TVRDI UGLEDNI EKSPERT

NOVI ŠOK U HOLLYWOODU 'Ma kakav Kim Jong-un, hakerski napad na Sony izveo je netko u samoj kompaniji'

 Screenshot

Neovisna istraga o hakerskom napadu na vodeću filmsku kuću u Hollywoodu Sony Pictures sugerira da za njega nije odgovorna Sjeverna Koreja, kako je ustvrdio FBI, a zatim i američka adminstracija, nego šestero pojedinaca, uključujući bivšeg zaposlenika Sonyja, koji je otpušten u svibnju u sklopu restrukturiranja tvrtke.

Dvoje su američki državljani, a ostali su iz Kanade, Singapura i Tajlanda.

Vodeća tvrtka za internetsku sigurnost Norse provela je istragu, koja je pokazala da bivši zaposlenik Sonyja 'Lena', ima dovoljno tehničkoga znanja da izvede takav hakerski napad.

- Kada je FBI optužio Sjevernu Koreju za napad, samo nekoliko dana nakon što je javnost doznala za to, mnogi su bili šokirani, jer je vrlo teško tako brzo istražiti i doznati tko stoji iza napada, gotovo nemoguće, rekao je Kurt Stammberger za Bloomberg.

- Istražili smo sve tragove koji vode prema Sjevernoj Koreji i svi su se pokazali lažnima.

Dužnosnici FBI-a susreli su se s analitičarima iz Norsea i saslušali ih o njihovim saznanjima vezanima za hakerski napad.

- U principu su se zahvalili, uz stisak ruke, i otišli. Izgleda da nemaju namjeru mijenjati priču, komentirao je Stammberger.

Zbog hakerskih prijetnji otkazana je premijera "Intervjua", komedije Sony Picturesa o ubojstvu sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

Hakeri su upozorili ljude da se drže dalje od kina koja će prikazivati film u kojemu glume James Franco i Seth Rogen. Sony je kasnije ipak povukao takvu odluku pa je film prikazan u 320 malih kino-dvorana po Americi, što je manje od deset posto od planirane distribucije, ali je dostupan i online.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:48