VJEVERICA

U istraživanju stoji da postoji 20 utočišta diljem Škotske gdje crvene vjeverice mogu preživjeti i ako se sive vjeverice nastave širiti
Crvena vjeverica
 Zaneta Blaszczyk/cover Images/instarimages.com/Instar Images/Profimedia

Dvadesetak šuma u Škotskoj bit će dovoljne da osiguraju opstanak crvene vjeverice od izumiranja u Velikoj Britaniji, pokazuje najnovije istraživanje. Crvena vjeverica, jedina europska autohtona vrsta iz porodica Sciuridae, kroz mnoga stoljeća bila je i jedina vrsta na starom kontinentu. Kada su viktorijanski entuzijasti uveli sive vjeverice iz Sjeverne Amerike, autohtona vrsta vjeverica potisnuta je iz većeg djela zemlje. Zato je novo istraživanje obradovalo ekologe, budući da pokazuje kako će crvena vjeverica opstati.

Sive vjeverice još nisu prodrle u veći dio gorja, ali novo istraživanje koje je vodio prof. Andy White, matematički biolog sa sveučilišta Heriot-Watt, sugerira da postoji najmanje 20 utočišta diljem Škotske gdje će održive populacije crvenih vjeverica preživjeti i ako se sive vjeverice nastave širiti.

"Ovo je sjajna vijest za crvene vjeverice. Kad sam započeo ovo istraživanje prije 10 godina, bio sam prilično pesimističan oko šansi za njihovo preživljavanje. Sada sam sretan i optimističan“, izjavio je White.

Europska unija već više od 40 godina zagovara dobrobit životinja i široko je prepoznata kao globalni predvodnik u ovom području, uz postavljanje nekih od najviših svjetskih standarda. Pravila EU-a pozitivno su utjecala i na zakonodavstvo drugih zemalja. Uglavnom se odnose na domaće životinje (na gospodarstvima, tijekom prijevoza i klanja), ali i na divlje životinje, životinje u laboratorijima i kućne ljubimce.

Pravila EU-a o zaštiti životinja tijekom prijevoza odobrena su 2004. Međutim, u rezoluciji usvojenoj 14. veljače 2019. Parlament poziva na bolju provedbu, sankcije i skraćivanje vremena putovanja.

Zastupnici su 19. lipnja 2020. osnovali istražni odbor za ispitivanje navodnih kršenja pravila EU-a o dobrobiti životinja tijekom prijevoza unutar i izvan EU-a.

Tijekom rasprave 2. prosinca 2020. zatražili su od povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog da osigura da poljoprivredna politika EU-a poboljša dobrobit životinja tijekom prijevoza. Pozvali su Komisiju da podrži skraćivanje opskrbnih lanaca, potakne prijevoz mesa umjesto živih životinja i zajamči uvoz u skladu sa standardima EU-a o dobrobiti životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. kolovoz 2024 00:41