog nasilja u ratu, dati podršku poduzetnicima u Osijek Software City, obići Državnu ergelu Đakovo čije je lipicance 1972. posjetila kraljica Elizabeta II. i obići Zlatnu Gredu, primjer zaštite okoliša i održivog razvoja, što je osobita strast princa Charlesa. Tijekom susreta Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, reći će mi da su nažalost odabrali loše vremenske prilike za posjet Hrvatskoj. No unatoč engleskoj privrženosti komentiranju vremenskih prilika, one im ne bi trebale bitno utjecati na boravak. Na programu ne ostaje vremena za kavu uz more ili šetnju Stradunom. Mala skupina novinara koja ih prati na većini međunarodnih putovanja govori mi da se već sada fizički i mentalno pripremaju za dinamiku putovanja u zapadni Balkan (nakon Hrvatske, Njihova Veličanstva posjetit će i Srbiju, Crnu Goru i Kosovo).

Prijateljski odnosi

“Ne možeš ni zamisliti što princ Charles i Camilla sve stave u program. Koliko interesa, koliko energije! Iz svakog posjeta žele izvuči apsolutni maksimum. Uvijek se vratim premorena s puta”, govori mi kolegica iz Daily Maila. Tijekom nedavnog posjeta Kanadi kraljevski je par imao čak 50 aktivnosti. U četiri dana. Uz to druženje s novinarima na kojima je Camilla uvijek osobito susretljiva i spremna na razgovor. Među novinarima koji ih, čini se, prate u stopu - jedan od njih nakon putovanja u Hrvatsku prati princa Harryja u Nepal - nema ni traga poznate novinarske zajedljivosti. Ovi novinari ne prigovaraju, nisu napasni, ni nestrpljivi, ako i traže ekskluzivu, to ne pokazuju. S osobljem kraljevskog para su u prijateljskim odnosima, kada ugledaju Njihove Kraljevske Visosti vidno su uzbuđeni. Čak i Arthur Edwards, koji je s pricom Charlesom u tako prisnim odnosima da je nakon nedavne operacije od princa dobio pisanu poruku i bonbonijeru.

“Princ Charles je najfascinantnija osoba koju poznajem. Mogao bih vam danima govoriti o njemu. Jedini smisao njegovog života je činiti dobro, pomagati starima i mladima. Kroz svoju dobrotvornu organizaciju Prince’s Trust pomogao je više od milijun siromašne djece i neke od njih učinio vrlo uspješnima. Potom, njegov je doprinos spašavanju prašuma fascinantan, pratio sam ga kad je posjetio valjda svaku prašumu na svijetu u nastojanju da ih spasi za našu unučad. On je nevjerojatna osoba! Nevjerojatan je! Radi non-stop, od deset ujutro do dva u noći, piše svoje govore, upoznao je gotovo sve svjetske lidere i s mnogima od njih održava prijateljske veze, on je sjajan ambasador Ujedinjenog Kraljevstva. Vjerujem da će biti sjajan kralj i nadam se da ću to doživjeti iako se čini da će kraljica živjeti vječno”, rekao mi je Arthur Edwards, koji za najprodavaniji britanski tabloid The Sun kraljevsku obitelj prati punih četrdeset godina. Unatoč tome, kad ugleda princa Charlesa, to mu stvara posebno raspoloženje. Arthuru, koji je u novinarskim krugovima Londona prava legenda i za svoje je zasluge od kraljice dobio posebno odlikovanje, mogu zahvaliti i na fotografijama kojima je zabilježio moj susret s princom Charlesom.

Naoružani policajci

Nekoliko dana nakon toga nalazim se u jednom od najljepših gradskih parkova, Green Parku. Sunčan je dan i skupine turista koračaju prema Buckinghamskoj palači. Staza koja vodi u Clarence House teško je uočljiva, trebat će mi upute nekolicine teško naoružanih policajaca da nađem pravi ulaz. Clarence House, rezidencija princa Charlesa i Camille, naslonjena je uz palaču Svetog Jamesa iz 16. stoljeća.

Prije Charlesa i Camille, ovdje su kao mladi bračni par živjeli kraljica Elizabeta II. i princ Philip, poslije sve do svoje smrti Kraljica Majka. Za Charlesa i Camillu ovo je mjesto gdje primaju uzvanike, organiziraju bankete i obavljaju svoje svakodnevne obaveze s više od 350 organizacija s kojima surađuju. No za njih je ovo prvenstveno dom. Nalazimo se u prekrasnoj “Jutarnjoj sobi” u prizemlju palače koju je javnost imala prilike vidjeti na službenoj fotografiji krštenja princa Georgea, u naručju svoje majke Catherine, uz prisutnost cijele obitelji. Da atmosfera nije topla i živahna pomislila bih da sam u muzeju. Svaki je detalj senzacionalan - tepih koji prekriva podove, stilski namještaj, portreti, ukrašeni stropovi, kolekcija broševa i minijatura, raskošne lampe. Posvuda su izloženi okviri s fotografijama članova kraljevske obitelji. Kraljica Elizabeta II. u mladim danima, princ George sa sestrom Charlotte, prinčevi William i Harry u danima djetinjstva, Kraljica Majka, obitelj na okupu.

