IZDANO UPOZORENJE

Nove brojke otkrivaju da se populacija koali smanjila za 30 posto u posljednje tri godine
koala
 Roland Weihrauch/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Znanstvenici su izdali dramatično upozorenje da bi australske koale mogle izumrijeti te da ih je preostalo tek oko 30.000 u divljini.

Nove brojke Fondacije australskih koala, koja već cijelo jedno desetljeće prati brojnost koala, otkrivaju da se populacija smanjila za 30 posto u samo tri godine.

Najnovija procjena je da u zemlji živi između 32.000 i 58.000 koala, u odnosu na 2018. godinu kada ih je bilo između 46.000 i 82.000 jedinki.To je vrlo mali broj u usporedbi s tim da ih je prije europskog naseljavanja bilo osam milijuna, piše Daily Mail.

Broj ovih preslatkih tobolčara najviše je pao u Queenslandu, gdje bi u cijeloj državi moglo ostati samo 6.500 koala.

image
Koalama prijeti izumiranje
Roland Weihrauch/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Danas ih možemo pronaći u jugoistočnom dijelu Australije, od Qeenslanda, preko New South Walesa i Victorije do Južne Australije.

"Raspravlja se o tome KADA će izumrijeti, ali, nažalost, više nema rasprave o tome HOĆE LI izumrijeti", upozorio je profesor ekologije Corey Bradshaw.

Koalama su ugrožena staništa, postoje određeni genetski problemi, bolesti poput klamidije, a prijete im i psi, automobili te klimatske promjene jer su njihova staništa uništena u brojnim požarima koji su harali Australijom, a suše su ugrozile kvalitetu eukaliptusa kojim se ove životinjice hrane.

EU zato provodi Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES) putem svojih propisa o trgovini divljim vrstama kako bi osigurao da trgovina proizvodima od divlje faune i flore ne dovede do ugrožavanja vrsta.

U lipnju 2021. Europski parlament je usvojio svoje stajalište o "Strategiji EU-a za bioraznolikost do 2030. - Vraćanje prirode u naše živote", koja je dio Zelenog plana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 13:57