BIVŠI KOŠARKAŠ U GLAZBENIM VODAMA

DINO RAĐA ‘Lud sam za rockom još od mladosti, a sada u njemu istinski uživam’

Bivši igrač NBA lige od malena svira gitaru, no sada redovito odlazi na satove sviranja i živi novu mladost

Da je bajker biti lako, bajkerom bi bio svako - kaže Dino Rađa, koji je tu uzrečicu iskoristio za refren nove pjesme benda D.I.P., čiji je član i sam Rađa. Splitski rokeri već su snimili i videospot za pjesmu “Da je bajker biti lako” (radio ga je Vojan Koceić, koji je sa svojim Pilot Studiom snimao spotove za Hladno pivo, T.B.F...), a samu skladbu nedavno su izveli i na susretu bajkera u Tuzli, na veliko oduševljenje okupljenih.

Uporan i nadareni đak

- Cijela ova priča nastala je sasvim spontano, bez nekog velikog promišljanja i planiranja. Sve je počelo prije tri godine kada sam krenuo na satove učenja gitare kod splitske legende Ante Pupačića Pupija. Pupiju sam došao jer moj prijašnji učitelj gitare zbog drugih obaveza nije imao vremena za svakodnevno vježbanje sa mnom. A ja sam revan u učenju - priča Rađa, kojem je njegov učitelj s vremenom pokazao i pjesme koje piše za svoj bend. - Pjesma ‘Bajker’ odmah mi se dopala. Točnije, dopala mi se žestoka melodija, ali, priznajem da mi prvotni tekst baš i nije najbolje legao. To sam rekao Pupiju, koji mi je odgovorio da sam napišem nove stihove. Malo sam se čudio zbog toga, jer nisam ja nikakav pjesnik, ali Pupi je bio uporan, pa sam počeo slagati tekst uz njegovu pomoć. Čim sam naglas izgovorio ‘Da je bajker biti lako, bajkerom bi bio svako’, Pupi mi je kazao: ‘Evo, to ti je refren’ - prisjeća se Rađa, koji je poklonik pravog, dobrog rock and rolla. Kada je prvi put, kao klinac, uzeo gitaru u ruke učinio je to jer je želio svirati pjesme skupine AC/DC poput ‘Highway to Hell’ i ‘The Jack’. U mladosti je slušao i Divlje jagode, ZZ Top... no zbog košarke se nije stigao posvećivati glazbi kako valja. Bivši NBA košarkaš, ljubitelj rock and rolla i motocikala, sve je to uspio nadoknaditi posljednjih godina i sada, kako kaže, uživa u tome što radi. A da radi dobro, prvi je, naravno, uočio njegov učitelj gitare, Ante Pupačić Pupi, bivši Thompsonov gitarist, koji svog učenika Rađu ocjenjuje kao upornog, glazbeno nadarenog đaka s izuzetnim osjećajem za ritam. Pjesma je premijerno bila izvedena još početkom svibnja u jednom splitskom klubu u kojem se okupljaju i motociklisti, a na party je Rađa došao pješice.

Nesreća na motoru

- Godinama sam vozio motor, no s tim sam malo stao lani nakon prometne nesreće kada je na mene naletio automobil. Vozio sam BMW jer to je bio jedini motor koji sam mogao voziti bez ikakvih preinaka - kroz smijeh govori 210 centimetara visoki Splićanin.

- Što dalje? Neka bude što bude. Reakcije na ovu pjesmu vrlo su pozitivne, pa nije nemoguće da u dogledno vrijeme izbacimo još poneku stvar - kaže Rađa, kojem veliku podršku pruža njegova supruga Viktorija, koja se u mladosti i sama bavila pjevanjem. Među prvima pjesmu je, naravno, čuo i Rađin kum, Petar Grašo. - Rekao je da mu se stvar jako sviđa, ali i da ne vjeruje da bi je mogao uvrstiti u svoj repertoar - smije se Rađa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 12:43