Dan žena

Slične sam fotografije vidjela u časopisu Hello! i u dnevnim boravcima umirovljenika. S jednom bitnom razlikom - ovdje su u funkciji privatnih obiteljskih fotografija, slike djece i unuka, intimnih trenutaka i dirljivih sjećanja. No iako nitko od okupljenih ne može odoljeti, ovdje nismo zbog razgledavanja, ovdje smo zbog posla. Međunarodni dan žena je i vojvotkinja od Cambridgea je domaćin primanja u čast festivala Women of the World. Pedesetak uspješnih žena čeka na dolazak vojvotkinje. Tu su vodeće Britanke iz svijeta politike, medija i biznisa, velike žene velikih ambicija. Poput svoga supruga nekoliko dana ranije, Camilla se rukuje sa svakom od njih. S nekima je očito bliska, prima ih u zagrljaj, pozdravlja kao stare prijateljice. Rachel Johnson, ugledna britanska novinarka poznatija ipak kao sestra Borisa Johnsona, govori mi da “svi vole Camillu”.

“Trebalo nam je neko vrijeme da ju prihvatimo, ali sada nam je jako prirasla srcu. Jako nam je draga”, govori. U okruženju kraljevske palače, okupljene dame su opuštene, radosne i spremne na razgovor. Toga dana, dok je Camilla bez pauze pozdravljala svoje uzvanike, uz čašu ohlađenog šampanjca s Rachel Johnson ćaskala sam o njenom bratu Borisu, gradonačelniku Londona; s Theresom May, ministricom unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva i uvjerljivo najmoćnijom političarkom u Ujedinjenom Kraljevstvu, razgovarala o Brexitu, a s omiljenom modnom dizajnericom princeze Catherine, Amandom Wakeley, o ženama u modi. Sve su ovdje bile s jednim ciljem - da budu blizu vojvotkinje od Cornwalla. Postoji li bolji način za obilježavanje Dana žena od šampanjca u kraljevskoj palači, u društvu impresivnih žena?!

Nakon službenog dijela, Camillina osobna tajnica Amanda predstavlja me vojvotkinji koja komentira: “Radujem se posjetu Hrvatskoj. To je moj prvi službeni posjet Vašoj zemlji. Šteta, izgleda da smo baš odabrali loše vremenske prilike.” Camilla je topla i neposredna, jedna od onih žena koje znaju kako pokloniti pažnju ostalim ženama u prostoriji. Ako se i umorila od dvosatne koncentracije, smješkanja, razgovora, upoznavanja, sve ispred objektiva kamera i fotoaparata, to ne pokazuje. Analitičari kraljevske obitelji zovu je “The Firm”, tvrtka, i uz argument da je uistinu organizirana kao tvrtka čiji djelatnici moraju biti u top formi u obavljanju svojih dužnosti. Iako oni koji nisu naklonjeni monarhiji zamišljaju da se njihovi dani svode na luksuzne godišnje odmore i povremeno rukovanje, mnogo je toga što se događa izvan dosega oka javnosti. U to sam se i sama uvjerila ovaj tjedan; proviriti u njihov svijet dovoljno je da zaključim da se ondje svašta događa i obavlja.

Istinska predanost

Andrew Marr, vodeći britanski novinar, u svojoj analizi kraljevske obitelji primjećuje: “Princ Charles pomaknuo je granice onoga što članovi kraljevske obitelji trebaju činiti. Prikupio je nevjerojatno mnogo novca za dobra djela kao što su spašavanje prašuma i pružanje novog početka mladim ljudima. Gotovo sav svoj posao obavlja izvan svjetla reflektora zbog nezadovoljstva efektom koji nosi medijska pažnja”, govori.

Marr, možda najutjecajniji politički novinar u zemlji, tvrdi da je naivno reći da se princ drži podalje od politike (kako se od njega, kao člana kraljevske obitelji, očekuje).

“On je politički osvješten čovjek s političkom vizijom koja je većinu vremena znatno šira od aktualnih debata u Westminsteru”, govori Marr. Koliko je politički i intelektualno aktivan pokazalo se više puta kada je dolazio u sukob s Margaret Thatcher i Tonyem Blairom. Nedavno je objavljena njegova serija pisama ministrima koja pokazuje ne samo da princ Charles prati politički život Britanije, već i u kojoj mjeri brine o Britancima i njihovom prirodnom i kulturnom nasljeđu. I ne samo Britancima. Tadašnjem ministru zaštite okoliša napisao je, primjerice, da ilegalno ribarenje patagonijske ribe mora biti visoko na listi prioriteta jer dok se ono ne zaustavi, malo je nade da će preživjeti dobri, stari albatros, “za kojeg će nastaviti voditi kampanju”. Ministru školstva ispričao se na svojim “staromodnim stajalištima”, a Tonya Blaira upozorio da vojska ima izuzetno izazovan posao bez potrebnih sredstava. Kako zaključuje Marr, princ Charles je čovjek snažnih stajališta i goleme energije koji koristi svoju neobičnu poziciju da bi okupio političare, poslovne ljude i voditelje kampanja kako bi promijenili stvari nabolje. Princ Charles u tolikoj se mjeri, doslovno i simbolično, odvojio od pravila Buckinghamske palače da neki nagađaju da će, kada postane kralj, ukinuti ulogu palače kao kraljevske rezidencije i pretvoriti je u vladin hotel. U svakom slučaju, očekuje se da će princ Charles kao kralj biti drukčiji i vrlo zanimljiv.

