UŽAS U AUSTRALIJI

Iskrčili šumu eukaliptusa i pobili desetke koala, prijete im ogromne globe, ali i zatvorska kazna

Vjeruje se da je incident utjecao na oko 200 koala, 21 je pronađena mrtva na mjestu događaja, a 49 ih je moralo biti eutanazirano

Ilustracija: posječena šuma eukaliptusa i koala u krugu

 James Talalay/Alamy/Alamy/

Australske vlasti podnijele su stotine prijava zbog nasilja nad životinjama nakon što su otkriveni deseci slučajeva ubijanja koala u saveznoj državi Victoria.

Zaštićene koale pronađene su mrtve prošle godine na plantaži stabala u Cape Bridgewateru, koja je dijelom posječena. Mnoge koje su pronađene žive naknadno su morale biti eutanazirane zbog ozljeda ili dehidracije. Vlasnik zemljišta i tvrtka koja je vršila radove na zemljištu optuženi su za ubijanje i zlostavljanje životinja koje su počinili krčenjem područja u kojem su nesretne koale stanovale.

Dosad je podneseno 126 prijava protiv svakog od njih. Druga tvrtka, koja je također bila uključena u posao, prijavljena je za okrutnost nad životinjama i uzrujavanje populacije koala. Kako javlja BBC, svaka optužba može za sobom povući posljedice u vidu golemih financijskih kazni, ali i do dvanaest mjeseci u zatvoru za odgovorne osobe.

Prijavljeni sudionici ovog ekocida posjekli su stabla eukaliptusa koje su bila stanište za ove životinje. Ostavili su tek nekoliko stabala, što nije bilo dovoljno da se koale prehrane pa su mnoge uginule od gladi. Dio njih je pak stradao od buldožera koji su krčili šumu. Prema australski medijima, 21 koala pronađena je mrtva na mjestu događaja, a još 49 ih je moralo biti eutanazirano. No, prema procjenama agencije države Victoria za zaštitu divljih životinja, najmanje 200 koala je pogođeno ovim incidentom.

Predstavnica lokalnih vlasti Helen Oakley ukazivala je i videosnimkama na nužnost da se događaj u potpunosti istraži. Novinarima je rekla kako je izuzetno zadovoljna što su prijave konačno podnesene, dodavši da na mrtve koale koje je vidjela misli svaki dan, prenosi BBC australske medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:40