Dugovječni monarh

Njegov imidž među Britancima je osebujan. Dok je kraljica najpopularnija i omiljena članica obitelji, što je pokazao i entuzijazam s kojim je proslavljen njezin Dijamantni jubilej i nedavna obljetnica koja ju je učinila najdugovječnijim britanskim monarhom u povijesti, a William i Catherine su kraljevska verzija Brada Pitta i Angeline Jolie, princ Charles ima drukčiju poziciju u nacionalnoj svijesti. Njegovom karakteru prinčevska pozicija ne dolazi posve prirodno. Charles je imao četiri godine kad je njegova mlada majka postala kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i Commonwealtha. Obaveze su joj ostavile malo vremena za brigu o malom Charlesu koji je bio senzibilan dječak. Kada su njegovi roditelji pošli na prvo veliko državničko putovanje, mjesecima ih nije vidio. Boravak u internatu također je pridonosio prinčevom nezadovoljstvu u okolini u kojoj se nije osjećao ugodno. Kao mladić imao je imidž playboya i najpoželjnijeg neženje na svijetu, ali vrlo brzo pronašao je svoju odabranicu Camillu Shand koja se, zbog ranijeg braka, nije smatrala prikladnom za kraljevski dvor. Njegov nesretni brak s princezom Dianom učinio ga je izuzetno nepopularnim, a po Dianinoj smrti ugrozio preživljavanje kraljevske obitelji. Oni koji ga poznaju tvrde da je tek uz Camillu, koju je oženio 2005. pronašao, sreću koju je dugo tražio. Osim opisanih aktivnosti princ Charles je poslovni čovjek. Svoju liniju prehrambenih proizvoda Duchy, koji se prodaju u luksuznim supermarketima Waitrose, osnovao je 1990. proizvodivši najprije kekse od zobenih pahuljica sa svojeg imanja Highgrove. Duchy danas ima široku liniju proizvoda koja se prodaje u trideset zemalja svijeta, uključujući Australiju i Japan. Prihodi koje ostvaruje Duchy koriste se za Charlesovu humanitarnu organizaciju “The Prince of Wales’s Charitable Foundation”. U pauzi od putovanja, rukovanja, poslovanja i pokušaja mijenjanja svijeta Princ od Walesa je slikar. Njegov blagi karakter i ljubav prema prirodi dolaze do izražaja u atmosferičnim akvarelima s motivima iz seoskog krajolika Britanije.

U tjednu u kojem sam pratila Charlesa i Camillu, kraljevska obitelj punila je naslovnice britanskog tiska. Podigla se prašina oko tvrdnje anonimnog izvora da kraljica Elizabeta II. podržava Brexit. Princu Williamu zamjerilo se što je za obiteljski odmor u luksuznom francuskom skijalištu Courchevel koristio privatni zrakoplov. Istovremeno, princ Charles i njegova vojvotkinja provodili su svoj uobičajeni radni ritam. Osim opisanih događanja, bilo ih je još nekoliko ovoga tjedna; poput obilježavanja 40. obljetnice Prince’s Trust s kraljicom Elizabetom II. i dobrotvorni koncert u palači svetog Jamesa, u ulozi domaćina.

Povlačenje u odaje

U palači i svojoj rezidenciji često organiziraju primanja, poput onog u čast žena tog dana. Nakon što se pozdravila s gostima, vojvotkinja od Cornwalla povlači se u svoje odaje. Sad kad su prazne, prostorije Clarence Housea dobivaju oblik nečijeg dnevnog boravka. Svježe je, vatra u kaminu nije dovoljna da zagrije prostrane prostorije, vječiti problem na koji se žale vlasnici palača iz aristokratskih domova. No uz njeno ugodno pucketanje uz obiteljske uspomene na policama prostor se iz kulisa spektakla pretvara u dom. Uz portrete kraljica i kraljeva, Charlesovih djedova i baka, slike su seoskih motiva. Netko mi je rekao da je Charlesov omiljeni časopis Country Life, u slobodnom prijevodu Život na selu. Po običaju, bacam pogled na police s knjigama jer vjerujem da otkrivaju mnogo o osobi koja ih skuplja u svom domu. U domu princa Charlesa one su tradicionalne, engleske. Shakespeareova djela. Tess of the d’Ubbervilles. U podrumskoj prostoriji, gdje nam čuvaju kapute, uz prozor je odložena knjiga “Harmonija” koju je napisao princ Charles. Bit će da je čita netko od osoblja. Nakon što za sobom ostavljam vrt kojim se iskre prvi tragovi proljeća, sjetim se da je podnaslov knjige “Novi pogled na svijet” možda jedan od željenih utjecaja velikih ljudi koji čine velika djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:50